Panorama 1919 Müzesi, 19 Mayıs 2016'da hizmete girecek

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir dönüm noktası olan 19 Mayıs 1919 gününü anlatacak 'Panorama 1919 Müzesi' ile vatandaşları tarihte yolculuğa çıkaracak. Müze, 19 Mayıs 2016'da ziyarete açılacak.

Eski Yaşar Doğu Spor Salonu'nun bulunduğu yerde yapılan müzede işçiler Kurtuluş Destanı'nın anlatıldığı müzeyi Samsunlular ile buluşturmak için ter döküyor. Karadeniz'in ilk ve tek panorama müzesi olacak Panorama 1919 Müzesi ile ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Panoramik, yani sizi sağınızdan, solunuzdan, üstünüzden tamamen kuşatan kubbe halinde bir resim. Samsun'da açılışını yapacağımız bu müze, üstü kapalı olan tek panoramik müze olarak Karadeniz Bölgesi'nde bir ilk olma özelliği taşıyacak. O gün 1919'da Samsun'da yaşanan İstiklal Mücadelesi bugün bu müzede resmediliyor. Samsunlular buraya geldiklerinde Samsun'a çıkılana dek verilen mücadeleyi, vatan için ne canların feda edildiğini, toprağa dökülen kanların al bayrağımıza nasıl renk olduğunu bir film izler gibi Kurtuluş coşkusunu yüreklerinde hissedecekler." dedi.

"19 MAYIS 2016'YA YETİŞTİRİLECEK"

Projenin yaklaşık 11 milyon TL'ye mal olacağını belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt ise İstiklal Mücadelesi'nin 97. yılı olan 19 Mayıs 2016 yılında Panorama 1919 Müzesi'nin kapılarını ziyaretçilere açmayı hedeflediklerini söyledi.

Panorama 1919'da görsel objelerden ziyade teknolojik imkanlar kullanılarak dijital gösteriler yapılacağını belirten Yurt, "Bunu yaparken 44 tane projektörden yararlanılacak. Dünyada benzeri fazla yok. Müzeyi ziyaret edenler o ışıkların altında o gün verilen mücadeleyi ve o günkü tarihi birebir yaşayacak." diye konuştu.

"SENARYO DEĞİL ONAYLANMIŞ TARİH ANLATILACAK"

İçeride anlatılanların bir senaryo olmayacağını ve tarihçilerden onay alınarak yansıtılacağını kaydeden Yurt, "Biz insanlara bir masalı ve senaryoyu sunmayacağız. Orada aktarılanların tamamı tarihçiler tarafından onaylanmış olacak. Biz zaten firmaya bu işi vermeden önce orada ortaya konulacak her hikâyenin tarih bilimcileri tarafından onaylanması şartını getirdik. Çünkü hiçbirimiz tarihçi değiliz. Sadece kitaplardan okuduğumuz kadarıyla biliyoruz. Bu nedenle Atatürk'ün Samsun'a çıkışını, kurtuluş mücadelesine giden süreçte nelerin yaşandığını üniversitedeki tarih profesörlerimiz onayladıktan sonra müzemizde anlatılacak." dedi. CİHAN
23 Kasım 2015 19:05
DİĞER HABERLER