Papa, BM'de küresel sorunlara karşı ortak mücadele çağrısı yaptı

Katolik dünyasının manevi lideri Papa Francesco, BM'de küresel sorunlara dikkat çektiği konuşmasında iklim değişikliği, çevre sorunları, azınlık hakları, uyuşturucu, insan ticareti ve eğitim gibi temel sorunlarla mücadelenin tüm insanlığın ortak sorumluluğu olduğuna işaret etti.

Birleşmiş Milletler'i (BM) ziyaret eden Papa Francesco, Genel Kurul'da yarım saati aşkın süren konuşmasında, dünyanın BM gibi bir organizasyona olan ihtiyacına vurguda bulundu. BM'nin 70'inci kuruluş yıl dönümünde yaptığı ziyareti önemsediğini aktaran Papa, küresel barışın tesisi için uluslararası sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

İnsanın yaşadığı çevrenin bir parçası olduğunu anımsatan Papa Francesco, ekosistemi korumanın aynı zamanda insanlığı koruma anlamına geldiğine işaret etti. Papa, insanın yeryüzündeki diğer canlıların varlığına ihtiyaç duyduğunu ve onlar olmadan insanoğlunun da varlığını sürdüremeyeceğini dile getirdi. Papa, tek Tanrı inancı olan tüm dinlerde insanın çevreye karşı saygılı olmasının emredildiğine vurguda bulundu.

BM'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri programına övgüde bulunan Papa Francesco, aralık ayında yapılacak olan Paris'teki İklim Değişikliği Zirvesi'nden ümitvar olduğunu söyledi. Papa'nın konuşmasında iklim değişikliğinin önemli yer kapladığı görüldü. Vatikan'ın, Paris'teki zirveden bir anlaşma çıkmasını arzuladığı ve bunu da desteklediği açıkca dile getirildi.

Papa Francesco'nun vurguda bulunduğu bir diğer konu ise organ ticareti, kız ve erkek çocukların cinsel istismarı, terör, köle işçi sorunu ile uyuşturucu ve uluslararası suç organizasyonları oldu. Dile getirdiği bu sorunlarla tüm insanlığın ortak mücadele etmesi gerektiğine değinen Papa, bunun için de ciddi plan ve hedeflerin belirlenmesinin şart olduğunu aktardı.

Yoksullukla mücadele, kız çocuklarının eğitimi gibi insanlığın diğer ortak sorunlarının ancak birlik içinde aşılacağını ifade eden Papa Francesco, bu meselelerin tüm toplumların ortak sıkıntıları olduğunu kaydetti.

Papa'nın Genel Kurul'da yaptığı konuşmada dikkat çeken bir de tanımlama oldu. Papa Francesco, sürdürülebilir kalkınma için üç madde sıraladı. Bunlardan ilk ikisi işçi ve toprak konuları olurken, üçüncüsü olarak 'manevi hürriyet'i saydı. Papa, manevi hürriyetten kastının da dini özgürlüklerle eğitim ve sivil haklar olduğunu açıkladı.

YOLSUZLUKLAR TOPLUMSAL İLERLEMEYE ENGELDİR

Toplumsal ilerleme ve daha fazla özgürlüklerle yaşam standartların arttırılabileceğini belirten Papa Francesco, bunlara engel olarak insanların boş hayallerle, yolsuzlukla, ideolojik sömürgeyle insan yapısına yabancı tarzların dayatılması olduğunu aktardı.

Papa, toplumların yanlış yönlendirilmemesi ve kültürlerine, inançlarına ters kalkınma hedeflerinin dayatılmaması gerektiğini de dile getirdi.

BM'nin ilk ilkesinin uluslararası sorunların barışçıl yönden çözülmesi olduğunu hatırlatan Papa Francesco, bunun sürdürülebilir kalkınma ve milletler arasında dostlukların inşaasına yardımcı olacağını kaydetti. Papa, uluslararası barışa tehdit olarak nükleer silah ve silahlanmadaki artışın olduğuna da ayrıca dikkat çekti. CİHAN
25 Eylül 2015 21:56
DİĞER HABERLER