Kamuyu zarara uğratan ihaleyi mahkemeler de durduramayacak. Yapılacak düzenleme ile davayı kaybeden müteahhit, cezayı ödeyip işine devam edecek.
İptal edilen ihale müteahhitte kalacak
Kamu İhale Kanunu'nda (KİK) mahkeme kararlarını da geçersiz sayacak düzeyde radikal düzenlemeler planlanıyor. Hedeflenen değişiklikler gerçekleşirse, yasaya aykırı olarak ihale edildiği mahkeme kararıyla belgelenen işler artık durdurulamayacak.
İhaleyi haksız aldığı tescillenen müteahhit, davayı kazanan kişiye masraflarını ödeyip işine devam edecek. Geçtiğimiz yıllarda başvuru ücretleri olağanüstü artırılarak şaibeli olduğu iddia edilen ihalelere yönelik itirazların önü önemli ölçüde kesilmişti.
İhalelere itiraz etmek isteyenlerden yüksek ücret alınması yüzünden bir çok firma ve kişinin kamu zararını önleyebilecek düzeydeki şikayetlerini bile yapamadıkları ifade edilmişti.
Kamu İhale Kurumu'nun üzerinde çalıştığı yeni mevzuat değişikliğinin, yüksek başvuru ücretlerini ödeyip ihaleleri şikayet eden, dahası süreci mahkemelere taşıyıp davayı kazananların önünü keseceği belirtiliyor.
ÜLKELER İNCELENİYOR
KİK yetkililerinden edinilen bilgilere göre kurum, mahkeme kararıyla durdurulan ve uzun süre yasal sürecin tamamlanması için bekletilen kamu yatırımlarını devam ettirmenin yollarını arıyor. Bu amaçla başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelerdeki uygulamaları inceleten KİK yönetiminin, hedefe uygun birkaç ülke örneği bulduğu bildirildi. Ülkeleri inceleyen teknik heyetin KİK yönetimine, mahkeme kararlarına rağmen yatırımların durmadığı, buna karşılık davayı kazanan şikayet sahibine yaptığı masraflar ile tazminatların ödenerek işin devam ettirildiği ülke örneklerini rapor ettiği öğrenildi.
Konuya ilişkin bilgi veren bir KİK yetkilisi, “İhalesi yapılmış, işe başlanmış kamu yatırımları mahkeme kararları nedeniyle yıllarca duruyor. Ekonomi zarar ediyor. Kamu yararı işin durmasında değil, o işin tamamlanmasında ortaya çıkıyor. Bazı AB ülkelerinde mahkeme kararıyla işi durdurmak yerine davayı kazanan kişiye ya da şirkete yaptığı tüm masrafları ve tazminat talepleri ödeniyor. Böylece kamu yatırımı tamamlanıyor. Bazı ülkeler bunun için o işin yüzde 50 oranında tamamlanmış olma şartını arıyor, bazıları daha düşük oranları kabul ediyor. Zaten o ihale yeniden yapılsa bile itiraz eden kişinin yeni ihaleye katılıp katılmayacağı, teklif verip vermeyeceği, ihaleyi kazansa da yatırımı tamamlayıp tamamlayamayacağı belli olmuyor, modelleri inceliyoruz” dedi.
MEGA PROJELER KURTARILACAK
Kamu ihalelerine yönelik mahkeme kararlarının işlevsiz hale dönüştürülmesine yönelik düzenlemenin Türkiye'ye getirilmesi halinde bu maddeden başta mega projeler olmak üzere milyarlarca liralık ihalenin yararlandırılacağından endişe ediliyor. Mevcut sistemde ihalelere yapılan itirazlar öncelikle Kamu İhale Kurulu'nda görüşülüyor. Kurul'un itirazı reddedip ihaleyi onaylaması ve işi başlatması halinde ise itirazlar mahkemelere taşınıyor. Üzerinde çalışılan sistemin yasalaşması halinde kamu ihalelerinde mahkemeler fiilen işlevsiz hale düşecek, itiraz eden kişi ya da şirketlerin zararı ödenirken kamunun uğradığı zarar göz ardı edilebilecek.
Sözcü