Kurbanların avukatları başvurdu; Fransız hükümeti 3 PKK’lı kadının öldürülmesine ilişkin soruşturmada iç ve dış istihbaratın elindeki 46 belgenin gizliliğini kaldırdı. Le Monde gazetesi de bunlara dayanarak yaptığı haberinde bulguların Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) işaret ettiğini yazdı.
İki yıl önce Paris’te PKK üyesi 3 kadının öldürülmesiyle ilgili soruşturmada, kurbanların avukatlarının talebi üzerine Fransız hükümeti 46 istihbarat belgesinin gizliliğinin kaldırılmasına karar verdi. Ülkenin saygın gazetesi Le Monde’da dün yayımlanan “Kürt kadınlara suikast: Soruşturma Türk gizli servisine işaret ediyor” başlıklı habere göre Fransız iç istihbarat teşkilatı DGSI’nin 39 ve dış istihbarat birimi DGSE’nin 7 belgesi suikastta MİT’in rolüne ilişkin şüpheleri güçlendirdi. Gazete, belgelerdeki hassas bilgilerin yine de önemli ölçüde karartılmasına rağmen Ankara’nın gelişmeden rahatsız olduğunu vurguladı.
Soruşturmayı yürüten hâkim, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in öldürülmesiyle ilgili olarak “Bu üçlü cinayetin arkasındaki en büyük motivasyon, zanlı Ömer Güney’in Türk istihbarat servisi MİT’le olan ilişkileri görünüyor.” dedi. Le Monde öldürülen 3 kadının avukatlarına sunulan belgelerin bu ihtimali daha güçlü hale getirdiğinin altını çizdi.
DGSE’nin bir gizli belgesinde MİT’in Fransa’ya verdiği cevap da yer aldı. MİT, Paris cinayetleriyle ilgili teşkilata yöneltilen ithamlardan rahatsız olduğunu vurgulayarak, “Terör sorununun çözümünde büyük bir rol oynayan teşkilatımızın hedef alınması üzücüdür.” beyanında bulundu. Haberde, Suriye’ye giden Fransız vatandaşlarıyla ilgili Türkiye’yle yakın çalışılan bir dönemde gizli belgelerin açıklanmasından Fransız istihbaratının da endişe duyduğu iddia ediliyor.
Soruşturma MİT-Güney ilişkisine yoğunlaştı
MİT’e ait olduğu iddia edilen bir belge Türk basınında yayımlanmış ve Güney’in 4 MİT çalışanıyla ilişkisi olduğu iddia edilmişti. ‘Gizli’ ibareli ve ‘arz notu’ başlıklı belgede saldırının asıl hedefi olduğu yorumları yapılan Cansız’ın ortadan kaldırılması için 6 bin Euro ödeme yapıldığı kaydediliyordu. MİT bu haberin ardından resmi belgelerde kullandığı filigran uygulamasına son vermişti. Bu belgenin yayımlanmasından kısa bir süre önce ise Güney’e ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı da internet ortamında paylaşılmıştı. Kayıtta, MİT mensubu oldukları öne sürülen iki kişi, Güney ile cinayet planlarını konuşuyordu. Fransa’da yürütülen soruşturma, bu ses kaydı ve MİT’e ait olduğu iddia edilen belgenin ardından yön değiştirdi. Fransız adli polisi, Güney’e ait kayıtlarının “çok büyük ihtimalle” gerçek olduğunu belirledi.
Fransız AFP haber ajansı, Güney’in Mayıs 2014’te Almanya’dan bir Türk vatandaşının yardımıyla hapishaneden kaçma teşebbüsünde bulunduğunu ortaya çıkarmıştı. L’Express dergisi de Haziran 2013’te Fransız polisine IP adresi İran’da bulunan bir bilgisayardan bir elektronik posta gönderildiğini ve bu mesajda tetikçi Güney’in Türk istihbaratına çalıştığının iddia edildiğini yazmıştı. 20 Ocak 2013 tarihli elektronik postada Güney’in suikasttan önce Türkiye’ye yaptığı ziyaretlere ilişkin detaylı bilgiler paylaşılmış, daha sonra soruşturmayı yürüten Fransız yetkililerin ulaştıkları bilgiler de bu ihbarla örtüşmüştü.
ZAMAN