Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) 1. Lig 1. Grup'ta mücadele eden Adana Ampute Engelliler Spor Kulübü, güç koşullarda yoluna devam ediyor.
Doğuştan ya da bir kaza sonucu kol, bacak, ayak ve elini kaybeden sporcular antrenman yapacak sahaları olmadığından çalışmaları sokak aralarındaki park ve bahçelerde yapıyor. Antrenör Murat Kaya, seçim öncesinde kendilerine saha sözü veren belediye başkanlarının bu vaatlerini yerine getirmesini istiyor. 2013 yılında Murat Kaya tarafından kurulan Adana Ampute Engelliler Spor Kulübü, ilk sezonunda ligin en centilmen takımı seçildi. 15 lisanlı oyuncudan oluşan takım sponsorların ve federasyonun sınırlı destekleriyle maçlara çıkıyor.
Spor ve sosyal faaliyetlerle engelli bireyleri evden çıkartıp onların hayata tutunmalarını sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Murat Kaya, "Ampute futbolu artık performans sporu hali geldi. Bu dalda ilin tek ekibiyiz. Fakat gerekli ilgiyi göremiyoruz. En büyük sıkıntımız ampute futbol saha ölçülerine uygun yerin olmayışı. Gittiğimiz tesislerin bazıları müsait olmayınca kapıdan döndüğümüz oluyor. Antrenman yapmadığımız günler oldu. Bazen parklara gidiyoruz. Birçok ilde bu sahalar yapıldı. Maalesef Adana'da hala bu eksiklik giderilmedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü seçimden önce bize tesis sözü vermişti. Ancak şimdi kendisinden randevu bile alamıyoruz. Başkanın bu sözünü yerine getirmesini istiyoruz." dedi.
Türkiye'de ampute futboluna ilginin her geçen gün arttığını dile getiren Kaya, Milli Takım'ın dünya 3'üncülüğü ve Avrupa Şampiyonluğunu kazandığını hatırlattı. Federasyonun deplasman giderlerinin cüzi bir kısmını karşıladığına dikkat çeken Kaya, bazen belediyelerin araç tahsis etmeleriyle şehir dışı maçlara gittiklerini kaydetti. Takıma sponsor arayışlarının sürdüğüne işaret eden Antrenör Kaya, kısıtlı imkanlara rağmen hedeflerinin süper lige çıkmak olduğunu vurguladı. Kaya, "Süper lige çıktığımız zaman TRT maçları canlı veriyor. Ülke genelinde süper ligde 10, ligde iki grupta 14 takım var. Yeni takımlar kuruluyor. İmkânlarımız olmadığı için küçük bir yeri dernek olarak gösterdik. Ampute futbolu ülkemizde yeni olduğu için adını çok duyuramadı. Bazı illerde yerel desteklerle bu iş daha güzel yürüyor. Adana'da ampute futbol sahası olduğunda daha çok sayıda engelliye buraya çekebiliriz." diye konuştu.
KANEDYENLER PARKTA ÇAMURA BATIYOR
5 yaşındayken trafik kazası sonucu sağ bacağını kaybeden 46 yaşındaki Ercan Çakmak, ampute futbolu ile yaşama dahi bir sıkı sarılmış. Daha önce mahalle takımlarında futbol oynadığını bildiren Çakmak, üç yıldır Adana Ampute Engelliler Spor Kulübü'nde forma giydiğini anlattı. 2 çocuk babası Çakmak, şöyle devam etti: "Daha önce koltuk değnekleriyle oynuyordum. Ama şimdi kola geçmeli kanedyenlerle bu uğraşı daha kolay yapıyoruz. Yaşım bu sporu yapmaya engel değil. Arkamızdan gelen gençlere örnek oluyoruz. Adana'da antrenman sahamız yok. Parklara gidiyoruz. Yağmurlu havalarda kanedyenler parklarda çamura batıyor. Suni çim olması gerekir. Başarı daha çok antrenmana bağlı. Çamurda bu işi yaptığımız da iştihamız kesiliyor. Hüseyin Sözlü'nün bize tesis sözü var. Ama şimdi kendisine ulaşamıyoruz."
Doğuştan sol kolu olmayan Fatih Çelik de (23) ampute futbolu ile yeni bir çevre edindiğini aktardı. İnsanda bir organın eksik olmasının spor yapmaya engel olmadığının altını çizen Çelik, asıl beyindeki engellerin aşılması gerektiğinin altını çizdi.
Trafik kazasında sağ kolunu kaybeden Mehmet Akif Gözüküçük(24) ise daha önce iş, ev ve okul arasında geçen günlerinin futbol ile değiştiğini açıkladı. Spor dolayısı ile şehir içi ve dışında daha da aktif hale geldiğine değinen Gözüküçük, "Özgüvenim arttı. Hayatta dört elle bağlanmaya başladım. Yeni insanlar ve arkadaşlıklar geliştirdim. Sosyal bir çevrem oldu. Öncelikle sabit bir sahaya kavuşmayı bekliyoruz." şeklinde konuştu.
CİHAN