Partili muhalifler, Başbakan Çipras'ın başını ağrıtıyor

Yunanistan'da yargı ve bankacalık sektöründe reform yapılmasını içeren önlemler paketi 230 'evet' oyuyla kabul edildi. İlk oylamada olduğu gibi ikinci oylamada da Siriza'dan anlaşmaya 'hayır' diyen vekillerin çok olması, Başbakan Aleksis Çipras'ın başını ağrıyor.

Yunanistan, kreditörlerin talebi üzerine yargıda reform ve bankaların güçlendirilmesini içeren ikinci önlemler paketini de Avrupa yanlısı muhalefet partilerinin oylarıyla parlamentodan geçirdi. Yargının hızlandırılması, 100 bin eurodan az mevduatlara devlet garantisi, iflas eden banka zararlarının hissedar ve alacaklılardan karşılanmasını içeren son reform paketinin ardından anlaşmaya nihai imzaların atılması için müzakerelere start verilecek.

Sabaha karşı yapılan ikinci önlemler paketi oylamasında hükümet, 3 vekil fazla ile önlemler paketine olan desteği güçlendirirken, Siriza Partisi'ndeki muhalif vekilleri sayısında ciddi bir değişme olmadı. İkinci önlemler paketine 230 vekil 'evet', 63 vekil 'hayır', 5 vekil de 'çekimser' oy kullandı. 31 'hayır' ve 5 'çekimser' oy Siriza'dan geldi. 16 Temmuz'da yapılan ilk önlemler paketi için 229 'evet' oyu kullanılmıştı. Siriza'dan ilk pakete 'hayır' diyen vekil sayısı 32, yine Siriza'dan 'çekimser' kalanların sayısı ise 6 olmuştu.

İkinci reform paketine Yunanistan Komünist Partisi ve Altın Şafak Partileri de 'hayır' oyu kullandı.

Önlemler paketine 'hayır' diyen Siriza vekillerinin sayısında 3 vekil dışında kayda değer düşüş olmaması, partideki muhalif vekillerin sebep olduğu çatlağın kalıcı olduğunu gösterdi. Başbakan Çipras'ın başını ağrıtan vekillere ilişkin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu. Partiye yakın kaynaklar, Çipras'ın kurtarma paketine ilişkin müzakerelerin ardından atılacak nihai imzaya kadar herhangi bir girişimde bulunması beklenmiyor.

Son baharda yapılacak erken genel seçimlerde muhalif vekillerin aday gösterilmemesi bekleniyor.

Kreditörlerin 3 yıllık 86 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında ön şart olarak ileri sürdükleri önlemlerin parlamentoda oylanmasının ardından anlaşmaya nihai imzaların konulması için müzakerelere hemen başlanacak. Anlaşmanın 20 Ağustos'a kadar tamamlanması bekleniyor. Nihai anlaşma, Yunan parlamentosunda bir kez daha bütün olarak oylanacak.

Bu arada Başbakan Aleksis Çipras, her iki oylamada da 'hayır' oyu kullanan Siriza Milletvekili ve Parlamento Başkanı Zoi Konstantopulu'yu kabul etti.

"SİRİZA'DA ÇATLAK NETLEŞTİ"

Siriza'daki muhaliflere dair Hükümet Sözcüsü Olga Gerovasili, "Siriza meclis grubundaki çatlak çok net." ifadelerini kullandı. Milletvekillerinin ihraç edilip edilmeyeceklerine ilişkin soruyu cevaplandıran Gerovasili, "Belli olan süreç izlenecek. Siyasi soruna çözüm bulmak için parti organlarının süreci izlenecek." demekle yetindi.

Devlet Bakanı Nikos Papas da "Maalesef çatlak doğrulandı. Önce anlaşma süreci tamamlanacak ardından da öngörüldüğü gibi parti organlarında ne olacağına bakacağız." ifadelerini kullandı.

Diğer yandan partideki çatlağı başlatan ve 'hayır' diyen vekillerin lideri durumundaki eski Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis ise "Her şey iyi. Siriza farklılıkları ile birlik içerisinde." açıklamasında bulundu. CİHAN
23 Temmuz 2015 14:29
DİĞER HABERLER