Pasaportu kaybedenlerin dikkatine!

Pasaportu kaybedenlerin dikkatine!
Pasaportu kaybederseniz zayi ilana gerek yok; ama çocuklarınız için...

Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığı, pasaportunu kaybedenlerin gazeteye 'zayi' ilanı vermek yerine pasaport şube müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiğini bildirdi. Çocukların pasaportları için fotoğraf gerekip gerekmediğini de açıklayan Daire, "Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) mevzuatı ve Pasaport Kanunu uyarınca tüm e-Pasaportlarda fotoğraf bulunması zorunludur." açıklamasında bulundu. 

Resmi internet sitesinde vatandaşların pasaportla alakalı sorularına cevap veren Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığı, "Pasaportu kaybettiğimden dolayı gazeteye ilan verilmesi gerekip gerekmediği ile yapılacak işlemler nelerdir?" sorusuna da açıklık getirdi. Açıklamada, "Kaybettiğinizi bildirdiğiniz pasaportunuzun başkaları tarafından kullanılmasının önlenmesi ve bilgisayar kayıtlarına zayi kaydının girilmesini teminen mahallin İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaat etmeniz ve bu hususta yazılı beyanınızın alınmasını müteakip, sadece pasaport cüzdan bedelini ilgili maliye birimlerine yatırmak suretiyle zayi ettiğiniz pasaportunuzda bulunan sürenin yeni alacağınız e-pasaporta aktarılması mümkün bulunmaktadır. Bunun yanında, kayıp olan pasaportunuz için ayrıca ülkemizde kayıp ilanı verilmesi gerekmemektedir." denildi. 

"15 yaşından küçük çocukların nüfus cüzdanlarında fotoğraf bulunması zorunlu mudur?" sorusunu da cevaplandıran Daire, 15 yaşından küçük çocukların e-Pasaport başvuruları için fotoğraflı nüfus cüzdanı talep edilmediğini; ancak bu nüfus cüzdanlarında T.C. Kimlik numarası bulunmasının şart olduğunu bildirdi. Açıklamada, şöyle denildi: "Üzerinde T.C. Kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları başvuru sırasında kabul edilmemektedir. Çocukların e-pasaportlarına fotoğraf yapıştırmak gerekir. ICAO mevzuatı ve Pasaport Kanunu uyarınca tüm e-Pasaportlarda fotoğraf bulunması zorunludur. Bir kişi, eşi ve çocuklarının e-pasaport başvurusunu yapamaz ama randevu alabilir. E-pasaport başvuruları yaş ayrımı gözetilmeksizin, şahsen yapılmaktadır. Ancak, bu sitenin ana safasında yer alan “e-pasaport başvuru randevusu almak istiyorum” başlığı üzerinden eşinizin veya çocuklarınızın için e-pasaport başvuru randevusu alabilirsiniz."

30 Mayıs 2015 11:20
DİĞER HABERLER