Pastörize süt yanık dondurmayı yok edecek

Pastörize süt yanık dondurmayı yok edecek endişesi -Antalyada keçi ve koyun sütü kullanarak yanık ve sakızlı dondurma yapan üreticiler, yeni Gıda Kanununun pastörize sütün kullanımını zorunlu hale getirmesine, yöresel lezzetleri y
ANTALYA (A.A) - Murat Yolcu - Antalyada keçi ve koyun sütü kullanarak yanık ve sakızlı dondurma yapan üreticiler, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun pastörize süt ve yumurta kullanımını zorunlu hale getirmesinin yöresel lezzetleri yok edeceğini öne sürerek, kanuna tepki gösterdi.
     Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010da yürürlüğe giren 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gıda ürünlerinde pastörize süt ve yumurta kullanımının 31 Aralık 2013ten itibaren zorunlu hale geleceğini söyledi.
     Yasanın gıda üretimi yapanlara pastörize süt ve yumurta kullanımını zorunlu hale getirdiğini belirten Sevimçok, bu durumun Antalyada en çok dondurma sektörüne zarar vereceğini öne sürdü. Antalyada dondurma sektöründe faaliyet gösterenlerin işlenmemiş keçi ve koyun sütünü kullanarak ürettikleri yanık ve sakızlı dondurma ile bir marka oluşturduklarını anlatan Sevimçok, dondurma üreticilerinin pastörize süte, yöresel lezzetleri yok edeceğini söyleyerek tepki gösterdiklerini kaydetti.
     Pastörize sütün kullandırılmasıyla her işletmede aynı tatta ürünler olacağını, bunun da farklı tatları yok edeceğini vurgulayan Sevimçok, Esnafımız bu sütü kullandığı an yıllardır yakaladığı lezzet, tat, ortadan kalkacak. Sıradan, suni her tarafta satılan lezzetlerde ürünler satılacak. Bu, esnaf ve sanatkarın pek işine gelmiyor. Esnaf ve sanatkarın yaptığı ürün öncelikli üründür. Her esnaf ve sanatkarın kendi markası, kendi tadı vardır. Mahalli olmanın, esnaf olmanın özelliği budur dedi.
     Esnaf olmanın çeşitlilik ve zenginlik demek olduğuna işaret eden Sevimçok, bu zenginliğin o şehre farklı anlamlar katacağını, ancak pastörize süt kullanımının, bu anlamı ortadan kaldıracağını bildirdi.
     Bu lezzetleri gelecek nesillere aktarmak için çalıştıklarını anlatan Sevimçok, şöyle konuştu:
     Kendi kendimize lezzetlerimizi baltalamak gibi bir durumla karşı karşıyayız. Bu kültürlerimizin, bu lezzetlerimizin yaşaması lazım. Esnaf ve sanatkarlar yaptıkları işleri en iyi ve en güzel şekilde yapan kişilerdir. Kesinlikle yaptığı ürünleri tüketen kişilere zarar vermek istemezler. Siz Antalyada dondurmadan zehirlenen birini gördünüz mü- Bir de bir ürünü yapmak ne kadar önemliyse, satmak da o kadar önemlidir. Bizim arkadaşlar da ürünü hem yaparken hem satarken aynı titizliği gösteren insanlardır. Bu kişilerin işlerine devam etmeleri, mesleklerini gelecek kuşaklara aktarmaları gerekmektedir.
    
     -Pastörize süt yöresel lezzetleri öldürüyor-
    
     Kanunun yeniden gözden geçirilmesini isteyen Sevimçok, şöyle devam etti:
     Pastörize sütü alın, evinizde yoğurt yapın, işlenmemiş yoğurtta bulduğunuz lezzeti bulamazsınız. Lezzetler önemlidir. Kaybettiğimiz lezzetleri, kaybettiğimiz meslekleri bir şekilde yaşatmaya çalışıyoruz. Ama bu işin kuralı yaşarken kaybetmemektir. Pastörize süt işlenmiş süttür. İşlenmiş olan herşey özelliğini kaybetmiştir. İşlenmiş, yağı ayrıştırılmış, içerisine ham maddeler katılmış, ilaçlar katılmış bir üründür. Kötüdür, sağlıksızdır demiyorum, ama bizim yaptığımız işe, bizim esnafımızın yaptığı işe uygun değil. Pastörize süt, yöresel lezzetleri öldürüyor. Eğer bu pastörize süt gerçekleşirse keçi ve koyun sütünden yapılan dondurmalar da yoğurtlar da hayal olacak. Belki de 20-30 yıl sonra Balkanlarda bir ülkede, bizim ürünümüzü kendi ürünleri olarak takdim edecek. Biz de Ya bu bizim ürünümüz, bunlar ne zaman bunu almış diye patent kavgası yapacağız. Elimizdekinin kıymetini bilmiyoruz. Elimizdekinin kıymetini ancak kaybedince anlıyoruz. Bu sefer kaybetmeden elimizdeki değerlere sahip çıkalım.
     Antalyada dondurma üretimi yapan 500-600 işletme olduğuna değinen Sevimçok, bu işletmelerin pastörize süt ve yumurta kullanımına geçilmesi halinde meslekleri bırakacaklarını kaydetti.
    
     -Eski tat kaybolacak-
    
     Antalyada 30 yıldır dondurmacılık yapan 48 yaşındaki İsmail Kama, şirketlerin sütü işlemeleri sırasında sütteki tereyağ ve kaymağı aldığını, yerine sütün tadının kaybolmaması için çeşitli katkı maddeleri eklediğini söyledi.
     Eklenen katkı maddelerinin süte aynı tadını vermediğine işaret eden Kama, Pastörize sütün kullanılması halinde bize ait olan yanıksı ve sakızlı dondurmalar eski tadında olmayacaktır. Müşteriler de bu tada alışık dedi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
19 Temmuz 2012 12:52
DİĞER HABERLER