Türk mühendisleri, Anadolu'da çirtçilerin kullandığı 'pat-pat'a alternatif olarak 'Katsu'yu geliştirdi. Tarım aracı olarak üretilen Katsu sayesinde pat-pat kazalarında sık sık yaşanan ölümlerin sona ereceği belirtildi.
Fişek Group bayi toplantısı ve Katsu lansman toplantısı Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek turizm beldesinde bulunan Maritim Pine Otel'de yapıldı. Edirne Sabuni Mahallesi'nde 1896 yılında nalburiye dükkanı olarak ticarete başlayan Eskanazi ailesi, bugün 63 ülkeye ihracat gerçekleştirmeyi başardı. Fişek Gruop ailesi altında Agrives şirketi tarafından ilk ağır sanayi girişimi olarak Türk mühendisleri tarafından 2 yıllık çalışma sonrası Katsu tarım aracı üretildi. Tarım sektöründe kullanılan patpatların yerini alacak Katsu'nun en büyük özelliği; güvenli olması. Katsu ile artık pat-pat'larda yaşanan devrilme sonucu ölümlerin son bulacağı belirtiliyor.
Agrives Genel Müdürü Mehmet Gergin, Katsu'nun yüzde 100 yerli araç projesi olduğunu, patpatla bu tarım aracının ayrılması gerektiğini söyledi. Plakalı ve trafiğe çıkabilecek şekilde üretilen Katsu'nun bin 200 kilo yük taşıma kapasitesi bulunduğunu söyleyen Mehmet Gergin, "Belden beşik sistemi yapısıyla her türlü arazide 4 tekerin yere basmasını sağlayan böylelikle kaza riskini azaltan önemli bir projedir." dedi.
Gergin, çok amaçlı tarım aracı olarak tasarlanan ve öncelikli kullanım alanı taşıma olan Katsu'nun çapa makinesi, su pompası, gübre serpme, ilaçlama gibi daha birçok tarımsal işlevi yerine getiren komplike sistem olduğunu ifade etti.
YILDA 15 BİN PAT-PAT SATILIYOR
Türkiye'de ve yurt dışında çiftçilerin nakil vasıtası olarak kullanabileceği bir segmentte araç olmadığını ifade eden Mehmet Gergin, "Halk arasında pat-pat olarak bildiğimiz yılda 15 bin adet pat-pat'ın kullanıma girdiğinden bahsediyorum. Bu pat-pat'lar bir araç hüviyetinde üretilmiş şeyler değil. Dolayısıyla bunlarda hiçbir güvenlik unsuru yok. Katsu tüm güvenlik unsurlarını içinde barındırdı. Gerek ulusal gerekse de uluslararası tüm standartları içerisinde bulunduran bir tarım aracıdır." diye konuştu.
ÇÖP TOPLAMA, KAR KÜREME ARACI OLARAK KULLANILABİLECEK
Katsu'nun çiftçiler tarafından yoğunlukla bir kullanılan araç olduğunu kaydeden Mehmet Gergin, bu aracın 4x4 ve 4x2 özelliğinden dolayı hem arazide hem de yolda kullanılabileceğini anlattı. Katsu'nun çiftçilerden sonraki hedefinin de olduğunu açıklayan Gergin, belediyelerin de çöp toplama, kar küreme, tuz serpme aracı olarak da ilerde kullanılabileceğini ve Türkiye'nin büyük bir markası olacağını ileri sürdü.
2016 YILINDA 3 BİN ARAÇ ÜRETİLECEK
Seri imalat için son noktaya geldiklerini aktaran Agrives Müdürü Gergin, 2016 yılı için 3 bin araç üretmeyi hedeflediklerini, 2017 yılında fabrikalarını geliştirerek bu sayıyı 5 bine çıkartmayı amaçladıklarını belirtti. Gergin, Katsu'nun birden fazla modeli olduğunu, standart modelinin ise lansman tanıtım fiyatının KDV dahil 28 bin 500 TL'den satışa sunulacağını duyurdu.
ZIMPARACILIKTAN TARIM ARACI ÜRETİMİNE
Fişek Group Yönetim Kurulu Eş Başkanı Vedat Eskanazi ise 5'i yurt içinde 2'si yurt dışında olmak üzere toplam 7 şirketleriyle tarımdan hırdavata üretimden satışa 200 çalışanlarıyla hizmet ettiklerini söyledi. "Biz zımpara ile başladığımız bu sürece, boya rulosu, süt sağma makineleriyle devam ediyoruz." diyen Vedat Eskanazi, bugün ise ağır sanayiye geçiş yaptıklarını, çok amaçlı tarım araçları olan Katsu'yu tanıttıklarını açıkladı. CİHAN