Türkiye'de, kış enflasyonunun suçlusu gösterilen patatesin en önemli üretim sahalarından Ödemiş İlçesi'de, üretici, tartışmaya kendi pencerelerinden baktı. Pazarda bir ara 5 TL'ye alıcı bulan şu anda 2 ila 3 lira arasında satılan patatesi, onca emek ve masrafı omuzlayarak sadece 70 kuruşa sattıklarını söyleyen üretici Mustafa Abacı, "Benim tek beklentim, zarar etmemek. Fiyat tartışması var ama biz de 70 kuruşa alıcı bulamıyoruz" sözleriyle pazarla tarla arasındaki yüzde 300'lük fiyat farkını ortaya koydu. Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ise, yüksek fiyata, tüccarların stokçuluğunun neden olduğunu, üreticiye kazanç getirmediğini anlattı.
Bu ay içerisinde patates fiyatları, hem yüksek enlasyonun suçlusu olarak, hem de iki bakan arasında farklı açıklamalarla gündeme geldi. Bir ara pazarda 5 TL'ye kadar çıkan fiyatlar için, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, elinde patatesi istifleyip enflasyonu yükseltenler olduğunu ve gerekirse ithalatına izin verilebileceğini söyledi. Buna karşılık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, fiyatların yüksek olmadığını, üreticiden çıkış fiyatının 1.8 TL olduğunu, bunun için de ithalatın düşünebilecekleri en son çare olduğunu açıkladı. Bu farklı açıklamalara, Türkiye'nin en önemli patates üretim sahalarından olan Ödemiş'te üreticiler, kendi pencerelerinden baktı.
YILDA İKİ KEZ PATATES ÜRETİMİ YAPILIYORBu kışın soğuk geçmesinden dolayı ürünlerde don sorunu yaşayan Ödemişli çiftçiler, istedikleri ürünü yetiştiremedikleri için de, zarar etti. Ağustos ayında ektikleri patatesi, Kasım ayından itibaren kış patatesi olarak toplayan üretici, ocak, şubat aylarında ettiklerini ise bu aydan itibaren yaz patatesi olarak hasada başladı. Kış patatesinde don sorunu yaşamalarına rağmen rekoltenin, geçen yıla göre daha fazla ve ürün kalitesinin de daha iyi olduğu öğrenildi. Önce Adana'da başlayan hasadın, hava şartlarından dolayı Ödemiş'le aynı zamana denk geldiği, önümüzdeki günlerde ise, İnegöl, Nevşehir, Kayseri ve Afyon'da da hasadın başlayacağı açıklandı.
FİYATI YÜKSELTEN TÜCCARLARPatatesteki fiyat tartışmalarını değerlendiren Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, "Patateste fiyatlar çok arttı. Bir ara 5 TL olduğuna üretici inanamadı. Çünkü elinde mal yoktu. Bu kazancı sağlayamadı. Bu fiyatın tek nedeni, patatesi Nevşehir'deki büyük depolarda stoklayan aracılar, tüccarlardır. Bu kazancı onlar elde etti. Üreticinin cebine hiç para girmedi. İşte tartalada üretim yapan çiftçi, malına alıcı bulamıyor. Stokçular İran'dan patates getirileceği söylentisinin çıkmasıyla ellerindekileri satmaya başladı. Yüksek fiyat kalmadı. Piyasada olan patatesler ise halen kış patatesi, eskiler satılıyor şimdi. Oysa tazelerini çoktan pazardaki yerini alması gerekiyordu. Bir de artık Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde patates ekimi gelişti. Bu aydan sonra hemen her ay bir ildeki patatesin hasatı yapılır. Fiyatlar yükselmez artık. Tabi tarım üstü açık sanayidir. Bir dolu yağmur olur o zaman fiyatlarda yine artış olabilir" dedi.
"YÜKSEK FİYAT DİYORLAR AMA, BEN ALICI BULAMIYORUM"Pazarda bir ara 5 TL'ye alıcı bulan şu anda 2 ila 3 lira arasında satışı yapılan patatesi tarlalarında onca emek ve masrafı omuzlayarak sadece 70 kuruşa sattıklarını söyleyen üretici Mustafa Abacı, pazarla tarla fiyatları arasındaki yüzde 300'lük farkı da ortaya koydu. Mustafa Abacı, "Yüksek fiyat diyorlar ama ben üretici olarak bu paraları bulamıyorum. Şu anda 70 kuruşa zorla satıyorum, alıcı yok. Ben bu fiyatın altına sattığım an zarar ederim. Kış patatesini don vurduğu için fiyatlar yükseldi. Ama o fiyatlar, bize kazanç getirmiyor. Bir tarım politikamız olmadığı için de biz gene patates ekmeye mecburuz. Çünkü başka bir şey yapamıyoruz. Ben 10 kuruşa patates sattığım zamanı biliyorum. Zarar da etsem bunu yapacağım. Bu yıl rekolte de katile de geçen yıla göre daha iyi. Ancak geçen yıl bir lira 10 kuruşa sattığımız ürün için bu yıl 70 kuruşa alıcı bulamıyoruz" dedi.