Pes dedirten skandal olay! Bedavaya satılmış

Pes dedirten skandal olay! Bedavaya satılmış
Üsküdar’daki tarihi Hüseyin Avni Paşa Korusu’nun sahibi ses kayıtlarında millete küfür eden Cengiz İnşaat çıktı.

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında internete sızan ses kayıtlarında millete küfür eden ve kamuoyunun büyük tepkisini çeken Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in, Üsküdar’daki 3 bini aşkın ağaçla dolu tarihi “Hüseyin Avni Paşa Korusu”nun tamamını satın aldığı ortaya çıktı. 81 bin 511 metrekarelik ormanlık arazinin “yüzde 65’ini TMSF’den, yüzde 35’ini ise özelden aldık” diyen Cengiz İnşaat, “Koruyu ne kadara satın aldınız?” sorusuna ise cevap vermemeyi tercih etti. 8 Mart 2013 tarihli tapu kaydında ise satış bedeli kısmında ‘0’ TL yazması dikkat çekti. Korunun 17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla hiçbir ilgisinin olmadığını belirten Cengiz İnşaat, “Bir inşaat firması olarak, tapu kayıtlarında koru olarak gözüken arsada ne yapmayı planlıyorsunuz” şeklindeki soruya ise “İçinde tarihi köşk var. Restore edilerek kullanıma açılacaktır” cevabını verdi. Cumhuriyet Gazetesi'nin üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre İstanbul Boğazı’na hâkim noktadaki korunun üzerindeki imar yasağı kaldırıldı. Ancak 17 Aralık operasyonu yaşandığı ve soruşturma kapsamında Cengiz İnşaat ile sahiplerinin adı sıkça gündeme geldiği için koruyla ilgili planlar bir süreliğine askıya alındı. Cengiz İnşaat’ın verdiği cevap da bu durumu kanıtlıyor. Çünkü Cengiz İnşaat ilk önce korunun yüzde 65’ni satın alıyor. Zaten restore edeceği tarihi köşk de bu bölümde bulunuyor. Cengiz İnşaat bu sürede tarihi köşkü restore etmek yerine korunun diğer yüzde 35’lik bölümünü satın almayı tercih ediyor. İşte bu süreçte Cengiz İnşaat’ın hükümetten “bölgedeki imar yasağının kalkacağı” güvencesini aldığı iddia ediliyor. Korunun bulunduğu alanda yaşayan mahalleli ise hâlâ “korunun imara açılacağı” tedirginliğini yaşıyor. Sultantepe ve Paşalimanı sakinleri“eskiden olduğu gibi korunun halka açılmasını” istiyor.

Kamuoyunda “ikinci yolsuzluk” soruşturması olarak bilinen 25 Aralık dalgası kapsamında ifadesi alınan ve 3’üncü Havalimanı’nın konsorsiyum ortaklarından Cengiz İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, tapu kayıtlarına göre Üsküdar’daki tarihi korunun tamamının sahibi gözüküyor. Korunun yüzde yüzde 65’ini TMSF’den satın alan Cengiz İnşaat, geri kalan kısmını da “özelden” satın aldı. Tapu kayıtlarında koru tam 81 bin 511.94 metrekarelik yüzölçümüne sahip. Konuyla ilgili Cumhuriyet’in sorularına Cengiz Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Asistanı Sevil Yılmaz cevap verdi. Cumhuriyet Gazetesi'nin soruları ve cevapları şöyle:

- Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. geçen yıl Üsküdar’daki 81.511.94 metrekarelik bir araziyi satın almıştır. Tapu kayıtlarında koru olarak gözüken bu alanda bir inşaat firması olarak ne yapmayı planlıyorsunuz?

- Yer Hüseyin Avni Paşa Korusu’dur. İçinde bir adet tarihi köşk mevcut. Restore edilerek kullanıma açılacaktır.

- Arsayı kimden, kaç liraya satın aldınız?

- Yüzde 65 hissesini TMSF’den, yüzde 35 hissesi özelden alınmıştır.

- 17 Aralık operasyonunun ardından yayımlanan tapelerde işadamları arasında geçen alışveriş diyaloglarıyla bu arsa alımının herhangi bir ilgisi var mıdır?

- Bu arsanın 17 Aralık operasyonuyla hiçbir ilgisi yok...

3 BİN AĞAÇ VAR

Hüseyin Avni Paşa Korusu, Üsküdar Paşalimanı Caddesi’nde bulunuyor. 3 bin tescilli ağacın bulunduğu Hüseyin Avni Paşa Korusu’nda Türk edebiyatının ustalarından Halide Edip Adıvar’ın bir dönem yaşadığı köşk bulunuyor. Üsküdar’da yer alan ve bir bölümü bir dönem Halide Edip Adıvar’ın ailesine ait olan koru ve içerisindeki ahşap köşk yazarın adını taşıyan okul olarak hizmet vermişti. Korunun yüzde 35 hissesi ise işadamı Zeynel Abidin Erdem’e aitti. Koru bir dönemKorkmaz Yiğit’in üzerine geçmişti. Borcunu ödeyemeyen Yiğit’in hisseleri Üsküdar 3’üncü İcra Müdürlüğü’nden satışa çıkarılmıştı. 12 milyonla ihaleye çıkılan korunun yüzde 65’lik bölümü 5 milyon TL gibi düşük bir teklifle Medya Holding’e geçti. Koru, 27 Ekim 2000’de Etibank’a el konulmasının ardından TMSF’ye geçti. TMSF’nin elindeki yüzde 65’lik koru alanı daha sonra Cengiz İnşaat’ın oldu. 2013 yılındaki tapu kayıdında ise İşadamı Erdem’in elindeki hisseleri de Cengiz İnşaat’ın devraldığı ortaya çıkmış oldu.

Tarihi kalıntılar var

Üsküdar Belediyesi’nin internet sitesinde koru şöyle tanıtılıyor: “Üsküdar, Hacı Hesna Hatun Mahallesi, Paşalimanı Caddesi üzerindedir. Fethipaşa ve Demirağ korularının devamıdır. Demirağ Korusu’ndan bir duvar ile ayrılır. İçerisinde iki eski eser kalıntısı, su sarnıçları ve su kuyuları vardır.”




Öte yandan Cengiz İnşaat'tan haberle ilgili açıklama yapıldı ve "Şirketimiz tarafından bedelleri ödenerek satın alınan hisselerin birleştirilmesi sonucunda düzenlenen tapu senedinde satış bedelinin “0”-TL olarak gösterilmesi olağan bir Tapu Müdürlüğü uygulamasıdır." ifadeleri kullanıldı.

İşte konuyla ilgili yapılan basın açıklaması:

"18.03.2014 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan Hüseyin Avni Paşa Korusu ile Cengiz İnşaat San. ve Tic. A.Ş.’nin basın açıklamasıdır.

• Hüseyin Avni Paşa Korusu olarak anılan gayrimenkul İstanbul İli, Üsküdar İlçesi, Hacı Hesna Hatun Mahallesinde bulunan 107 ve 108 pafta, 1310 ada, 146 parsel sayılı ve 81.511,94 m2 yüzölçümü ile kayıtlı koru nitelikli taşınmazdır.

• Gayrimenkulün 65/100 oranındaki hissesi 23.10.2007 tarihinde, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ‘yi temsilen ESKİDJİ A.Ş. tarafından ihale edilmiş olup, söz konusu taşınmaz en yüksek teklifi veren Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından, 31.690.132 TL (otuzbir milyon altıyüzdoksan bin yüzotuziki Türk Lirası) bedelle satın alınmıştır. İhale ile ilgili mali ve diğer yükümlülükler Şirketimiz tarafından tamamen yerine getirilmiş olup bu husus TMSF’nin resmi kayıtları ile de sabittir. Dolayısıyla adı geçen koru nitelikteki taşınmazın bu kısmı,  Şirketimiz tarafından bedeli ödenerek iktisap edilmiştir.

• Gayrimenkulün 35/100 oranında hisse sahibi bulunan, Sayın Zeynel Abidin Erdem (30/100 oran) ve Sayın Mehmet Nezih Erdem’in hisseleri (5/100 oran) 30.10.2009 tarihinde 20.752.325 TL (yirmi milyon yediyüzelliki bin üçyüzyirmibeş Türk Lirası) bedelle Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından satın alınmıştır.

• 08.03.2013 tarihli tapu ise yukarıdaki işlemlerden sonra düzenlenen bir tescil tapusu olup söz konusu tapu T.C. İstanbul Valiliği Kadastro Müdürlüğü Üsküdar Kadastro Mühendisliği tarafından gerçekleştirilen yeni yüz ölçüm tespiti işlemi sonucunda tanzim edilmiştir. Resmi tapu kayıtları ile sabit olduğu üzere ve ilgili tapu senedinde de görüleceği gibi bu yeni tapunun düzenlenmesi sırasında açıklanan edinme sebebi “Teknik Hataların (yüzölçümünün) düzeltilmesi işlemidir”.  Bu nedenle yukarıda yer alan ve Şirketimiz tarafından bedelleri ödenerek satın alınan hisselerin birleştirilmesi sonucunda düzenlenen tapu senedinde satış bedelinin “0”-TL olarak gösterilmesi olağan bir Tapu Müdürlüğü uygulamasıdır. Dolayısıyla anılan haberde geçen “Koruyu bedava satmışlar” ibaresi, bu haberin olayın iç yüzü araştırılmadan ve sorumlu basın anlayışına aykırı olarak yapıldığını göstermektedir.

• Öte yandan Hüseyin Avni Paşa Korusu ile ilgili hiçbir imar değişikliği talebi veya girişimi olmadığı gibi Boğaziçi ön görünüm içinde olan koruda verilmiş hiçbir imar hakkı söz konusu değildir ve hukuken de olamaz. Bununla birlikte koru alanı içinde bulunan mevcut Köşk yapısının ve ilaveten üç adet tarihi yapının restorasyonu ile ilgili T.C. Turizm Bakanlığı İstanbul VI Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne müracaatımız mevcuttur. Amacımız bu tarihi yapıların bir an önce restore edilerek metruk yapıdan kullanılabilir duruma getirilmesidir.

• Ayrıca Koru alanı içindeki çok değerli ağaç yapısının korunması, tescilli ağaçların belirlenmesi ve ağaç bakımlarının yapılması amacıyla Temmuz 2012 tarihli T.C. İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Öğretim üyelerince hazırlanmış Hüseyin Avni Paşa Korusu Bitki Doku Analizi ve Bakım, Koruma ve Geliştirme Raporu doğrultusunda, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul 2. Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonuna başvurulmuş ve Komisyonca yerinde yapılan inceleme sonucunda, 09.04.2013 tarih ve 02-358 no.lu karar yazısı ile koru bakımı amaçlı, alt örtü temizliği, ağaç bakım çalışmaları yapılması, kurumuş ya da kurumaya yüz tutmuş 16 adet ağacın kaldırılarak yerine aynı miktarda boğaz florasına uygun ağaç dikimi Komisyon tarafından uygun bulunmuştur. Ayrıca yine aynı kararla 26 adet ağaç ise “Anıt Ağaç” kapsamına alınmıştır. Sonuç olarak yıllardır bakım yapılmayan koruya bakım yapılmış ve çökmek üzere olan koruya yeniden hayat kazandırılmıştır.

• Açıklanan nedenlerle; Şirketimiz Cengiz İnşaat San. ve Tic. A.Ş. hakkında Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan bu haberdeki bilgiler tamamen asılsız, gerçek dışı ve Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mehmet Cengiz’i ve Şirketimizi yıpratmaya yöneliktir. Bu nedenle sorumlular hakkında her türlü yasal yollara başvurulacaktır."     

Mehmet Cengiz ve Cengiz İnşaat San. ve Tic. A.Ş. Vekili
Avukat Ahmet Mutlu

18 Mart 2014 11:23
DİĞER HABERLER