Pişirildiği kapta servis edilen Şeki Piti'sinin tadına doyum olmuyor (Özel)

Azerbaycan'ın tarihi şehirlerinden biri olan Şeki, kültürel dokusu, yüzyıllara meydan okuyan abideleri, yaşatılmaya çalışılan el sanatları ve leziz yemekleriyle cazibe merkezi olma özelliğini kaybetmiyor. Ülkede ve dünyada yöreye has lezzetleriyle seçilen Piti, Şeki mutfağının baş tacıdır. Şehri ziyarete gelen turistlerin zevkle yediği geleneksel Şeki Piti'si, kendine özgü tadı, hazırlanışı ve yenilme şekliyle diğer yemeklerden ayrılıyor. Şeki mutfağı denince akla ilk gelen Piti, kendine özgü güveçlerde, kullanılan ölçülü miktarda doğal malzemesi ile pişiriliyor. Bir gün önceden hazırlıkları yapılmaya başlayan Piti, kemiksiz koyun eti, nohut, kestane, soğan, kuyruk yağı, kurutulmuş erik, safran ve karabiber karışımının güveçte uzun süre kısık ateşte fırında kaynamasıyla hazırlanıyor.

SERVİSİ VE YEME USULÜ BİLE FARKLI

Yemeğin sunumu ve yeme şekli, servise ayrı bir güzellik katıyor. Fırından çıkartıldıktan sonra pişirildiği özel güveçten servis ediliyor. Güveçte pişirilmesi ve sunulma şekliyle farklılık oluşturan Piti, geleneksel usule göre sofrada yeniliyor. Piti'nin iki aşamalı olarak yenilmesi gerekiyor. Öncelikle başka bir tabağa doğranan küçük ekmek parçaları üzerine güveçteki yemeğin safranlı suyu dökülüyor. İsteğe bağlı olarak tabağa sumak da eklenebilir. Güvecin içinde kalan yemek ise ayrıca yeniliyor. Yemeden önce tabağa boşaltılan yemeğin, çatal kullanılarak ezilmesi ve karıştırılması gerekir. Yendiği zaman ise ağızda dağılan güzel tadıyla Piti, unutulmaz zevk yaşatmaktadır.

PİTİ NASIL YAPILIR?

Şeki'de Piti mekanlarından olan Yuri Gagarin restoranı aşçısı Celalet Abbasova, Cihan Haber Ajnası'na(Cihan) Piti'nin nasıl hazırlandığını anlattı. Usta Abbasova, Piti'nin topraktan yapılmış özel güveçlerde pişirilmesi gerektiğini söylüyor. Abbasova, "Piti'yi biz topraktan hazırlanmış özel güveçte pişiriyoruz. Bu güveçler de sadece Şeki'ye has. Şeki Piti'sinin bu adı alması da bu güveçlerle ilgilidir. Tencerede pişirilen Piti'yle güveçte pişirilen Piti'nin tadında çok fark var." diyor.

Piti için bir gün önceden hazırlıkların yapılması gerektiğini hatırlatan Celalet Abbasova, "İlk önce güvecin içine bir miktar tuz atıyoruz. Ardından bir gün önceden suda ıslatılmış haşlanmış, nohut ilave ediyoruz. Nohutun yüz gram olması gerekiyor. Daha sonra 120 gram kemiksiz koyun eti ekliyoruz. Burada etin yağsız olması gerekiyor. Yeterince su ilave ettikten sonra ilk önce yüksek ateşe vererek etten çıkan köpüğü almak gerekiyor. Köpüğü aldıktan sonra bir çay kaşığı doğranmış soğan ekliyoruz. En üste ise kuyruk yağını koyarak kısık ateşte olan fırına sürüyoruz. Fırında 7-8 saat hafifçe kaynaması gerekiyor. Tam piştikten sonra servis etmeye 10 dakika kala safran ve safran suyu, kurutulmuş erik ve daha önceden pişirilmiş kestane ilave ediyoruz. 10 dakika hafif kaynattıksan sonra servis edilmeye hazır oluyor. " diye ekliyor. CİHAN
28 Kasım 2015 11:22
DİĞER HABERLER