Kongolu asker Lubanga'nın 'çocuk asker' kullanmaktan 14 yıl hapse mahkum olması gözleri terör örgütü PKK'ya çevirdi...
Buna göre 10 yaşın altındaki çocukların bile eline silah veren örgütün 'insanlık suçu'ndan da yargılanması gerekiyor. Uzmanlar, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taraf olan AB ülkelerine baskı yapılmasını istiyor.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Kongolu askerî lider Thomas Lubanga'yı 'çocuk asker' kullanmaktan 14 yıl hapsemahkumetmesi gözleri çocukları dağa çıkaran ve şehirlerdeki şiddet eylemlerinde istismar eden PKK terör örgütüne çevirdi. Uzmanlar PKK'nın silahlı mücadelede çocukları kullandığına dikkat çekerek, başta Abdullah Öcalan olmak üzere PKK yöneticilerinin terör suçu dışında bireysel suçlardan da yargılanması gerektiğini vurguladı.
Terör örgütünün eleman kaynaklarınımasaya yatıran güvenlik güçleri ürperten detayları gün yüzüne çıkardı. PKK'nın çok sayıda çocuğu dağa çıkararak militanlaştırdığı ortaya konuldu. 1990 yıllarda binlerle ifade edilen dağdaki çocuk sayısı 2000'li yılların başında gerilemişken son yıllarda yeniden artışta geçtiği görüldü. Öcalan'ın yakalandığı 1999'da 50 çocuk örgütün dağ kadrosuna katılırken bu sayı sonraki yıllarda sürekli artarak 2011'de 750'ye ulaştı. Örgütün dağ kadrosunda 15 hatta 10 yaşın altında bile çocuklar yer aldı. Terör örgütündeki çocuklar konusu ABDDışişleri Bakanlığı'nın 'insan hakkı' ihlallerine ilişkin hazırladığı en son rapora da girdi. Raporun 'Çocuk Askerler' bölümünde terör örgütünün dağ kadrosuna çocukları almaya devamettiği vurgulandı.Örgütün yüzde 38'inin 18 yaşın altındaki çocuklardan oluştuğu belirtildi.
İNSAN HAKKI İHLALİ
Uzmanlar 'çocuk savaşçılar' konusunun uluslararası hukukta 'insanlığa karşı işlenen suçlar" sınıfında yer aldığına dikkat çekti. Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Koruma Konvansiyonu ve Opsiyonel Protokolü'ne göre de, çocuk savaşçı kullanmak temel insan hakkı ihlali. Çocukların silahlı bir gruba katılması veya burada kullanılması uluslararası bir suç. Lubanga dışında Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor da Sierra Leone iç savaşında 'çocuk savaşçılar' kullanmaktan suçlu bulunmuştu.Her iki örnek PKK'nın sadece terör faaliyetlerinden değil aynı zamanda 'çocuk militanlar' nedeniyle de suç işlediğini gözler önüne serdi. Türkiye'nin UCM'ye taraf olmadığını belirten uzmanlar buna karşılık taraf olan ülkelerin bu konuda gereken adımı atmadığını belirtti.Özellikle UCM'ye taraf olan AB üyesi ülkelerin çocuk yaştamilitanları içinde barındıran PKK'ya müsamaha ile yaklaşmalarını eleştiren uzmanlar, Türkiye'nin konuyu bu boyutuyla da AB ülkelerinin gündemine getirerek baskı kurması gerektiği üzerinde durdu.
İLK CEZA KARARI
Hollanda'nın Lahey kentinde 2003'te kurulan UCM, tarihinde ilk kez ceza verdi. Özellikle çocuk askerlerin kullanılmasıyla ilgili davalara yoğunlaşan uluslararası düzeydeki ilk mahkeme olan UCM'de görülen Lubanga davası Ocak 2009'da başlamıştı. UCM savcısı Luis Moreno- Ocampo, sokaklardan zorla aldığı çocukları asker olarak kullanmaktan suçlu bulunan Lubanga hakkında 30 yıl hapis cezası istemişti. Yargıç Adrian Fulford, 2006'dan bu yana tutuklu bulunan Lubanga'nın 14 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. UCM'ye halen 139 ülke imza attı, 121 ülke bunu Meclis'inde onayladı.
ULUSLARARASI ALANDA DİLLENDİRİLMELİ
Terör uzmanları çocukların silahlı mücadelede kullanılmasının uluslararası hukukta ağır yaptırımları olduğunu belirtiyor. Bazı Avrupa ülkelerinin PKK'nın faaliyetlerine göz yumduğuna da dikkat çekiliyor.
Dağ kadrosunun yüzde 80’i çocuk
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner: PKK yöneticilerinin silahlı mücadelede çocukları kullanmaktan dolayı ayrıca yargılanmaları gerekir.
PKK, dünyada çocuk kaçırıp kullanan en büyük şebeke. PKK'nın dağ kadrolarına baktığımız zaman bunların yüzde 80'i çocuklardan oluşuyor. Hatta sadece çocuklardan oluşan birlikleri var. Bunlar fotoğraflarla da belgelenmiştir. Bu insanlık suçudur. Ayrıca Avrupa'da PKK tarafından ailelerinden kaçırılan çocuklar da var. Başta Abdullah Öcalan olmak üzere bütün PKK yöneticilerinin bu konuda ayrıca yargılanması ve ceza alması gerekmektedir. Ama Öcalan örneğinde de görüyoruz ki sadece vatana ihanet suçundan yargılanıyorlar. Tecavüz, işkence ve diğer bireysel suçlardan da yargılanmaları gerekiyor. Çocuk meselesi ise Türkiye'nin uluslararası alanda dillendirmediği bir konudur.
Çocuk kaçırmaktan ceza almalılar
TEPAV Terör Uzmanı Dr. Nihat Ali Özcan: PKK'nın çocukları kullanması insanlığa karşı işlenmiş bir suç. Uluslararası hukukta çocukların silahlı mücadelede kullanılması suç sayılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne göre 15 yaş altı çocukların dolaylı veya doğrudan kullanılması suçtur. PKK'nın bu suçu işlediği belgelerle ortaya çıktı. 18 yaşından küçük çocukların da uluslararası sözleşmelere göre savaşta kullanmak suçtur. Abdullah Öcalan'ın vatana ihanet suçunun yanı sıra bu suçtan da ayrıca yargılanması gerekiyor. Ayrıca PKK yöneticileri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan ve Fehman Hüseyin'in de çocuk kaçırma ve alıkoyma suçundan yargılanması gerekir. Daha önce bu konuda Meclis’te milletvekillerini de bilgilendirdim.
Bu çelişki Avrupa’nın ikiyüzlülüğü
Stratejik Düşünce Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Prof. Dr. Aytekin Geleri:
Avrupa ülkeleri PKK konusunda her zaman çelişkili davranıyor. Türkiye'nin bölgesel güç olmasından rahatsız olan ülkeler PKK'ya göz yumuyor. Batılı ülkeler hem çocukları silahlı mücadelede kullanmayı suç sayan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye hem de PKK'nın ülkelerindeki faaliyetlerine ses çıkarmıyor. Bu Batı’nın büyük çelişkisi ve ikiyüzlülüğüdür. Bu çelişkiyi Bosna'da, Kıbrıs'ta, Filistin'de ve Mavi Marmara'da da gördük. Avrupa ülkeleri sorun uluslararası menfaatlerine uygunsa ona göre hareket ediyor. Gerek PKK'nın faaliyetlerine göz yummaları gerekse istenilen PKK'lı isimleri iade etmeleri konusundaki isteksizlikleri bu çelişkilerden sadece bazılarıdır. Konu ileride alternatif bir güç olabilecek Türkiye olunca bu tür ikilemler ve ikiyüzlü politikaları görmeye devam edeceğiz. İdeal bir hukuk yargılaması içinde bunun ve bunun gibi birçok konuda PKK yöneticilerinin ceza alması gerekir.
BUGÜN