ANKARA (CİHAN)- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) hazırladığı yeni Planör Pilotu Lisans Talimatı (SHT-1J Rev.2) yürürlüğe konuldu. SHGM Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş ticari, genel ve sportif havacılık işletmelerindeki planörlerde görev yapan personelin; eğitimi, sınıflandırılması, lisanslandırılması ile ilgili esas ve usulleri belirlemeyi amaçlayan 36 sayfalık talimat; ticari, genel ve sportif havacılık işletmeleri ile planör pilotu, planör uçuş öğretmeni, planör kontrol pilotu ve bunlara eğitim veren uçuş eğitim organizasyonlarını kapsıyor.
Planör pilotu için yetkilendirilmiş uçuş eğitim organizasyonunda tamamlanan teorik bilgi ve uçuş eğitimlerine uygun lisans ve yetki düzenlemesini yapan SHGM, 16 yaşını doldurmuş; asgari lise veya dengi okul mezunu olmayı lisans için aranan şartlar arasında saydı. Ayrıca, Terörle Mücadele Kanununda yer alan suçlardan, Türk Ceza Kanunu veya diğer kanunlar uyarınca basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçlarından, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, kara para aklama veya Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlardan, devlet sırlarını açığa vurma, devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlardan, devletin güvenliğine karşı suçlardan, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlardan, milli savunmaya karşı suçlardan, devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlardan, 765 sayılı mülga Türk Ceza Kanununun 384. maddesinde yer alan nakliye ve muhabere vasıtaları aleyhindeki suçlar ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 223. maddesinde yer alan ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması suçlarından veya 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanuna muhalefetten hüküm giymemiş olmak şartı da aranacak.
SHGM şartlara uygun sağlık sertifikasına sahip olma şartını da koştu.
Planör Pilotu Lisans Talimatında; planör pilotu lisans eğitimi safhaları, teorik eğitimler, teorik eğitimde kredilendirme, teorik sınavlar, planör pilot lisans eğitimi, uçuş eğitiminde kredilendirme, yetenek testi, planör uçuş öğretmenliği, planör pilot lisans/yetki verilme şartları ve geçerliliği, planör çeker uçak pilot yetkilendirmesi, vinç ile planör çekme operatör yetkilendirmesi, diğer ülkeler tarafından tanzim edilen lisansların milli lisansa çevrilmesi, yabancı uyruklu pilotların lisans validasyonu maddeleri sıralandı.
İmtiyazlar, lisans ve yetkilerin iptali, geri alınması ve sınırlamalar ise dördüncü bölüm olarak ele alındı. 'Planör Kontrol Pilotluğuna İlişkin Hükümler' başlıklı 5. bölümde ise; planör kontrol pilotu, planör kontrol pilotu yetkilendirmesi için ön koşullar, standardizasyon, planör kontrol pilotunun yetkilendirilmesi ve yetkinin geçerliliği, limitler, kontrol standartları, değerlendirme sistemi, adayın değerlendirilmesi anlatıldı.
Altıncı bölümde 'planör uçuş eğitim organizasyonuna ilişkin hükümler' açıklığa kavuşturuldu. Konu başlıkları; planör uçuş eğitim organizasyonu yetkisi, yetki belgesi talebi, planör uçuş eğitim yetki talebinin incelenmesi, planör uçuş eğitimi yetki belgesi, planör uçuş eğitim organizasyonun yapısı, sorumlu müdür, eğitim müdürü, kalite yöneticisi, SMS yöneticisi, Uçuş öğretmeni, Teorik bilgi ders öğretmeni, Finansal kaynaklar, Eğitim el kitabı, işletme, kalite ve SMS el kitabı, kayıtlar, planör uçuş eğitiminde kullanılacak hava araçları, yer eğitimi ve operasyon tesisleri izah edildi.
'Tahditler, Gözetim ve Denetim' 7. bölüm olarak hazırlandı.
Son bölümde ise 'çeşitli ve son hükümler' başlığı altında; sorumluluklar, aykırı davranışlar ve idari yaptırımlar, yürürlükten kaldırılan mevzuat, geçici hükümler, talimatta geçmeyen hususlar bildirildi. CİHAN