Polise emir yetkisinde büyük görev karmaşası

Polise emir yetkisinde büyük görev karmaşası
İç Güvenlik Paketi’nin kabulüyle kolluk güçlerine artık vali ve kaymakam da emir verebilecek. CHP, savcının devre dışı bırakılarak, soruşturmaların karartılacağı uyarısı yaptı

Sıkıyönetim dönemlerini andıran düzenlemeleri içeren İç Güvenlik Paketi’nin TBMM’de kabul edilmesi ile kolluk kuvvetleri ‘çift başlı’ hale geldi.Suçun aydınlatılması konusunda savcının talimatını uygulayan kolluk güçlerine artık vali ve kaymakamlar da emir verebilecek. Kolluk kuvvetleri vali ile savcı arasında kalacak. Olay yeri inceleme, arama, el koyma, yakalama için talimat verebilecek. CMK’ya göre, savcıların yetkisinde olan bu hususları artık mülki amirler de kullanılacak.

SAVCI DEVRE DIŞI

CHP, yasaya muhalefet şerhi yazdı. Bu durumun yürütmenin yargıya açık müdahalesi olduğu belirtildi. Aynı konuda, savcı ve validen farklı emir alan kolluk gücünün hangi amirin emrini uygulayacağı konusunda kararsız kalacağına dikkat çekildi. Kolluğun, sicil amirleri olan valileri tercih edeceği ve soruşturmada dolaylı yoldan savcının devre dışı kalacağı ifade edildi.

YANDAŞA YOK

Mülki idare ile adli makamlar arasında yetki ve görev karmaşası yaşanacağı vurgulandı.

CHP şerhinde şu görüşlere yer verildi: “17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında savcının arama ve yakalama taleplerinin bakanın emiriyle yerine getirilmediği iddiaları yalanlanamamıştır. Bu gibi durumlarda, iktidar yandaşlarının işlediği suçların soruşturulması mümkün olmayacaktır. Savcının görevlerinin, iktidarın emrinde olan mülki amire verilerek, soruşturmaların karartılması ve sonuçsuz bırakılmasının amaçlandığı kaydedildi.

DEMOKRASİ GÜÇLERİNİ BİRBİRİNE KIRDIRMA

Düzenlemeyle valilere, bütün kamu kurumlarının itfaiye, ambulans, çekici, iş makineleri gibi araç ve gereçlerini kullanma ve personeline görev verme yetkisi de getirildi. İktidarın, ele geçiremediği yerel yönetimleri bu yolla halkla karşı karşıya getirmek istediği vurgulandı. Yaşam alanı, park, zeytin ağaçları ve çevreye sahip çıkan halkın üzerine, kendileriyle aynı duyarlılığı paylaşan yerel yönetimin araç ve personelinin sürülerek, demokrasi güçlerinin birbirine kırdırılmak istendiğine dikkat çekildi. “Halkın üzerine saldırı emrini yerine getirmeyen yerel yöneticiler ceza tehdidi altında bırakılacak” denildi. BUGÜN GAZETESİ

29 Mart 2015 08:35
DİĞER HABERLER