Prof. Dr. Karabıyık: Gelir dağılımındaki adaletsizlik küresel refah için tehdit

Prof. Dr. Karabıyık: Gelir dağılımındaki adaletsizlik küresel refah için tehdit
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, gelir dağılımındaki adaletsizliğin küresel refah için en önemli tehdit olduğunu söyledi. Karabıyık, "Bu nedenle ülkelerin ekonomi politikaları açısından büyüme sürdürülebilirlik yani istikrar ne kadar önemliyse gelir dağılımındaki adalet de o kadar önemli. Yani önemli olan toplam gelirin ülke nüfusunun küçük bir kesiminin elinde yoğunlaşması yerine tüm kesimlere adil olarak dağılması." dedi.

Karabıyık, yaptığı açıklamada TÜİK'in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'nda Eşdeğer Hane Halkı Kullanılabilir Fert Geliri'ne göre toplumun en yüksek gelire sahip yüzde 20 lik gurubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 45.9 iken en düşük gelire sahip yüzde 20 lik grubun toplam gelirden aldığı payın sadece yüzde 6.2 hatırlattı. Karabıyık, "TÜIK, GINI katsayısıyla hesaplanan (GINI katsayısı sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımındaki eşitliliği, 1'e yaklaştıkça gelir dağılımındaki bozulmayı ifade eder) gelir dağılımında bir önceki yıla göre 0.009 puan düşüşle 0.391'e geldiğini ve iyileşme olduğunu ifade etse de bu değer 2005 yılından bile daha kötü." yorumunda bulundu.

BORÇLARIYLA BOĞUŞAN YUNANİSTAN BİZDEN DAHA İYİ DURUMDA

CHP'nin ekonomist vekillerinden Prof. Dr. Karabıyık, TUİK'in 18 Eylül'de yayınladığı ve 2 Ekimde de bölgesel sonuçları ilan ettiği Yaşam Koşulları Araştırması ile ilgili istatistik verilerde gelir dağılımındaki eşitsizliğin en az olduğu illerin Zonguldak, Karabük, Bartın, Tekirdağ, Edirne Kırklareli, gelir dağılımındaki eşitsizliğin en fazla olduğu illerin ise Erzurum, Erzincan ve Bayburt olduğunu belirtti. OECD ortalamasının 0.31 lerde olduğunu, bu konuda gelir dağılımının en adaletli olduğu ülkenin de 0.24'ler ile Norveç olduğunu ifade eden Karabıyık, "En kötü olduğu ülke ise Şili ve Meksika; Türkiye ise içinde ABD ve Avrupa ülkelerinin de bulunduğu 27 ülke içinde en kötü 3. ülke oysa borçlarıyla boğuşan Yunanistan dahi bizden çok daha iyi durumda." açıklamasını yaptı.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ GELİR DÜZEYİNİ ARTIRACAK POLİTİKALAR

"Yani TÜİK iyimser gösteriyor ama keşke öyle olsaydı. Diğer taraftan gelir dağılımındaki bozulmanın her zaman için kısa dönemde toplam talebi azaltarak büyüme üzerinde de olumsuz etki yarattığını da unutmamak gerekiyor. Tabi gelir dağılımı eşitsizliği sağlık ve eğitim imkânlarına erişimden ülke içinde refahın dağılımına, suçlarda artışa kadar çeşitli konularda toplumu etkiliyor." ifadelerini kullanan Lale Karabıyık, "İşte bu nedenle CHP'nin seçim bildirgesinde sürekli vurgulanan, Türkiye'de sürdürülebilir büyümeyi sağlayarak geliri arttırmak ve geliri adil paylaşmak konusundaki ekonomi stratejisinin önemsemek gerekiyor. İşte bunun yolu da emeklinin, emekçinin, çiftçinin gelir düzeyini arttıracak politikalar." dedi.

Prof. Dr. Lale Karabıyık, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu sorunu CHP görebiliyor ve çözüm projelerinde gelirin adil paylaşımını bu nedenle önemsiyor. Aslında bu hem ekonomi politikası açısından önemli hem de vatandaşın pencerisinden bakıldığında da önemlidir. Günü kurtarmak değil, geleceği kazanmak adına önemsenmelidir." CİHAN
03 Ekim 2015 11:41
DİĞER HABERLER