Prof. Dr. Serap Yazıcı: HSYK, yürütme organının yan kuruluşu haline geldi

AK Parti'ye anayasa taslağı hazırlayan heyette yer alan Prof. Dr. Serap Yazıcı, hükümetin 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonları sonrasında yaptığı kanuni değişik ile HSYK'nın yürütme organının yan kuruluşu haline geldiğini söyledi. Yazıcı, "Eğer ben AYM hakimi olsaydım, bu kanunu tamamı üzerinde kamu yararına uygun olmadığı gerekçesi ile iptal hükmü vermek yönünde oy kullanırdım." dedi.

Özgürlük Araştırmaları Derneği'nin İstanbul'da gerçekleştirdiği "Türkiye'de Hukuk Devleti: Sorunlar ve Tartışma Alanları" başlıklı uluslararası bir konferansta konuşan Prof. Dr. Serap Yazıcı, 17-25 Aralık'tan iki ay sonra HSYK kanunda yapılan değişikliğe tepki gösterdi. Yazıcı, "Bu kanunla beraber HSYK artık yürütme organının bir yan kuruluşu haline gelmiştir. Türkiye'de hakim ve savcıların bireysel bağımsızlıklarından bahsetme olanağı bulunmamaktadır." şeklinde konuştu. Hukuk devletinin asıl amacının devlet otoritesinin hukuka uygunlukla sınamak olduğunu ifade den Yazıcı, bunun ortaya çıkabilmesi için yargısal denetimin hayati bir önemde olduğunu söyledi. Bunun için de yargı bağımsızlığına vurgu yapan Prof. Yazıcı, "Hakim ve savcıların kararlarını verirlerken hukuka uygun davranmalarını teşvik eden faktörlerden biri hiç şüphe yok ki onlara sunulan bireysek bağımsızlık güvencesidir." dedi. H

akim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üzerine bir sunum yapan Prof. Yazıcı, 17-25 Aralık operasyonların ardından hükümetin operasyonlara adı karışanları yargı önünde yargılamak, eğer suç isnatları doğru ise cezalandırmalarını sağlamak, değilse aklanmalarını teşvik etmek yerine yargı üzerinde çok etraflı ve kurnazca hazırlanmış olan bir değişikliği 15 Şubat 2014'de kanunla yürürlüğe koyduğunu anlattı.

'BEN AYM HAKİMİ OLSAM İPTALİ YÖNÜNDE OY KULLANIRDIM'

Torba kanun şeklinde yasalaşan kanun ile HSYK'ya ilişkin hükümetin geri adım sayılabilecek yönde aldığı kararlardan söz eden Yazıcı, "Kanun genel olarak yargı sistemi üzerinde spesifik olarak da HSYK üzerinde adalet bakanına çok geniş yetkiler veriyor. Bu kanunla beraber HSYK artık yürütme organının bir yan kuruluşu haline gelmiştir. Türkiye'de hakim ve savcıların bireysel bağımsızlıklarından bahsetme olanağı bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı. Yazıcı, "Eğer ben AYM hakimi olsaydım, bu kanunu tamamı üzerinde kamu yararına uygun olmadığı gerekçesi ile iptal hükmü vermek yönünde oy kullanırdım." ifadelerini kullandı.
CİHAN
16 Ekim 2015 14:23
DİĞER HABERLER