Prof. Dr. Tekin: Prostat kanseri sinsi ve yavaş ilerleyen bir kanser türüdür

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Tekin, prostat kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.
Prostat kanserinin erkeklerde akciğer kanserinden sonra en fazla görülen kanser türü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ali Tekin prostatı, sadece erkeklerde bulunan ve idrar torbasının çıkışını çepeçevre saran bir salgı bezidir şeklinde tanımlayarak, prostat içindeki maddelerin sperm hücrelerini enfeksiyondan da koruduğunu söyledi.

Prostat kanserinin genelde 50 yaş sonrasında görülmeye başladığını ve yaş ilerledikçe görülme sıklığının artığını belirten Prof. Dr. Tekin, prostat kanserine yol açan başlıca risk faktörlerini; yaş, genetik miras ve ırk olarak açıkladı. Ailesinde, özellikle birinci derece akrabasında prostat kanseri olanların daha yüksek risk altında olduğunu dile getiren Tekin, Amerika'da yaşayan siyah ırktaki kişilerde prostat kanserinin daha sık görüldüğünü söyledi.

Yaşam tarzı ve hayat şartlarının da prostat kanserin de risk teşkil edebileceğini ifade eden Prof. Dr. Ali Tekin, "Örneğin aşırı yağ tüketimi ve az lifli gıda ile beslenme muhtemelen prostat kanseri oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Yetersiz fiziksel aktivitenin de riski artırdığı söylenebilir." dedi.

Prostat kanserini önceden tahmin etmenin oldukça zor olduğuna dikkat çeken Tekin, "Prostat kanserinde yaşlanma en önemli faktör olarak görülmektedir. 50 yaşındaki bir erkekte risk binde 10 iken, 70 yaşından sonra yaklaşık yüzde 10 civarına kadar yükselir." dedi. Babasında prostat kanseri olan kişilerde görülme sıklığının 3-4 kat arttığını belirten Prof. Dr. Tekin, "Ancak 50 yaşından sonra her erkeğin, kanda PSA (prostat spesifik antijen) baktırıp muayene olması, prostat kanseri riskini ortaya koymak açısından oldukça yararlıdır." ifadelerini kullandı.

Son olarak prostat kanserinden korunmak isteyen kişilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Ali Tekin, 50 yaşından sonra düzenli rektal muayene ve PSA kan testinin yaptırılmasını ancak yakın erkek akrabalarında prostat kanseri öyküsü olanların bu kontrollere 40 yaşında başlamasını önerdi.

Düzenli spor yapmanın ve ideal kiloyu korumanın risk faktörlerini azalttığını belirten Tekin, kontrolsüz veya gelişigüzel hormon kullanılmaması gerektiğini belirterek alkol ve sigaradan uzak durulmasını tavsiye etti. CİHAN
03 Kasım 2015 09:21
DİĞER HABERLER