İSTANBUL (CİHAN)- Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey, adliyelerde özel güvenliğin avukatları arama yetkisinin olmadığını söyledi. Yenisey, "Arama, çantanın içine bakmak, cüzdanın içine bakmak şeklinde özel hayatın gizli alanına girmeyi ifade eder. Özel güvenlikçilerin arama yetkisi zaten hiç yok. Bu nedenle sırf kontrol etme yetkileri var. Bu kontrol etme yetkisi de üzerinde metal olup olmadığına ilişkin bir x-ray veya hassas kapıdan geçirmektir." dedi.
Türkiye'de özel güvenlik sektörünün durumu, sorunları, yönetimsel ve eğitimsel sıkıntıları Bahçeşehir Üniversitesi'nde tartışıldı. Toplantıya; Bahçeşehir Üniversitesi Özel Güvenlik ve Koruma Programı Genel Koordinatörü ve eski Emniyet Müdürü Osman Öztürk, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey ve Özel Güvenlik Federasyonu yetkilileri katıldı.
Prof. Dr. Feridun Yenisey, özel güvenliğin adliyelerde avukatı arama yetkisinin olmadığını ifade etti. Yenisey, "Arama, çantanın içine bakmak, cüzdanın içine bakmak şeklinde özel hayatın gizli alanına girmeyi ifade eder. Özel güvenlikçilerin arama yetkisi zaten hiç yok. Bu nedenle sırf kontrol etme yetkileri var. Bu kontrol etme yetkisi de üzerinde metal olup olmadığına ilişkin bir x-ray veya hassas kapıdan geçirmektir." şeklinde konuştu.
'ESKİ BEKÇİ TEŞKİLATI CANLANDIRILMALI'
Türkiye'de özel güvenliğin ayak hizmetlerini gören bir pozisyona getirildiğini belirten Yenisey, "Özel güvenlik bütün güvenlik içerisinde önemli bir kesimi oluşturur. Fakat bugün Türkiye'de özel güvenlik ihtisas sahibi bir güvenlik olarak algılanmıyor. Adeta ayak hizmetlerini gören bir pozisyona getirilmiş. Onun için bunu değiştirilmesi ve gerçek ihtisas sahibi bir bilgiye ulaştırılması gerekiyor. Yetkilendirilmesi lazım. Özel güvenliğin bugün arama yetkisi yok. Zor kullanma yetkisi yok. Halbuki arama ve zor kullanma yetkisi olmadan görevini yerine getiremez. Eski bekçi teşkilatının canlandırılması belki daha güzel olacaktır." ifadelerini kullandı.
Özel güvenlik sektörünün yeniden reforme edilmesi gerektiğini ifade eden Yenisey, "İki tane kanun değişikliği oldu. Bu ikinci kanun şimdi özel güvenlikle ilgili. Yapılması gereken daha çok şey var. Fakat muhafaza edilerek düzeltilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu
Bahçeşehir Üniversitesi Özel Güvenlik ve Koruma Programı Genel Koordinatörü ve Eski Emniyet Müdürü Osman Öztürk ise, özel güvenlik sektöründe düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydetti. Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü: "5188 sayılı özel güvenlik yasası doğrultusunda görev yapan özel güvenlik yapısının Türkiye'de yeniden gözden geçirilmesi ve yasal, mali, ekonomik, ve çalışma koşullarından kaynaklanan eksikliklerin mutlaka tamamlanması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Türkiye'de özel güvenlik görev alanları itibariyle yasal olarak yetkilendirilmemiş, yetki ve sorumlulukları belli değil. Olaylarda nasıl davranacağı, nasıl hareket edeceğine dair bir yasal açıklık söz konusu değil. Eğitim eksiklikleri var. Sektörün eğitim yönünden iyileştirilmesi gerekiyor. O anlamda da üniversiteli özel güvenlik yapılarının oluşturulması, özel eğitim kurumlarında verilen özel güvenlik eğitimlerinin 100 saat ve 120 saat gibi silahlı ve silahsız olarak verilen eğitimlerin tekrar gözden geçirilmesi hem nitelik hem nicelik yönünden bu noktada üniversitelerin devreye sokulması ve eğitim eksikliğini giderilmesi gerekiyor."
"Özel güvenliğin hiçbir zaman avukatı veya kişileri arama ve onları zor kullanma yetkileriyle donatılmamıştır." diyen Öztürk, "Böyle bir yetkisi söz konusu değildir. Ancak her binanın kamu binaları ve özel kişilere ait binaların belli kendi talepleri doğrultusunda yapılan risk analizleri ve değerlendirmeleri doğrultusunda güvenlik planları vardır. Bu güvenlik planlarına ilişkin olarak güvenlik yapıları sağlanır. Burada özel güvenlik yapılarının arama ve zor kullanma yetkileri yok. Avukatların üstünü, eşyalarını arayamazlar. Ancak hem Adliye'deki güvenliğin sağlanması hem de toplum güvenliğinin sağlanması tehlikenin önlenmesi aşamalarında özel güvenlik teşkilatları duyarlı, elektronik kapılardan dedektörlerle kontrol edilerek asla eşyalarını karıştırmadan arama anlamına gelecek uygulama yapmadan güvenliği sağlayabilirler." şeklinde konuştu.
CİHAN