Afyonkarahisar'da tarihi yapı ve camilerin restorasyonları ihaledeki bitiş süresinde tamamlanamayor. Tarihi Taşhan, Yoncaaltı Camii, Curcani Camii ve Bedesten'de çalışmalar bitmedi. Bazı yapılarda onarım çalışmalarının 3 yıl geçmesine rağmen hala tamamlanamaması dikkat çekiyor. Gecikmenin, sık proje değişiklikleri ve incelemelerin uzun sürmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Taşhan'daki çalışmalar, sözleşme gereği Temmuz 2014 bitmesi gerekirken halen devam ediyor. 17. yüzyılda Kadı Abdullah tarafından yaptırılan Taşhan'ın 2013 yılında ihalesi yapıldı. Geçen yıl bitmesi gereken restorasyon çalışmalarının aradan geçen bir yıllık süre zarfında halen devam ettiği gözlendi. Dış cephe çalışmaları kısmen tamamlanan Taşhan'da iç dekorasyon çalışmaları halen devam ediyor. Tarihi dokusuna zarar verilmeden restore edilen Taşhan'da, revaklar taş, çatı ve ahşap kısımları bitti. Temelde bazı güçlendirme çalışmaları yapılacak. 2 katlı, 9 adet odası ve avlusu bulunan tarihi yapının bu yılın sonuna kadar tamamlanabileceği belirtiliyor.
746 bin liralık sözleşeme bedeliyle ihale edilen Yoncaaltı Camii'nde ise çalışma başladı. Tarihi cami altında bulunan dükkanlar boşaltılarak temizlenmeye başladı. Daha önce yapılan ve caminin görüntüsünü bozan yağlı boyalar, çatı, ahşap bölümleri, dükkan bölmeleri, taşlar, taş yüzeylerinde esaslı bir onarım yapılacak. Kurulun çalışmalara onay vermesi durumunda onarım önümüzdeki yılın sonunda tamamlanabilecek.
Tarihi Cürcani Camii'ndeki çalışmalarda ise sona gelindi, ancak defalarca proje değişikliği yapıldığı için müteahhitin işi uzadı. Şerefe kısmında problem olduğu, kurulun incelemesi bekleniyor. 64 esnafın bulunduğu Bedesten Çarşısı'nda da uzun bir süredir beklenen çalışmalar başladı. Ancak bir süre sonra müteahhit işi yarım bırakıp gitti. Esnaf tepki gösterince yöneticilerin devreye girmesiyle tekrar işler başladı. Ancak çatı ve bazı bölümlerdeki uygulamaların projeye uymadığı, bu nedenle kurulun inceleme yapıp tekrar projelendirme yapacağı bildirildi.
KURUL KARARI OLMADAN MÜTEAHHİT ÇİVİ ÇAKAMIYOR
Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, tarihi yapıların restorasyonu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı olmadan başlayamıyor. Ancak müteahhitin tamirata başlanılmasının ardından kurul inceleme yaparak tekrar proje değişikliğine gidebiliyor. Yapının incelenmesi, rapor, proje ve tekrar kurul kararı ise zaman alıyor. Müteahhit kurul kararı sonrasında o bölümün yapımına devam edebiliyor. Yani eserlerdeki gecikmenin sebebi sık proje değişmesi ve kurulun çok yoğun çalışmasından dolayı rapor ve projelerin geç çıkması. CİHAN