8:43 Rusya, petrol ve doğal gazı "dost" ülkelere Bitcoin ile satabilir
Rusya'da üst düzey yetkililere göre Rusya, petrol ve doğal gaz ithal etmek isteyen bazı ülkelerin Bitcoin ile ödeme yapmasına izin vermeyi düşünüyor. Rusya'da Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny "dostça" davranan bazı ülkelerin kendi para birimleriyle ödemesinin bile söz konusu olduğunu ifade etti.
Zavalny, Çin ve Türkiye'yi bu ülkeler katergorisine koydu, "Rusya'ya karşı yaptırım ve baskı uygulamadıkarını" belirtti. Bu haftanın başında Rusya Devlet Başkanı Putin, "düşmanca" davranan ülkelerin doğal gazı Rus rublesiyle almasını istediğini söylemişti. Kararın bu yıl yüzde 20'den fazla değer kaybeden Rus rublesinin değerini yükseltmek için verildiği düşünülüyor. Rusya, dünyanın en büyük doğal faz ihracatçısı. Petrolün ise dünyada ikinci büyüğü.
8:15 Zelenskiy, AB zirvesinde konuştu: Rusya'yı durdurmak için geç kaldınız
NATO zirvesinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Avrupa Konseyi'nin Brüksel'de toplanan liderler zirvesine video konferasn yöntemiyle hitap etti. Rusya'nın saldırılarının ülkesine verdiği zararı anlatan ve Avrupa'ya, Ukrayna'ya verdiği destek için teşekkür eden Zelenskiy, ardından Avrupalı liderlere "Rusya'yı durdurmak için çok geç harekete geçtiklerini" söyledi:
"Yaptırımlar uyguladınız, müteşekkiriz. Bunlar güçlü adımlar. Ancak biraz geç kaldınız... Bir şansımız vardı. Belki önleyici yaptırımlar uygulansaydı Rusya savaşa kalkışmazdı." Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattına da konuşmasında değinen Zelenskiy, daha önce durdurulsaydı Rusya'nın bir doğal gaz krizi de yaratamayacağını söyledi. Ardından da ülkesinin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin onaylanması çağrısı yaptı: "Size buradan sesleniyorum, bunun için geç kalmayın."
7:23 Ukrayna Rus savaş gemisini vurduğunu duyurdu
Perşembe günü Ukraynalı askeri yetkililer, Rusya'nın büyük savaş gemilerinden Saratov'u, Mariupol yakınlarında Rusya kontrolündeki liman şehri Berdyansk'te vurduklarını duyurdu. Askeri yetkililere göre Orsk isimli bir diğer gemi de çalışamayacak hale getirildi; başka gemiler de zarar gördü.
Yapılan açıklamada Rusya'nın Ukrayna'nın güneyini işgal etmeye odaklandığı, 2014'te ilhak edilen Kırım'a karadan bir köprü oluşturmak istediği belirtildi. Rusya güneydeki Popasna, Rubizhne ve Mariupol şehirlerini günlerdir bombardıman altında tutuyor. BBC, gemilerin vurulduğuna dair iddiaları şu ana kadar doğrulayamadı.
7:15 BM: Rusya'nın işgal ettiği bölgelerde siviller alıkonuluyor
Birleşmiş Milletler'den (BM) BBC'ye verilen bilgiye göre, Rusya'nın kontrolündeki bölgelerde Ukraynalılar keyfi gözaltılarla alıkonuluyor ve bazen kimsenin haberi olmadan ortadan kayboluyorlar.
BM, bu şekilde keyfi gözaltılar sebebiyle kaybolan ve ailelerinin kendilerinden bilgi alamadığı en az 36 sivil vaka olduğunu teyit etti. Ukraynalılar, kaçırılma ve baskı ile sindirilme korkusu yaşıyor. Ukrayna'nın doğusundaki Rusya kontrolündeki bölgede çalışan gazeteci Viktoriia Roshchyna da, 15 Mart'ta kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldı.
Çalıştığı kurum olan Hromadske, gazetecinin "muhtemelen FSB tarafından gözaltına alındığını" açıkladı. FSB, Rusya'nın iç istihbarat servisi Baskı altında çekildiği ifade edilen bir videosunun Rus telegram kanallarında yayımlanmasından altı gün sonra Roshchyna serbest bırakıldı. Videoda Roshchyna, "Rusya'nın kendisini rehin almadığını, hayatını kurtardığını" söylüyordu.