Radyoaktif ve nükleer maddeler Atatürk, Sabiha, Esenboğa ve İzmir'den taşınacak

ANKARA (CİHAN)- Türk hava sahası içinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve ilgili diğer otoriteden izin alınmaksızın yapılması yasak olan uygulamalar yeniden belirlendi. Yasak olan faaliyetlerin yanı sıra radyoaktif ve nükleer maddelerin taşınması durumunda Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen ve İzmir Adnan Menderes havalimanları kullanılacak.

Hava araçlarının Türkiye hava sahası ve havaalanlarının kullanmasına ilişkin genel kuralları düzenleyen Havacılık Enformasyon Yayını'nın (AIP) yeniden düzenlenen yetkili otoriteler (GEN 1.1) ve hava araçlarının giriş, kalkış ve transit geçiş kuralları (GEN 1.2'ye göre; yeni uygulama ve düzenlemelerin havayolu işletmeleri, temsil-gözetim ve yönetim kuruluşlarıyla ilgili kişi ve kurumlarca dikkate alınmasına dikkat çekildi.

Hava araçlarının Türkiye'deki hava sahası ve havaalanlarını kullanmasına ilişkin genel kuralları düzenleyen Havacılık Enformasyon Yayınında (AIP) belirtilen kurallara göre; fotoğraf ve film çekme yasağı olan yerlerin fotoğrafını ve filmini çekmek, her türlü reklam ve propaganda niteliğindeki faaliyette bulunmak yasaklandı. Yine tehlikeli, zorunlu durumlar hariç paraşütle atlamak, akrobatik uçuş veya benzeri hava gösterileri, zirai ve yangınla mücadele dışında yere herhangi bir madde atmak, dökmek veya boşaltmak, yangınla mücadele uçakları hariç yerden herhangi bir madde almak, herhangi bir madde veya nesneyi çekmek veya hava aracının nizami kullanım şekli dışında taşımak yasak. Her nevi harp malzemesi, silah, cephane, nükleer yakıt, radyoaktif, parlayıcı, patlayıcı, tahrip edici, aşındırıcı, zehirli madde ile can ve mal güvenliği yönünden tehlikeli olduğu saptanmış maddeleri taşımak yasak.
Görülen hizmetin ve içinde bulunulan durumun gerektirdiğinin dışında yayın ve haberleşme yapmak ve elektronik karıştırma yapmak (ECCM) yasaklandı.

RADYOAKTİF VE NÜKLEER MADDELER İÇİN KULLANILACAK HAVALİMANLARI

Dışişleri Bakanlığı tarafından iletilen ve tehlikeli maddelere ilişkin izinlendirmelerde Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen ve Adana havalimanları kullanılacak. Ancak radyoaktif ve nükleer maddelerin taşınması durumunda Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen ve İzmir Adnan Menderes havalimanları kullanılacak.

Yabancılar tarafından Türk hava sahasında havada yakıt ikmali yapılması özel izne tabi ve 15 iş günü öncesinden talepte bulunulması zorunlu. Talebin Genelkurmay Başkanlığınca uygun görülmesi halinde belirlenecek saha ve tedbirlere bağlı kalınması kaydıyla izin verilecek. Türk hava sahasını ve havalimanlarını kullanmak isteyen yabancı devlet hava araçları için önceden izin alınması da zorunlu olacak.

ÜST GEÇİŞ,KALKIŞ VEYA İNİŞ İZİN BAŞVURULARI

Üst geçiş, kalkış veya iniş izin başvuruları planlanan uçuştan 10 iş günü önce, mali sorumluluk, üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası ve uçuşa elverişlilik belgeleriyle diplomatik kanaldan Dışişleri Bakanlığına şu durumlarda yapılabilecek:
"- Yabancı devlet ve hükümet başkanlarını taşıyan hava araçları,
- Her nevi harp malzemesi, silah, cephane,nükleer yakıt, radyoaktif, patlayıcı madde taşıyan hava araçları,
- Hava aracı için standart teçhizat sayılmayan ilave harp malzemesi, silah taşıyan hava araçları,
- Hava fotoğrafı veya görüntüsü çekmede kullanılan fotoğraf veya görüntü çekme makinesi taşıyan hava araçları,
- Yurt dışından yeni satın alınıp, ana üssüne ilk kez uçan askeri ve kolluk kuvvetlerine tahsisli hava araçları,
- Tanker uçakları,
- Silahlı askeri birliklerin naklinde kullanılan hava araçları,
- Sınır ötesi uçuş yapan insansız hava araçları."

Yetkili otoriteler başlıklı (GEN 1.1) düzenlemesinde Türkiye'de sivil havacılık için sorumlu otorite daha önce olduğu gibi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) olacak.
Otoritesi olan diğer kurum ve kuruluşlar ise şöyle sıralandı: "Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) Hava Seyrüsefer Dairesi Başkanlığı'na bağlı bir şube olarak kurulmuş olan Havacılık Bilgi Yönetimi Hizmetleri, Uluslararası FIC Birimi Esenboğa Havalimanı Başmüdürlüğü Havacılık Bilgi Yönetimi (AIM) Şube Müdürlüğü, Uluslararası FIC Birimi Esenboğa Havalimanı Başmüdürlüğü Havacılık Bilgi Yönetimi (AIM) Şube Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, DHMİ Genel Müdürlüğü Pazarlama ve Ticaret Dairesi Başkanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştirma ve İnceleme Kurulu, Dışişleri Bakanlığı Denizcilik Havacılık Hudut Genel Müdür Yardımcılığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Svn. ve Kom.Kont.D.Bşk. Hava Trf.Şb. Md. lüğü, DHMİ Slot Koordinasyon Merkezi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü." CİHAN
02 Nisan 2015 14:38
DİĞER HABERLER