Ramazan sonrası yemek ve uyku düzeni için önleminizi alın

Ramazan ayı boyunca iftarın geç saatlerde olması ve gece sahur için uyanıp yemek yenilmesiyle beraber, insanın hem yeme düzeninde hem de uyku düzeninde bozulmalar yaşanıyor. Uzmanlar, oruç tutanlar için Ramazan sonrasında vücudun normal düzenine daha kolay geçiş yapabilmesi için tavsiyelerde bulunup, dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Abdullah Mollamemişoğlu, sahura kalkarak bir şeyler tüketen ya da gece geç saatlere kadar ayakta durup sahur yapan bireylerde Ramazan sonrası gece öğün tüketme ihtiyacı doğabildiğini anlattı. Mollamemişoğlu, bu durumun önüne geçmek için Ramazan'dan önceki uyku düzeninin ve aralıksız uykunun sağlanmasının önemli olduğunu kaydetti.

Mollamemişoğlu, Ramazan süresince açlık nedeniyle metabolizmanın hızının yavaşladığını, bunun da, halsizlik, yorgunluk ve isteksizliğe yol açtığını vurguladı. Ramazan sonrasında metabolizma hızını arttırmak ve halsizlik sorununun önüne geçmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerektiğini belirten Mollamemişoğlu, "Ramazan bitiminde mutlaka sabah kahvaltı yapılarak vücuda güne başlaması için enerji sağlanmalı. Sonrasında kan şekeri seviyesini düzenlemek ve metabolizma hızını arttırmak için ara öğün tüketilmesi gerekir. Ara öğünler vücudun Ramazan'ın etkisinden kurtulması için gerekli olan enerjiyi sağlayacaktır." diye konuştu.

Ara öğünlerde daha çok meyve, kuru meyve, kuruyemiş, süt ve süt ürünleri tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan Mollamemişoğlu, böylece vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin sağlanmış olacağını kaydetti. Ana öğünlerden özellikle öğle yemeği tüketiminin kesinlikle atlanmaması gerektiğinin altını çizen Mollamemişoğlu, bu süreçte tüketecek sebze yemeği, salatanın bağırsak hareketlerini ve vücudun elektrolit dengesinin düzenlenmesini sağlayacağını belirtti.

METOBOLİZMA HIZI VE VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRMAK İÇİN FİZİKSEL AKTİVİTE ŞART

Uyku problemleri için de önlem alınması gerektiğini söyleyen Mollamemişoğlu, yatmadan 2 saat önce tüketilecek süt ürününün uyku kalitesini arttıracağına ve kesintisiz bir uyku sağlayacağına anlattı. Ramazanın ardından metabolizma hızını ve vücut direncini arttırmak için gerekli olan bir diğer noktanın ise fiziksel aktivite olduğunu dile getiren Mollamemişoğlu, "Gün içerisindeki fiziksel aktivitelere ek olarak yapılacak olan 1 saatlik tempolu yürüyüş kalori harcanmasını sağladığı gibi 12 saat boyunca metabolizmanın da hızlanmasını sağlar." dedi.

BOLCA SU TÜKETİLMELİ

Mollamemişoğlu, Ramazan sonrası dönemde sıvı tüketiminin de çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Ramazan boyunca vücut susuzluğa alıştığı için su içme isteği doğmayabilir ancak yine de bol miktarda su tüketilmesi gerekmekte. Günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketmek gerekir." ifadelerini kullandı.
CİHAN
09 Temmuz 2015 13:47
DİĞER HABERLER