Rasim Ozan Kütahyalı'nın 2 yıl hapsi istendi

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'a katıldığı bir televizyon programında "Şuursuz, despot, diktatör ve barbar, Rüştü Reçber'i dövdürttü." sözlerini sarf eden Rasim Ozan Kütahyalı hakkında 'Hakaret' suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı tarafından düzenlenen iddianamede, Rasim Ozan Kütahyalı'nın bir televizyon kanalında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'a yönelik hakaretlerde bulunduğu iddia edildi. Basın Savcısı Levent Kandemir, RTÜK'ten istenen CD çözümlerine göre, Aziz Yıldırım için, "Barbarlık dönemine girdik. Koskoca Fenerbahçe'nin başkanı, 'sahaya inip hakeme iki tokat atacağım' diyor. İbrahim Seten'in böyle bir ağır haberi teyit almadan koyacağına inanmıyorum. Haberciliğine güveniyorum. Aziz Yıldırım bunu söyler mi? Şuursuzken söyleyebilir. Çünkü kendisi FB TV'ye çıkıp açık açık, 'hakem odası da basarım' dedi. Bu despotluktur, bu barbarlıktır. Rüştü'yü dövdürttü. Diktatör" dediği tespit edilen Kütahyalı'nın, çağrılmasına ve çıkarılan tebligatın bizzat kendisine teslim edilmesine rağmen, ifade vermeye gelmediği dile getirildi.

Savcı Kandemir, AİHM kararlarına göre bir ifadenin değer yargısı belirtmesi halinde bile onu destekleyecek yeterli olgusal temelin bulunması gerektiğine dikkat çekerek, bunun olmamasının aşırılık anlamına geleceğini ifade etti. Savcı, Kütahyalı'nın, "Rüştü Reçber'i dövdürttü" ithamlarına ilişkin de somut bir veri bulunmadığını da ileri sürdü. İddianamede, Kütahyalı'nın konuşmasında kullandığı, "Şuursuz, Barbar, Despot ve Diktatör" ifadelerinin amacının, eleştiri maksadını aştığı, bunun da ifade özgürlüğü koruması altına giremeyeceği belirtildi. Savcı Kandemir, hakaret ve sövme niteliğindeki sözcüklerin çıkarılması halinde de, hedeflenen eleştirilerin yapılabileceği ve konu bütünlüğünün eleştirel yönden bozulmayacağı görüldüğünden, ifade özgürlüğü ile kişilik haklarına saldırı dengesinde terazinin kişilik haklarından yana ağır bastığı ve sanığın atılı suçu işlediği kanaatine varıldığını vurguladı.

Savcı Kandemir, Kütahyalı hakkında, Aziz Yıldırım'a hakaret suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle düzenlenen iddianameyi, Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
Cihan CİHAN
18 Mart 2016 14:01
DİĞER HABERLER