Rehberlerden hacı adaylarına tavsiye: Kulaktan dolma bilgilerle gitmeyin!

Bu yıl 55 bin kişi hac vazifesini yapmak için kutsal topraklara gidecek. Özel tur şirketleri, kendilerine başvuran hacı adaylarını bilgilendirmek için kurslara devam ediyor. Rehberler, eski hacılardan duyarak vazifeye hazırlanılmasından ziyade, Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) tavsiyeleri doğrultusunda okuyarak hacca gidilmesini tavsiye ediyor.

Hacı adaylarına kurs veren Nüans Tur Genel Müdürü Güngör Tabak, ömürde bir defa yapılan hac ibadeti için, antrenman yaptıklarını söyledi. Tabak, "Hacca gittiğimizde nelerle karşılaşacağız ve neler yapmamız gerektiğini, hacdan önce yapılacak hazırlıklar nelerdir? Bunları rehberlerimizin eşliğinde öğretiyoruz. Gitmeden önce, hacdayken ve döndükten sonra yapacaklarını anlatıyoruz. İlk kafileyi 24 Ağustos'ta göndereceğiz. Gidişler 21 Ağustos'ta başlıyor, 18 Eylül'e kadar devam ediyor. Dönüşler de 20 Eylül'de başlayıp 22 Ekim'e kadar devam ediyor." diye konuştu.

Nüans Tur Baş Rehberi Osman Korkmaz da, hacca gideceklerin daha çok eski hacılardan bilgi aldığını söyledi. Korkmaz, "Çevremizden, akrabalardan dinliyoruz. Onlardan ziyade haccı okuyarak bir gitsek. Her şeyden önce Allah Resulü (s.a.v) buyurur, haccı benden öğrenin der. Gitmeden önce, Allah Resulü'nün (s.a.v) haccı nasıldı? Mina'da neler yapmıştı? Arafat'a çıkmadan önce Mekke'de neler yapmıştı? Onları bir öğrensek. Arafat'taki en önemli şey duadır. Allah Resulü (s.a.v) orada Arafat'ın hakkını nasıl verdi? Orada mübarek kollarını kaldırdı, güneş batana kadar bir daha indirmedi. Mübarek kolları orada yoruluyordu. 63 yaşında bir insanın öğlenden akşama kadar dua yapması. Biz öğlenden akşama kadar yürüsek ayaklarımız patlar herhalde. Allah Resulü'nün (s.a.v) oradaki duası nasıldı? Bunları öğrensek." şeklinde konuştu.

Hac ibadetinde etrafla ilgilenme ya da arkadaşlarla sohbet yerine duaya çokça vakit ayrılmasını öneren Korkmaz, şöyle devam etti: "63 yaşındaki Efendiler Efendisi kollarını hiç indirmediyse biz de ona hazırlık yapmamız lazım. Hac, başından sonuna kadar duadır. Bir dua hazırlığımız olsa. Belirli dua kitaplarını okusak. Ağzımız duaya alışsa. Herhalde çok daha güzel olacak. Oradaki çayla, çorbayla, yemekle değil de zamanı duaya ayırsak. Yanımızda götüreceğimiz en önemli şey dua kitaplarıdır."

Hacca gideceklerin öncelikle kul haklarını ödemesi gerektiğini tavsiye eden ilahiyatçı yazar Faruk Zümbül ise, "İşçisinin hakkı varsa, evladının hakkı varsa, miras hakkı varsa, komşusunun hakkı varsa, arkadaşına borcu varsa bunları ödemeli, ondan sonra Rab'bin huzuruna çıkmalı ki günahları dökülmüş olsun. Rabbim, sağ salim gitmeyi, günahları dökülmüş olarak dönmeyi nasip eylesin. Gidemeyenlere de gitmeyi lütfeylesin." dedi.

Hac vazifesini yapmak için 9 yıldır sıra bekleyen ancak sıra gelmeyen Hatice ve Muhittin Parlak çifti, bu sene kurasız olarak gidiyor. Heyecanlı olan çiftler, herkese nasip olması için dua etti.
CİHAN
08 Ağustos 2015 14:02
DİĞER HABERLER