Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, ekonomistlerin dünyadaki açlık ve ekonomik krize çare olarak tarım sektörünü gösterdiğini ifade etti.
Reis, Tekirdağ'da Namık Kemal Üniversitesi Ekonomi Topluluğu tarafından organize edilen ''Türkiye Tarımının Bugünü ve Sağlıklı Gıda Tüketimi'' konulu konferansa katıldı.
Reis, konferansta yaptığı konuşmada, bütün hükümetlerin 2030 yılında dünya nüfusunun hızla artacağını, gıda üretiminin de yüzde 50 oranında arttırılması gerektiğine inandıklarını vurguladı.
Bu konuda ülke yöneticilerinin bu doğrultuda çalışmaları için gayret sarf etmelerinin istendiğini anlatan Reis, üretim ve kaynaklar açısından her türlü imkana sahip olan bir dünyada açlık ve kötü beslenmenin kabul edilebilir bir olgu olmadığını ifade etti.
Dünyada tarım ve gıdanın son derece önem arz ettiğini belirten Reis, şöyle konuştu:
''Ekonomistler, dünyadaki açlık ve ekonomik krize çare olarak tarım sektörünü gösteriyor. Ama maalesef Türkiye'de yıllardır bu gerçeğin farkında olamadık. Dünyada yaklaşık 1 milyar insan yeterli düzeyde beslenemiyor. Açlık sorununa çözüm bulunabilmesi için bütün dünyanın birlikte çözüm üretmesi gerekiyor. Uluslararası kuruluşlar açlık tehlikesinin ne denli büyük bir tehdit olduğunu vurgulayıp önlem alırken, bizde hala tartışmalar kısır bir alanda cereyan ediyor.''
-İTHAL EDİLEN GIDALAR-
Türkiye'de nohutta son dönemde bir hastalık olduğunu bildiren Reis, bu nedenle Türkiye'nin ilk defa nohudu dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığını belirtti.
Türkiye tarihinde daha önce hiç nohut eksikliğinin yaşanmadığını anlatan Reis, bundan dolayı durum tespiti yapılıp, artan ve eksilen rekolte ihtiyaçlarının belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin, soya, mısır ve pirincin bir bölümünün dışarıdan alındığını ifade eden Reis, şunları söyledi:
''Yeşil mercimek 1985 yılında Türkiye'de o kadar fazlaydı ki, televizyonda yeşil mercimeği özendirici programlar yapılıyordu. O dönemde yeşil mercimeği hayvan yemi olarak yurt dışına da gönderdik. Cezayir, Hindistan ve İngiltere en iyi müşterimizdi. Şimdi ise Türkiye'de üretilen yeşil mercimek vatandaşa ancak 1,5 ay yetebiliyor. Bizden tohumunu alan Kanada yeşil mercimeği bize satıyor. Ancak, Türkiye'nin hala tarım ülkesi özelliğini kaybetmediğine inanıyorum.''
-GIDA GÜVENLİĞİ-
Gıda güvenliği açısından dünyadaki gelişmelerin iyi takip edilmesi gerektiğini belirten Reis, böylece ülke için geliştirilebilecek önlemlerin belirlenebileceğini ifade etti.
Tarımın gelecek kuşakları etkileyecek bir mesele olduğunu söyleyen Reis, tarımda ciddi tedbirler alınmazsa hem üretici hemde tüketicileri etkileyecek bir durumun ortaya çıkabileceğini söyledi.
Tarım tartışmalarının gerçeklerle doğru tespitler üzerinden yapılması gerektiğini anlatan Reis, şunları kaydetti:
''Güçlü tarım için en önemli şey, verimli ve ucuz üretebilmek. Dünyayla rekabet edebilmek için kaliteli ürün üretebilmek gerekiyor. Yapılması gereken ürün çeşitliliğin belirleyerek ürün deseninin arttırması. Üretimi arttırmak için tarım alanlarının muhafaza edilmesi ve amacı dışında kullanılmaması gerek. Özellikle stratejik ürünlerde dışarıya el açmamamız gerekiyor. Hiç olmazsa buğday, arpa, pamuk gibi ürünlere de kendi kendine yeterliliğe ulaşmamız gerekiyor. Stratejik ürünlerde tarım ülkesi olarak, bunları üretip ihracatçı konuma gelmemiz gerekiyor. Her ülke kendi topraklarında kendi ihtiyacını karşılayacak üretimi yapmak zorunda.''
Gıda güvencesinin insanların yeterli gıdaları alabilmelerini ve sağlıklı olmasını içerdiğini anlatan Reis, ''İnsanların yaşamak için yeterli gıdayı alabilmeleri, bu gıdaların sağlık yönünden güvenli olması insan haklarının esasını oluşturmakta. Hiç bir ülke, insanlarını beslemek gibi yaşamsal bir konuyu, başka bir ülkeye ihale etmemeli. Her ülke uluslararası ve daimi spekülasyonlardan halkını etkilendirmeden ülkesinin gıda güvenliğini sağlamakla yükümlü'' diye konuştu.
(CAM-MEK-EA)28.05.2011 14:33:31