Rektör Çarıkçı: Doluluk oranı beklediğimiz gibi olmayabilir

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nin bu yılki kontenjanının yüzde 17 oranında artırılmasını değerlendiren Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, "Doluluk oranı beklediğimiz gibi olmayabilir." dedi.

Geçen yıl 16 bin 664 olan Süleyman Demirel Üniversitesi'nin kontenjanı bu yıl yüzde 17 artış göstererek, 19 bin 810 olarak açıklandı. Artış en fazla ön lisanslarda oldu. Geçen yıl 9 bin 565 olan ön lisans kontenjanı bu yıl 12 bin 438'e çıkarıldı. Ön lisansta yaşanan bu artışın doluluk oranlarına olumsuz yansıyacağını söyleyen Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, "Kontenjanımız 19 bin 810'a çıktı diye 19 bin 810 öğrenci gelecek beklentisi içerisine girmeyelim." diye konuştu.

Prof. Dr. Çarıkçı, "Bunlardan 12 bin 493'ü ön lisans, 7 bin 317'si lisans öğrencisi. Ön lisans ağırlıklı bir kontenjan artışımız var. Şöyle bir yanılgıya kapılmayalım. Geçen yıl kontenjanımız 16 bin ama doluluk oranlarımız ortalama yüzde 80 idi. Hatta meslek yüksek okullarında yüzde 60-65 arasında. Genel ortalama da yüzde 80. Ön lisans kontenjanları bu yıl çok arttı. Doluluk oranları istediğimiz kadar olmayabilir. Bunun bizle çok ilgisi yok. Beklediğimiz kadar öğrenci gelmeyebilir. Türkiye çapında meslek yüksek okullarının doluluk oranları bu civarda geçiyor. 19 bin 810'a çıktı diye bu kadar öğrenci gelecek beklentisi içine girmeyelim." dedi.

'GÜVENLİK NEDENİYLE YÖS'Ü İPTAL ETTİK'

Öte yandan bu yıl Yabancı Öğrenci Sınavını (YÖS) iptal ettiklerini belirten Prof. Çarıkçı, şunları söyledi: "Ama YÖS yapmadan da başka üniversitenin uluslararası geçerliliği kabul edilmiş sınavlarla yabancı öğrenci alabiliyoruz. Kendi sınavımızı yapmama nedenimiz güvenlik sebebi. Sınavın güvenliği nedeniyle bir takım sıkıntılardan dolayı yurt dışındaki sınavı yapmadık ama yurt içindeki sınavı yaptık. Bu yıla özel bir miktar düşüş olabilir. Şuanda 1200 yabancı öğrencimiz var. Çok daha fazlası gelir diye düşünüyoruz."

'IRAKLI ÖĞRENCİLER ŞİKAYET EDEREK GERİ DÖNDÜLER'

"Yabancı öğrenci getirmek mesele değil çocuklara hizmet edebilmek gerekiyor." diyen Çarıkçı; "O hizmet noktasında bazı eksiklerimiz var. Dış İlişkiler bünyesinde Yabancı Öğrenci Merkezi oluşturuyoruz. Çocukların hem akademik hem barınmayla alakalı, sosyal imkanlarıyla ilgili de arkadaşlarımız çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bu yıl belki 12 binden biraz düşebilir ama önümüzdeki yıllar tekrar 15 bini yakalarız diye düşünüyoruz. Öğrenciyi getirmek bir yere kadar ama örneğin Iraklı öğrenciler çoğu şikayet ederek geri döndüler. Sadece akademik altyapı değil Sosyal altyapı da iyi kurmak gerekiyor. O noktada hem şehrin hem de üniversitenin çok hazırlıklı olduğunu düşünmüyorum. O konuda çok ciddi çalışma yapılıyor." şeklinde konuştu. CİHAN
30 Haziran 2015 15:32
DİĞER HABERLER