Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, oğlunun İngiliz vatandaşı olduğunu, bu sebeple yabancı öğrencilere verilen haktan yararlandığını söyledi.
Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, Öğrenci Seçme Sınavı'nı kaybetmesine rağmen hülle yoluyla mimarlık fakültesine kayıt yaptıran oğlunun İngiliz vatandaşı olduğunu, bu sebeple yabancı öğrencilere verilen haktan yararlandığını söyledi.
Ancak Orhan Tan Oktik'in yabancılar için zorunlu olan Yabancı Öğrenci Sınavı'na (YÖS) girmediği ortaya çıktı. Oktik'in yatay geçişte kullandığı İngiltere'deki Northumbria Üniversitesi'nin de Türkiye ile öğrenci değişim anlaşması yok. Oktik ailesinin vatandaşlık durumu da ilginç. Ulusalcı söylemleriyle tanınan Rektör Prof. Dr. Şener Oktik, 1996 yılında İngiliz vatandaşlığına geçmiş. Aynı üniversitede görev yapan eşi Doç. Dr. Nurgün Oktik de İngiliz vatandaşı. Ailenin 1982 yılında Ankara'da dünyaya gelen oğulları İhsan Can ile İngiltere'de doğan Orhan Tan da İngiliz vatandaşı.
Üniversiteye giriş sınavında başarılı olamayınca İngiltere'deki bir okula mülakatla kayıt yaptırıp yatay geçişle Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)'ne gelen Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik'in oğlu Orhan Tan'ın yabancı uyruklu öğrenciler için yapılan Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS)'na da girmediği ortaya çıktı.
Rektör Oktik, oğlunun, İngiliz vatandaşı olması sebebiyle yatay geçiş hakkını kullanarak YTÜ'ye kayıt yaptırdığını ifade etmişti. Ancak, yabancı öğrencilerin Türk üniversitelerinde okuyabilmesi için iki yöntem bulunuyor. Bu öğrenciler, ya okudukları üniversitelerin Türkiye'deki üniversitelerle yaptıkları ikili anlaşmalar çerçevesinde öğrencilik yapabiliyor ya da ÖSS benzeri bir sınav olan YÖS'e girerek Türkiye'deki bir üniversiteye yerleştiriliyor. Rektör Oktik'in oğlunun YÖS'e girmediği gibi yatay geçiş yaptığı Northumbria Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi'nin de öğrenci değişimi adına ikili anlaşması bulunmuyor.
Rektörün oğlu Orhan Tan Oktik, geçtiğimiz yıl ÖSS'den 176 puan alıp, dört yıllık bir fakülteyi tercih edebilmek için gerekli olan 185 barajını bile geçememesine rağmen mülakat yoluyla İngiltere'deki Northumbria Üniversitesi'ne yazılmıştı. Oktik, ismi pek bilinmeyen bu okulda 9 ay kaldıktan sonra, taban puanı 343 olan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ne yatay geçiş yaptı. Yatay geçişler için ayrılan 218 kişilik kontenjandan sadece 1'inin yurtdışı için kullanılması ve bu hakkın Orhan Tan Oktik'e kullandırılması dikkat çekmişti. Oğul Oktik, yurtdışından yatay geçişlerde aranan '1 yılı hazırlık olmak üzere en az 2 eğitim sezonu okumak' şartını da yerine getirmeden Türkiye'nin sayılı fakültelerinden birine kayıt yaptırmıştı.