Restorasyon sırasında ortaya çıktı

Restorasyon sırasında ortaya çıktı
Ortaköy Camiinde yapılan restorasyon, camide ilginç bir yapılaşmayı ortaya çıkardı

Osmanlı padişanlarından Sultan Abdülmecid tarafından 161 yıl önce Ortaköy kıyısına yaptırılan, İstanbul Boğazı'nın değişken ışıklarını caminin içine taşıyan büyük pencereleriyle dikkati çeken Büyük Mecidiye Camisi, 3 yıl süren restorasyonun ardından bugün yeniden cemaatiyle buluşacak.

3 sene süren restorasyonun ardından bugün Cuma namazıyla ibadete tekrar açılacak camiide, restorasyon sırasında ilginç bilgilere ulaşıldı. Radikal Gazetesi'nin haberine göre Sultan Abdülmecit tarafından 1853 yılında yaptırılan ve bugüne kadar altı kez restore edilen camiye 1964 yılında kaçak kat çıkıldığı belirlendi.

KAÇAK KAT ÇIKILMIŞ

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, önceki restorasyonlarda birçok hata yapıldığını ve caminin orijinal halinden çok uzaklaştırıldığını belirterek, “1964 yılında yapılan restorasyonda caminin iç kısmına daha çok cemaate yer açabilmek için kaçak bir kat çıkıldığını tespit ettik. Camiyi orijinal haline getirmek için bu katı yıktık” dedi. Ortaköy Camii olarak bilinen Büyük Mecidiye Camii’nin, Türkiye ’nin en önemli simge eserlerinden biri olduğunu söyleyen Ertem şunları söyledi: “Restorasyon sırasında resmen iğne ile kuyu kazdık. Taşların üzerinde çimento harcıyla uygulamalar vardı. Çimento taşlara çok zarar vermiş. Bu betonlar tek tek sıyrılarak temizlendi. En önemli çalışmalarımızdan biri de çok az sayıda ustası bulunan ve sadece saraylarda kullanılan Şutuk uygulamasını camide kullanmamız oldu.”

Klasik Osmanlı mimarisinden modern usule geçişin en önemli eserlerinden birisi olan camiye, 6 milyon lira harcanarak dış cephe konservasyonları ve minare onarımı da yapıldı. Toplam harcama ise 7 milyon dolar oldu

06 Haziran 2014 08:08
DİĞER HABERLER