Restore edilen Sıbyan Mektebi, 'köy odası' olarak kullanılacak

Sivas'ın İmranlı ilçesi Karacören köyünde bulunan son dönem Osmanlı yapılarından Sıbyan Mektebi, onarılarak hizmete açıldı. Mektebin, köy odası olarak kullanılması planlanıyor.

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 22 Nisan 2010 tarihinde tescili yapılan mektep, önceleri okul olarak kullanılırken son zamanlar da ise atıl durumda bulunuyordu. İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'ne bağlı Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu, yapıyı inceleyerek onarım kapsamında yapılacak çalışmaları planladı.

Dıştan ters T planlı olan ve iki basamaklı taş merdivenle çıkılan mektebin projelendirme işi için 19 bin TL ödenek ayrılmasının ardından hazırlanan projeler Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanarak restorasyona start verildi. 2014 yılı Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına ait katkı payı hesabından 266 bin 680 TL ödenek ayrılarak, mektebin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Moloz taş kullanılarak dolgu tekniği ile yapılan köşe, kapı ve pencere kemerlerinde kesme taş işçiliği göze çarpan mektebin köy odası olarak hizmet vermesi planlanıyor.

Geçmişin zengin kültür birikimini bugüne kadar taşıyan eski yapıları kente kazandırmaya çalıştıklarını vurgulayan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, şunları kaydetti: "Günümüzde çok az sayıda eski taş mektep binası kaldı. Bu tür yapıları muhafaza etmekle mükellefiz. Bu yapılar bugünün şekilsiz, biçimsiz betonlarından çok farklı. Mektebin restorasyonu amacıyla 15 bin TL proje bedeli, 266 bin TL'de onarım harcaması yapılmıştır. Bu yapıda, çevre düzenlemesi ve onarımı ile örnek bir restorasyon gerçekleştirilmiştir. Kurumumuzun kültürel anlamda yaptığı çalışmaların bizler için rakamsal kısmı küçük olsa da Selçuklu ve Osmanlı mühürlerinin bu coğrafyada muhafaza edilmesi adına önem taşımaktadır."

Osmanlılar döneminde çocukların eğitim aldığı ilk tahsil müessesi olarak kullanılan Sıbyan Mektebi'nde (mahalle mektebi) dini bilgilerin yanı sıra okuma yazma öğretmek amaçlanmış, Taş Mektep ismiyle de anılan bu mekteplerde; namaz sureleri, dualar, Kurân-ı Kerim, tecvit, ilmihâl, namaz gibi eğitimlerin yanı sıra musiki ve ilahî dersleri de veriliyordu.
CİHAN
14 Aralık 2015 11:40
DİĞER HABERLER