İran yakın tarihinin en büyük yolsuzluk davasında, işadamı Babek Zencani, tutuklandıktan 630 gün sonra dün hakim karşısına çıktı.
Tahran Başsavcılığı, İran petrol şirketinin 2,7 milyar dolarını zimmetine geçirmekle suçladığı Zencani ve iki ortağı Mehdi Şems ve Hamid Felah Herevi'nin idamlarını istedi.
İran yolsuzluk Komisyonu üyesi Emir Abbas Sultani, İran basınına paraların önemli bir kısmının Türkiye'de olduğu ve Reza Zarrab tarafından yönetildiğine dair bilgilere ulaştıklarını açıklamıştı.Kader-i ilahi olmalı… Bu tesadüfü açıklayacak başka kelime yok… Türkiye'nin 17 Aralık yolsuzluk soruşturması zanlısı Reza Zarrab'tan rüşvet almakla suçlanan 4 bakanı mecliste akladığı günlerde İran Babek Zencani için mecliste 4 komisyon kurmuştu. Dün de Türkiye'nin 25 Aralık soruşturmasından hükümet darbesi çıkarması Zencani'nin ilk duruşmasına denk geldi.
65 sayfası okunan 237 sayfalık iddianamede savcılık, Zencani ve içinde bulunduğu iddia edilen yolsuzluk ağına dair ayrıntılı suçlamalar getirdi. İran ekonomik düzenini bozmaya çalışmak, İran Milli Petrol Şirketi ve Mesken Bankası ile Sosyal Yardımlaşma Kurumu'nda yolsuzluk, en az 24 kez çeşitli banka işlemlerinde dolandırıcılık, sahtecilik ve para aklamak… Ancak tüm sanıklar için en önemli suçlama İslam hukuku referanslı İran hukuk sistemine göre cezası idam olan fesad-ı fil arz. Bu kavram 17-25 Aralık soruşturması sonrasında çok tartışılmış ve iktidara yakın bazı ilahiyatçıların ‘Yolsuzluk hırsızlık değildir' açıklamalarından sonra ‘Yolsuzluğun fesad-ı fil arz olduğu ve hırsızlıktan daha ağır cezayı gerektirdiği gibi görüşler kamuoyuna yansımıştı.
Başsavcı Vekili Necefi ilk duruşmada Zencani'yi ayrıca Malezya ve Tacikistan'da kurduğu bankalar aracılığıyla sahte para transferi yapmak ve para aklamakla suçladı. Necefi, Zencani'nin ayrıca bazı Türk bankalarında da usulsüz işlemler yaptığını dile getirdi. Savcılığa göre bu işlemlerin tespit edileni Türk-Arap Bankası üzerinden yapılanlar.
Zencani davasının peşini bırakmayan ve yolsuzluğun ortaya çıkarılması için İran yargı makamlarıyla restleşmeyi göze alan Yolsuzluk Komisyonu üyesi Emir Abbas Sultani, yakın zamanda İran basınına paraların önemli bir kısmının Türkiye'de olduğu ve Reza Zarrab tarafından yönetildiğine dair bilgilere ulaştıklarını açıklamıştı. Başsavcılık en azından şimdilik bu iddialar üzerine gitmedi.
Hatta Yargı Erki Sözcüsü Ejei, Zencani ile görüşmek isteyen milletvekillerine zorluk çıkarmıştı. Ama Pandora'nın kutusu açıldı. Zencani'nin cezaevi kıyafetleri içindeki görüntüsü önemli çünkü İran şunu çok iyi biliyor; zamanı gelir ya da dengeler değişirse o çizgili tulumu giyecek daha çok isim var. Zaman