Risale-i Nur'larla ilgili flaş gelişme

Risale-i Nur'larla ilgili flaş gelişme
Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kâzım Güleçyüz, 3 ay önce Danıştay tarafından verilen, ‘Risale-i Nur neşriyatındaki yetkiyi Diyanet'e veren kararnamenin iptali' kararının resmen tebliğ edildiğini açıkladı.

İşte Kâzım Güleçyüz'ün “HUKUK MÜCADELESİNİN ZAFERİ” başlıklı o yazısı:

Üç ay önce, Risale-i Nur neşriyatında yetkiyi Diyanet'e veren kararnamenin iptal edildiğini duyurmuştuk.

Nihayet imzadan çıkıp resmen tebliğ edilen karar metninde görüyoruz ki, verilen karar yürütmeyi durdurma. Önce 10. Dairenin verdiği bu karara hükümetin itirazı bu Dairede kabul edilince konu İdarî Dava Daireleri Genel Kuruluna gitmiş ve Genel Kurul itirazın kabulü kararını kaldırıp yürürlüğün durdurulmasına hükmetmiş.

Kararla, yaklaşık iki yıldır devam eden keyfîliğe bir fren daha konulmuş oluyor.

Esasen kararnamenin yasal dayanağı olan ve risale neşriyatını devlet tekeline alan maddenin AYM tarafından iptaliyle, Danıştay'dan çıkacak kararın ne olacağı da belli olmuştu. Yani, hukuka aykırılığı AYM kararıyla tescil edilen bir düzenlemeye istinaden çıkarılan kararnamenin Danıştay tarafından iptalini bekliyorduk.

Danıştay'ın AYM ile çelişen, ona ters düşen bir karar vermesi söz konusu olamazdı. Nitekim olmayacağının işareti, yürürlüğü durdurma kararı ile verilmiş oldu.

Şimdi sıra iptalde. Dileriz, yürürlüğün durdurulmasından sonra Diyanet iptali beklemeden aradan çekilip, hukuka aykırılığı AYM ve Danıştay kararlarıyla tescil edilen kararnamenin icracısı olmaktan çıkar.

Ve geçen yılın Nisan ayı başından itibaren keyfî bandrol engeliyle risale neşriyatını engelleyen Kültür Bakanlığı da artık bu keyfîliği devam ettirmekten vazgeçer.

Bu noktada pozitif bir gelişmeyi daha duyuralım: Nesebî vârislerden olan ve yakın zamana kadar “Başından beri Risale basımlarına engelleyici bir tavır içinde olmadım ve olmam, isteyen herkes basabilsin, ama bunun için herhangi bir belgeye imza atmam” diyen Saadet Hanım (Abdülmecid Nursî'nin kızı), yaşananlardan sonra “Aslına uygun olmak kaydıyla isteyen herkes basabilmeli” diyerek, bu anlamda bir sözleşmeye imza atmayı kabul etti.

Danıştay kararı açıklanınca, onun ve Seyda Ünlükul'un imzalı sözleşmelerini Bakanlığa sunup, risale neşriyatına kaldığımız yerden devam edeceğiz inşaallah.

Bu, birilerince “yüzde 1” diye küçümsenen Yeni Asya'nın tek başına verdiği hukuk mücadelesinin zaferidir. Hayırlı olsun.

11 Aralık 2015 09:17
DİĞER HABERLER