Nasıl ki Kur'an sarayının kapısı Fatiha'dır, anahtarı Besmele'dir; bir Kur'an tefsiri olan Risale-i Nur'un kapısı Küçük Sözler, anahtarı da Besmele'yi anlatan 1. Söz'dür. Dolayısıyla, Risale-i Nurlara Küçük Sözler'le başlamak lazım. Ramazan ayı münasebetiyle, Ramazan, İktisat, Şükür Risalesi okunabilir.
Kur'an-ı Kerim Ramazan ayında indirildiği için bu aya 'Kur'an ayı' da deniyor. Bu sebeple Ramazan'ı her şeyden önce Kur'an okuyarak, onun hakkını vererek geçirmek gerekiyor. Okunacak diğer metinler de onu daha çok anlamaya, özümsemeye yarayacak, onu açıklayıcı nitelikte eserler olmalı. Hadis-i şerifte "Allah Teâlâ'nın, kendi gölgesinden başka gölge bulunmayan kıyamet gününde, gölgesinde barındıracağı yedi kimse" arasında bulunan 'Rabb'ine ibadet ederek yetişen genç'lerin ise, Ramazan ayında şüphesiz okumakla daha çok meşgul olması gerek.
Bu sebeple, gençler sadece Kur'an-ı Kerim'i okumakla yetinmemeli. Onun yanında anlamını da öğrenmek için çaba sarf etmeli. Burada, tefsirler önemli yer tutuyor. "Gençlerle Nur Dersleri" kitaplarının yazarı Seyit Nurfethi Erkal, Kur'an'ın tamamını anlayabilme cehdi ve gayreti içinde olan gençlerin hem iman hakikatlerini anlatması yönüyle Risale-i Nurlardan, hem de Kur'an'ın genelini anlatan başka tefsirlerden yararlanması gerektiğini söylüyor. Peki, Risale-i Nur Külliyatı'na nereden başlamalı? Erkal, bu konuda Bediüzzaman Said Nursi'nin metodunu izlemek gerektiği kanaatinde: "Nasıl ki Kur'an sarayının kapısı Fatiha'dır, anahtarı Besmele'dir; bir Kur'an tefsiri olan Risale-i Nur'un kapısı Küçük Sözler, anahtarı da Besmele'yi anlatan 1. Söz'dür. Dolayısıyla, Risale-i Nurlara Küçük Sözler'le başlamak lazım." Erkal, bunun yanı sıra Ramazan ayı münasebetiyle, Ramazan, İktisat, Şükür Risalesi, Mucizat-ı Kur'aniye, oruca dair bahisleri de okunması gerekenler arasında sıralıyor.
Aynı zamanda, Risale-i Nurlardan Lemalar adlı eseri sadeleştirenlerden olan Seyit Nurfethi Erkal, böyle eserleri sadeleştirmenin, gençlerin irtibatının kesildiği manevî kitaplarla irtibatı sağlamaya yönelik, önemli ve gerekli bir çaba olduğunu düşünüyor. "Gençler Risale-i Nur okurken önce bu asıl ve sadeleştirilmiş eserleri bir giriş metni olarak okuyabilir." diyen Erkal, daha sonra Risale-i Nurları açıklayıcı, üzerinde tefekkür edilmiş şerh ve izah metinleri olan eserlere bakılması gerektiği görüşünde. Ancak özellikle Ramazan ayında, günlük kitaplar arasında boğulup 'ana kitabı' unutmamaya dikkat etmek gerekiyor. Her gün her zaman okumak gerektiğini belirten Erkal, gerek Kur'an-ı Kerim'i gerek diğer kitapları okumak için belli bir dönem söz konusu olmadığını vurguluyor. Bu okumaları bir düzene oturtmak adına Ramazan'ı bir fırsat ayı olarak değerlendiriyor.