Rıza Sarraf bu kez bakın ne yapmış!

Rıza Sarraf bu kez bakın ne yapmış!
Kanlıca'daki tarihi yalıya kaçak kat çıktığı ve iki yalıyı usulsüz şekilde asansörle birleştirdiği ortaya çıkan işadamı Rıza Sarraf’ın, Kandilli sırtlarında satın aldığı tarihi köşkte de yeniden inşaata başladığı ve bitişiğine ek bina da yaptığı ortaya çıktı.
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, projede restorasyon yapılması öngörülmüş olmasına rağmen, binanın  yasadışı şekilde yıkılıp ortadan kaldırıldığını belirterek, "2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre açıkça suç işlenmiştir” dedi.

İNŞAAT ALANI SIKI SIKIYA BRANDAYLA ÇEVRİLMİŞ

İşadamı Rıza Sarraf’a ait Kandilli sırtlarında bulunan ve İstanbul Boğazı panaromalı resminin bulunduğu branda ile kapatılan köşk, ‘Korunması gereken kültür varlığı’ olarak tescil edilen yapılar arasında. Köşkün sadece ön cephe duvarı bırakılarak binanın tamamı yıkıldı. Şu anda tarihi köşkün yerinde yeni bir bina yükseliyor.

YENİDEN İNŞA EDİLEN KÖŞKÜN ARKASINDA YENİ BİNA YÜKSELMİŞ

Ön cephesi ayakta bırakılarak yeniden yapılan tarihi binanın arka tarafında ise yeni bir yapı yükselmiş durumda. Ek bina görünümünde olan yapının, köşke çok yakın olarak inşa edildiği görülüyor. Geçmiş yıllara ait uydu fotoğraflarında da yeni binaya ilişkin herhangi bir iz görülmüyor.

MİMARLAR ODASI: BİNA YASADIŞI ŞEKİLDE ORTADAN KALDIRILMIŞ


Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, tarihi köşkün yıkılma sürecinin hukuksuz olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Projede restorasyon yapılması öngörülmüş olmasına rağmen, bina yıkılmış. Sadece bir cephesi muhafaza edilmiş. Diğer bütün bina ilgili aksamı yerle bir edilmiş, hafriyat gibi ortadan kaldırılmış. Bina yasadışı şekilde yıkılıp ortadan kaldırılmış. 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre açıkça suç işlenmiştir” diye konuştu. Tescilli bir kültür varlığının 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na aykırı bir şekilde yıkıldığını belirten Muhçu, “Arsa sahipleri, yapımcı firma, yıkım süreci ile ilgili herhangi bir işlem yapmayan İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü suç işlemiştir. Bu süreci denetlemekle sorumlu olan Boğaziçi İmar Müdürlüğü de suç işlemiştir. Bu suçun karşılığı hem para hem hapis cezasıdır. Ancak yaptırımların herhangi bir kurum tarafından işletilmediği görülüyor.”


KORUNMASI GEREKLİ KÜLTÜR VARLIĞI OLARAK TESCİL EDİLDİ

Önceki yıllara ait görüntülerde ağaçlıklı yemyeşil bahçesiyle Yeşilçam filmlerindeki köşkleri andıran tarihi yapı, 1974 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından ‘korunması gereken kültür varlığı’ olarak tescil edilmişti. Öte yandan Doğal ve Tarihi sit alanında bulunan ve Boğaziçi öngörünüm bölgesinde yer alan yapı, 1986 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları İstanbul Bölge Kurulu tarafından 2. Derece Tarihi yapı olarak tescil edildi.

KORUMA KURULUNUN ONAYI YOK

Boğaziçi öngörünüm bölgesinde kalan yapılar için ruhsat vermekle sorumlu olan Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri, köşkün ‘Koruma kurulundan onaylı restorasyon ruhsatı’ olduğunu savundu. Ancak söz konusu köşkle ilgili değişiklik yapmak için Üsküdar bölgesinden sorumlu olan İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü “Söz konusu taşınmaza ilişkin işlem dosyasında 1991 yılı sonrasında herhangi bir müellif değişikliği ya da kira sözleşmesi bilgisine rastlanmamıştır” açıklamasında bulundu.


DHA
09 Temmuz 2015 16:21
DİĞER HABERLER