Rizede HES protestosu

Rizede HES protestosu -HES inşaatını protesto eden köylüler, Rize-İkizdere kara yolunda oturma eylemi yaptı
RİZE (A.A) - İkizdere ilçesi Şimşirli köyünde yapılmak istenen hidroelektrik santralini (HES) protesto eden bir grup köylü, Rize-İkizdere kara yolunda oturma eylemi yaptı.
     Şimşirli köyünden geçen İkizdere Deresinde yapılmak istenen HES ve inşaatı devam eden köprüye karşı çıkan bir grup köylü ile sivil toplum örgütü temsilcileri, köyün girişinde bir araya geldi. Gruptakiler daha sonra Rize-İkizdere kara yolu üzerinde yaklaşık beş kilometre yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca köyümüz deremiz, deremiz köyümüz. Şimşirlide HESe hayır. Maden suyumuza dokunma yazılı pankart ve dövizler taşıyan köylüler zaman zaman yolda oturma eylemi yaparak ulaşımın aksamasına neden oldu. Bu sırada jandarma ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı.
     İstanbul-Rize Şimşirli Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hızır Özcan, yürüyüşün ardından grup adına yaptığı açıklamada, heyelan, dere taşkınları, yangın ve yapılan yolların yol açtığı zararın HES projesi zararlarının yanında çok küçük kaldığını belirtti.
     Kırgın ve kızgın olduklarını ancak ümitsiz olmadıklarını ifade eden Özcan, HESin köyümüz için faydalı olacağına ikna olmadık. HES projesi ile köyün şifalı suyu yok olacak. Dere de akan suyun projede yer alan enerjiyi üretmesi imkansızdır. Proje ekonomik değildir. Kırmızı pullu alabalığımız derede su kalmayacağından yok olacak dedi.
     Ormanlarından bir dal kesenin başını keserim diyen bir ecdadın torunları olarak yapılanlara şaşırdıklarını kaydeden Özcan, Dünyayı ekonomik çıkarları için talan eden batılı açgözlülüğünün bize bulaşmasını istemiyoruz. Göz yaşı dökmüyoruz, onurlu bir şekilde soruyoruz. Tabiatın yaratıcısı tarafından kendine verilen suyu kullanma hakkı hangi ihtiyaca binaen elinden alınıyor. Ekonomik olmayan projelerden vazgeçilmesi ve tabiatın kurtarılması akla daha yatkın değil mi. Biz dedelerimizin ruhlarını incitmek istemiyoruz. Tabiat katliamı görmek istemiyoruz. Torunlarımızın nefretini çekmek istemiyoruz diye konuştu.
     Gruptakiler saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından dağıldı.
    
     Muhabir: İsmet Kösoğlu
     Yayıncı: Murat Kaban
07 Şubat 2013 15:20
DİĞER HABERLER