Teknolojide sınır tanımayan Japonlar şimdi de omurgalı robot yaptı
ama görüntülerde bir ayrıntı var ki siz de çok şaşıracaksınız.
Robot Kojiro'nun tanıtımını yapan mucidin üzerindeki formayı görenler gözlerine inanmakta zorlandı. Çünkü üzerindeki forma Galatasaray formasıydı.
İŞTE O VİDEO
ROBOT KOJİRO'NUN ÖZELLİKLERİ:
İnsan iskeletine benzer bir yapıya sahip insansı robot Kojiro, uzuvlarını aynı insan gibi hareket ettirebiliyor.
Yorucu, sıkıcı ve zaman alıcı ev işlerini yapmaktan kurtulma zamanı gelmiş olabilir. Birkaç yıl içinde değilse de on yıla kalmaz ilk ‘hizmetçi robot’lar mağazalarda yer bulacak.
Tokyo Üniversitesi JSK Robotbilim Laboratuarı’nda çalışan araştırmacılar, insan gibi yürüyüp hareket edebilen Kojiro isimli yeni robot prototipini basına gösterdi. Robotu öncekilerden ayıran temel nitelik, insanınkine çok benzeyen iskelet yapısına sahip olması.
Kojito, yapay bir omurga üstüne kurulu iskeleti sayesinde insan gibi hareket edebiliyor, eğilip kalkabiliyor, el, ayak, bacak, boyun gibi uzuvlarını kullanabiliyor.
Ekip lideri Prof. Nakanişi, yeni geliştirdikleri ‘insansı’ omurga sistemi sayesinde daha hafif, esnek ve insanlara ev işlerinde yarımcı olabilecek robotlar yapılabileceğini söyledi. Çalışmanın anlatıldığı bilimsel raporda, bugüne kadar geliştirilen insansı robotların hassas ve dikkatli hareket etmeyi gerektiren ev ortamına uygun olmadığı, hantal gövdeleriyle tehlike yarattıkları belirtildi.
Eski tip robotların uzuv ve gövdeleri ağır motorlarla hareket edebilirken, Kojiro’da hafif motorlar kullanılıyor ve bunlar gövdenin her yerine yayılan kabloları gerip bırakarak hareket sağlıyor; yani aynı insan tendon ve kasları gibi.
Toplam 100 kas-tendon bağı, eşgüdümlü çalışarak Kojiro’ya 60 derece açıyla hareket yetisi kazandırıyor.
Bazı eklemlerde bulunan sensörler duruş ve pozisyonları izleyip kontrol mekanizmasına geri bildirimde bulunurken, ivmeölçer ve jiroskop da Kojiro’nun dengede kalmasını sağlıyor.
Çok hafif malzemeden üretilen protipin daha esnek ve doğru hareket etmesi için bilgisayar algoritmaları yazımı sürüyor. ‘Öğrenen’ bir yazılım peşinde olan ekip, bu şekilde robotun zamanla bazı hareket ve görevleri ezberlemesini sağlayacak.