Hükümetin 'Roman açılımı' ilk meyvesini veriyor. İş-Kur, Avrupa Birliği'nin desteğiyle Romanları iş sahibi yapacak. Romanlar, istihdam garantili kurslara yönlendirilecek.
Bu kurslar 3 ila 6 ay sürecek. Kursa katılanlara günlük 15 lira harçlık verilecek. Kurs süresince iş kazası, sağlık, meslek hastalığı sigortaları yapılacak. Mesleki kurslarını tamamlayanlar, istihdam edildikleri takdirde işveren tarafından yatırılması gereken sigorta payı 42 ay boyunca devlet tarafından ödenecek.
Türkiye'de Romanlar'ın yaşadığı en yoğun illerin temsilcileri, 15 Eylül 2011 Perşembe günü İzmir'de bir araya geliyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yaşayan Romanların da temsil edileceği toplantının ana gündemini Romanların istihdamı oluşturacak.
Türkiye'de resmi kayıtlara göre yaklaşık 2 milyon 750 bin Roman yaşıyor. İstanbul, İzmir, Ankara dışında özellikle Ege bölgesi illeri bu sayının en yoğun olduğu yerler. Başkent Ankara'da da 70 bin civarında Roman yaşıyor. Daha çok Yenimahalle, Altındağ ve Mamak ilçelerinde yerleşik bulunan Romanlar, el işi, kağıt toplayıcılığı müzikle geçimlerini sağlıyor.
Proje hakkında bigi veren İş Kur Ankara Müdürü Talip Altuğ, Ankara'daki Romanların topluma kazandırılması ve istihdam edilmesi için bir takım tedbirler alınacağını söyledi. Romanların yaptıkları işlere göre meslek kurslarına yönlendirileceğini belirten Altuğ, böylece meslek sahibi olmalarına yardımcı olunacağını vurguladı. Örneğin; el işiyle ilgilenen Romanların hediyelik eşya üretimine yönelik kurslara yönlendirileceğini ifade ederek, yaptıkları ürünlerin kurulacak kooperatif ya da dernek aracılığıyla satışının yapılacağını belirtti. Bu işi yapanların genellikle evlerinde istihdam imkanına kavuşacağına değinen Altuğ, ayrıca atölyelerde de istihdam imkanı olacağını kaydetti.
Müzikle özdeşleşen Romanlar da meslek geliştirme kurslarında yeteneklerini geliştirecek. Ayrıca, eğlence yerlerinde sigortalı olarak istihdam edilecek. Kağıt toplayıcıları gibi vasıfsız işlerde çalışanlar ise Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Dersleri kapsamında meslek sahibi olacak. Bu eğitimi alanların matbaa ve büyük fabrikalara yönlendirileceğini aktaran Talip Altuğ, şöyle konuştu:
"Bu çalışmaların İş Kur olarak tek başına yapılması güç. Bunun için Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve ASO işbirliğine ihtiyaç var. Romanlara yönelik bu kurslardan yüzde 100 başarı sağlanacağına eminiz. Ankara'daki çalışmalarda ASO'nun çok büyük bir desteği var. Roman vatandaşların istihdamı noktasında, ASO'dan en büyük desteği alacağımıza inanıyorum."