Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer son günlerde tartışılan öğretmenlerin rotasyona tabi tutulacağı tartışmalarına son noktayı koydu
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer son günlerde tartışılan öğretmenlerin rotasyona tabi tutulacağı tartışmalarına son noktayı koydu: Rotasyon yok. Böyle bir çalışmamız da yok. Ancak bu daha sonra olmayacağı anlamına gelmez.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Milli Eğitim Teşkilat Yasası'ndaki değişikliklerin ardından, eğitimin daha kaliteli hale gelmesi amacıyla yapılan ve bundan sonra sürecek olan reformlar için kolları sıvadı. Bakan Dinçer, eğitim alanında gerek öğretmen, gerek öğrenci, gerek okulların fiziki yapılanmasındaki öncelikli hedeflerini Yeni Şafak'a anlattı:
OKULLAŞMA ORANI ARTACAK
Bizim için en öncelikli konu okullaşma oranının artırılmasının sürdürülmesidir. İlköğretimde okullaşmayı yüzde 100'e, ortaöğretimde ise yüzde 90'a çıkarmak için çalışmalarımız devam ediyor. Buna doğru orantılı olarak ülke genelinde derslik sayısının artırılması yönünde ciddi çabalarımız var. Bu konuda il müdürlüklerine genelge gönderdim. Çocuklarımızın öncelikle hayatta, edinecekleri meslekte ve bunun yanında uluslar arası rekabette avantajlı hale gelecek bir eğitim yapısı inşa edeceğiz. Çünkü bu üç nokta bizim ve geleceğimiz için çok önemli. Yani biz okullarımızı dersliklerden ibaret hayal etmiyoruz. Aynı zamanda eğitim ortamının bütününü, psikolojik ve sosyal ortamın uygunluğunu da bu işe dahil ediyoruz. Okuldaki psikolojik etkiye sahip olan öğretmen-öğrenci, öğretmenveli, öğretmen-idareci, idareci-veli, idareci-öğreci gibi tüm sosyal tarafları da hesap ediyoruz. Eğitim ortamının içeriklerinin yönetimi, izlenmesi ve değerlendirilmesine dair birimler oluşturuyoruz.
ÖĞRETMENE BİR AY EĞİTİM VAR
Yine eğitimin kalitesi çerçevesinde Bakanlığımız, öğretmen açığının kısa ve uzun vadede giderilmesi için çalışma içerisinde. Ayrıca mevcut öğretmen kardrosunun veriminin artırılması için çalışmalarımız var. Her öğretmen en az kendi alanında bir ay eğitime tabi tutulacak. Önümüzdeki eğitim öğretim yıllarında öğretmenler artık 3 ay boyunca tatil yapamayacak. Öğretmenler bu doğrultuda hem kendi alanlarındaki mesleki gelişmeleri, hem de dünyadaki değişm ve gelişmeleri takip edebilemesini sağlayacağız. Yine teşkilat yasası ile genel müdürlük sayısı 32'den 17'ye indirildi. Grup başkanlıkları oluşturuldu buradaki amaç yöneticileri takip etmek değil, eğitimin verimliliğini artırmaktır.
Son günlerde, bir süredir uygulanmakta olan okullardaki idarecilerin rotasyonuna ek olarak öğretmenlerin de rotasyona tabi tutulacağı yönünde haberler var. Bu konu bana sıkça soruluyor. Ancak bilinmesini isterim ki şu anda bakanlığımızın bu konuda böyle bir çalışması yok. Yani öğretmene rotasyon yok. Ancak bu önümüzdeki herhangi bir zamanda olmayacağı anlamına da gelmez.
KARİYER SİSTEMİNİ GETİRDİK
Öte yandan teşkilat yasasında hiç bir eğitim çalışanının maddi anlamda mağdur edilmediğini hatırlatırım. Göreve gelecek ve kendilerine emaneti teslim edeceğimiz arkadaşlara öncekine nisbeten daha sağlam daha düzgün bir zeminde gelir sağlayabilecek düzenlemeler yaptık. Uzmanlık ve akademik çalışma gerektiren bir uzman kariyer sistemi getirdik. Bunlarda daha önceden düşünülmeyen şeylerdi. Bu konuda doğrusu çok destek gördük. Bu destek bize güç verdi ve yeni yapacağımız projeler için de motivasyon sağlayacak. Türk eğitim sisteminin hala alt yapı sorunları var; ama bu sorunlarının yüzde 80'inin çözmüş bulunuyoruz.
Önümüzdeki eğitim öğretim yıllarında öğretmenler 3 ay boyunca tatil yapamayacak.
Her öğretmen en az kendi alanı üzerine 1 ay eğitime tabi tutulacak.
Öğretmenine akademik çalışma gerektiren uzman kariyer sistemi sürecek.
Öğretmenlerin gelirlerinde gerçekleştirilen iyileştirmeler devam edecek.
Rotasyon yapılmayacak.
Derslik sayısı artacak.
Çocuklar hayata, mesleğe uyum sağlayacak şekilde yetiştirilecek. Çocuklar uluslar arası rekabet gücüne sahip bireyler haline gelecek.
Tablet bilgisayarlar eğitim öğretim yılının ikinci yarısında verilecek.
Okullar sadece dersliklerden ibaret olmayacak.