RSF'den sert tepki: Demokratik seçim için medya çoğulculuğuna saygı gösterilsin

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, seçimlere iki hafta kala Türk hükümetin bağımsız medyaya yönelik yıldırma girişimlerini kınadı. Tüm dünyada medya özgürlüğü için mücadele veren Paris merkezli örgüt, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, birçok muhalif medya organının yasaklanmasını istemesine de tepki gösterdi.

Ankara savcısının Türksat Genel Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek, bazı medya organlarının uydudan yararlandırılmamasını isteğini değerlendiren RSF; söz konusu girişimin, iktidarın bir numaralı düşmanı haline gelen Gülen Hareketi'ne yönelik baskıların geliştiği bir dönemde geldiğini bildirdi.

Daha önce da birçok medya kuruluşuyla ilgili işlem yapıldığını hatırlatan RSF, 14 Aralık 2014 tarihinde de, aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da olduğu 30 kadar kişinin gözaltına alındığını hatırlattı. "Örgüt yöneticiliği" şüphesiyle tutuklanan Karaca, 19 Aralık'tan bu yana hakkında açılacak davayı cezaevinde bekliyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın girişimini endişeyle karşılayan RSF, bugün yaptığı yazılı açıklamada, "Girişimin kabul görmesi halinde, birçok kanalın kamuya ait uydular üzerinden yayın yapmaları engellenerek yayın çeşitliliğine korkunç bir darbe indirilmiş olacak." dedi.

TRT'YE YANLI YAYIN TEPKİSİ

RSF, 7 Haziran Parlamento Seçimleri öncesinde, kamu yayıncısı TRT'nin (Türkiye Radyo ve Televizyonları) yayınlarında seçime giren partilere eşit süre ayırmaması ve iktidardaki parti lehinde tavır göstermesini de üzüntüyle karşıladığını bildirdi. RSF, TRT'yi, "alışkın olduğu üzere, göze batacak tarzda taraflı yayın izlemek" ile eleştirdi. Yerel Seçimler dolayısıyla 21 Mart 2014 tarihinde de bir yazılı açıklama yapan RSF, Türkiye medyası bakımından "sağlıksız ortama" işaret etmiş, TRT'nin "tarafsızlığı gözetmeyen yayınlarından duyduğu endişeyi" de kamuoyuyla paylaşmıştı.

RSF Programlar Müdürü Lucie Morillon, yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı makul davranmaya ve muhalif medya organlarını hedef almamaya çağırıyoruz." mesajı gönderdi. Morillon, "Seçimlere günler kala yetkililerin, seçimlerin demokratik tarzda gerçekleşmesinin bir şartı olarak medya çoğulculuğuna saygı göstermeleri temel önem taşıyor." dedi.

'AĞLATAN AKREDİTASYON' DA GÜNDEME GETİRİLDİ

Açıklamada, Türkiye'de basın özgürlüğü ihlalleri de şöyle sıralandı:

"21 Nisan'da, Cihan Haber Ajansı'nda çalışan iki gazetecinin, AVEA şirketinin düzenlediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın davetli olduğu etkinliği izlemelerine izni verilmedi.

Birçok medya kuruluşunun, İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde öldürülen Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın 1 Nisan'da Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenini izlemesi Başbakan Davutoğlu'nun talimatıyla yasaklandı.

CİHAN ve DHA ajansları, Zaman, Hürriyet, Posta, Sözcü, Taraf, Millet, Cumhuriyet, Ortadoğu, Yeniçağ ve Bir Gün gazeteleri, Samanyolu TV, IMC TV, Kanaltürk, CNN Türk ve Bugün TV kuruluşları cenaze mahallinden uzaklaştırıldılar. Yasak, 31 Mart'ta İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Kiraz'ın ölümüyle sonuçlanan rehin alma olayıyla ilgili yayın yasağı getirilmesinin ardından geldi.

Buna karşılık Cumhuriyet gazetesi, 6 Nisan'da İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sunduğu dilekçeyle, yayın yasağından dolayı gördüğü zararlara karşılık Başbakan Davutoğlu hakkında 10 bin liralık tazminat davası açtı.

Hürriyet gazetesi ise son günlerde hem bir şikayete hem de bir mahkumiyet kararına konu oldu: Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi'nin idama mahkum edilmesini "Dünya şokta: Yüzde 52 oy alan Cumhurbaşkanı'na idam" başlıklı haberle duyuran Hürriyet gazetesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu."

İÇ GÜVENLİK KANUNU KAYGIYLA KARŞILANDI

3 Nisan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan, kişilerin gözaltına alınmalarını kolaylaştıran ve yargı kararı olmadan arama yapmada polisin elini güçlendiren "İç Güvenlik" Kanunu'nu imzalayarak yürürlüğe sokmuştu. RSF, gazeteciler üzerindeki tacizi artıracak ve medya temsilcilerinin hukuki çerçeve dışında keyfi şekilde gözaltına alınmalarına yol açabilecek söz konusu düzenlemeyi kaygıyla karşıladığını bildirdi. CİHAN
22 Mayıs 2015 17:59
DİĞER HABERLER