Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yazılı olarak yaptığı açıklamada, basın mensuplarına, olumlu gelişmelerin de haber değeri taşıdığını hatırlatarak, "Haberler, genelde olumsuzlukları içerir diye bir olgu ile hareket edilmemeli, ülkemizde güzel şeylerin yaşandığını da görmek gerekir" ifadelerini kullandı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yazılı olarak yaptığı açıklamada, basın mensuplarına, olumlu gelişmelerin de haber değeri taşıdığını hatırlatarak, "Haberler, genelde olumsuzlukları içerir diye bir olgu ile hareket edilmemeli, ülkemizde güzel şeylerin yaşandığını da görmek gerekir" ifadelerini kullandı.
Darp, gasp, her türlü silahın kullanıldığı kavgalar, soygun ve cinayet gibi gazetelerin üçüncü sayfalarında yer alan haberlerin, ana haber bültenlerini de nerdeyse kapladığını kaydeden RTÜK, "Şiddet barındıran görsel ve işitsel yayın içerikleri, bilhassa geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizde özendirici etkiye sahip olabileceği gibi, bizleri, toplum nezdinde çok tehlikeli ve vahim sonuçlar doğurabilecek şiddetin normalleşmesine de götürebilmektedir" dedi.
RTÜK, gerçek yaşamda da şiddetle karşılaşıldığını ancak önemli olanın şiddet içeren görüntülerin ne amaçla ve kadar yansıtıldığı olduğunu kaydetti.
Sosyal medyadan elde edilen amatör kayıtları veya MOBESE görüntülerini hiçbir süzgeçten geçirmeden yayınlamanın hiçbir etik değere sığmadığını aktaran RTÜK, "Reyting kaygısı asla insanlık onurunun önüne geçmemelidir" dedi.
"Yeni yayın döneminin başlangıcında, yayınların geneli üzerinde hassas olduğumuz noktaların unutulmamasını önemle tavsiye ediyoruz" diyen RTÜK'ün açıklamasının geri kalanı şu şekilde:
"Kadına karşı şiddet başta olmak üzere sadece cinayet ve kötümser olayları haberleştirmek ve bu görüntüleri hiçbir elemeden geçirmeden olduğu gibi yayınlamak hem ülkemize hem de milletimize büyük bir haksızlıktır.
Bu konuda gelen vatandaş şikayetleri ciddi oranda artış göstermiştir.
"Televizyonlarda bu kadar yoğun olarak karşımıza çıkan şiddet, maalesef toplumun tamamını kuşatmış gibi gösterilmekte ve insanların yaşamındaki güvenlik algılarını değiştirmektedir.
Uluslararası medyanın çok önceden bir standarta bağladığı ölüm, kaza ve şiddet olaylarının ekrana yansıtılma biçimine ilişkin yayıncılarımızın gerekli önlemleri almamasından dolayı haber programları ve bültenleri için yeni bir uygulamayı başlatıyoruz.
Şiddet ve korku içeren yayınların akıllı işaretleri bellidir, ne zaman ne şekilde yayınlanacakları düzenlenmiştir.
Bugüne kadar genel izleyici kategorisinde görülen ve özel bir uyarıcı akıllı işaret kullanılmayan haberlerde, son zamanlarda şiddet görüntülerinin sıklıkla yer alması, ne yazık ki, ailece izlenen bültenlerde, şiddet görüntülerini içeren haberlerin ağırlık kazanması yeni bir düzenlemeyi zorunlu kılmıştır.
Haberlerin de akıllı işaretler uygulaması kapsamına alınması için yeni bir çalışma başlattık. Çalışma tamamlandığında artık yayıncılar, haber bültenlerinde akıllı işaretler kullanmak ve izleyicileri bilgilendirmek zorunda olacaklar.
Yeni yayın döneminin başlangıcında, yayınların geneli üzerinde hassas olduğumuz noktaların unutulmamasını önemle tavsiye ediyoruz.
RTÜK’ün yönetim anlayışı karşılıklı diyaloğa dayanmaktadır. Bu tavrımızı en son dizi yapımcılarıyla yaptığımız RTÜK 2. Medya Buluşmaları’nda da açıkça gösterdik. İletişim ve çözüm odaklı yaklaşımımızın karşılık bulmadığı zamanlarda ise, kullanmayı pek istemediğimiz ama mecbur bırakıldığımızda da uygulamaktan geri durmayacağımız cezai müeyyidelerimizi bir kez hatırlatmak isteriz.
Şiddetle alakalı özellikle haber bültenlerindeki bu özensiz yayınlar, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un yayın ilkelerinin sıralandığı 8.maddesinde yer alan "Yayınlar, şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz." ilkesi çerçevesinde titizlikle takip edilecektir."