LEFKOŞA (CİHAN)- Rum Yeni Tarım Hareketi Çiftçi Örgütü Başkanı Takis Hristodulu, Türkiye'den KKTC'ye su temin projesiyle ilgili gelişmelerinin uluslararası alanda şikayet edilmesi gerektiğini söyledi. Hristodulu, "Kaçınılmaz olarak iş hacmi küçülecek ve bu da çiftçilerimizin sonu olacak." dedi.
Rum Simerini gazetesi, Türkiye'den Su ve Etkileri" başlıklı haberinde Hristodulu'nun, Türkiye'den gelecek suyun siyasi açıdan ne anlama geldiğini ve Rum çiftçilere etkisinin ne olacağına dair görüşlerini aktardı.
Habere göre Türkiye'den gelecek su için siyasi açıdan "ikinci bir istila" denilebileceğine işaret eden Hristodulu, bu projenin hem KKTC'nin Türkiye'ye bağımlılığını artıracağını hem de Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına bir engel daha koyacağını savundu.
"REKABETTEN OLUMSUZ ETKİLENECEĞİZ"
Kıbrıslı Türklere ve özellikle Türkiye kökenli KKTC vatandaşı çiftçilerin, düşük ücretle veya bedava sağlanacak su ile çok daha düşük maliyetle çok daha çeşitli tarımsal ürün üreteceklerini ifade eden Hristodulu böyle bir rekabet ortamında Rum piyasasının KKTC ve Türkiye'de üretilen ancak KKTC'de üretilmiş gibi gösterilecek ve Yeşil Hat Tüzüğü uyarınca da yasal sayılacak tarımsal ürünlerle dolacağını, bu ürünlerin yurtdışına da ihraç edilebileceğini anlattı.
"ŞİKAYET EDİLMELİ"
"Kaçınılmaz olarak iş hacmi küçülecek ve bu da çiftçilerimizin sonu olacak." vurgusunu yapan Takis Hristodulu, Türkiye'den su meselesini öncelikle siyasi gördüklerini belirterek, bunun için bazı önlemler önerdi. Rum Yönetimi'nin, Türkiye'nin KKTC'ye su temin projesini "yeni saldırı ve hatta entegrasyon çabası" olduğu gerekçesiyle şikayet etmesini ve Yeşil Hat Tüzüğü'nün bu yeni olgular temelinde yeniden müzakere edilmesini isteyen Hristodulu, bütün ürünlerin üzerine 'geldiği bölge', 'üretici veya üretici grubu'nun adının yazılması şartını getiren bir yasal düzenleme yapılmasını da istedi. CİHAN