Rusya'dan Erdoğan'a cevap: Butik devlet iddiası saçmalık

Rusya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün dile getirdiği "Suriye'de butik devlet kurmaya çalıştığı" iddialarını reddetti. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, iddiaları "saçmalık" olarak nitelendirdi.

Dışişleri yetkilisi, gazetecilere yaptığı açıklamada Erdoğan'ın, Moskova'nın bir devlet kurmaya çalıştığını iddia ederek, "Suriye'nin içişlerine müdahale eden bir ülke olarak üzerindeki şüpheleri kaldırmaya çalıştığını" savundu.

Yetkili, "Erdoğan'ın, Rusya'nın Lazkiye'de bir butik devlet kurmayı planladığı yönündeki açıklaması tamamen saçma. Bu açıkça Rusya ile yaşanan gerginliği, Rusya'yı müdahale ile suçlayarak Suriye'nin içişlerine müdahale eden bir ülke olarak Türkiye'nin üzerindeki şüpheleri kaldırmaya yönelik bir girişim." ifadelerini kullandı.

Aynı kaynak, Rusya'nın uzun yıllardır Suriye'nin "bağımsız, demokratik, seküler ve bütün bir devlet olması gerektiğini" savunduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yaptığı bir konuşmada Rusya'nın Suriye'de "butik bir devlet kurma hazırlığı içinde olduğunu" da iddia etmişti. Tayyip Erdoğan, "Rusya, DAİŞ'le mücadelede değildir. DAİŞ'e karşı bir mücadele vermemektedir, tam aksine Rusya şu anda Lazkiye ve çevresinde butik bir Suriye devleti kurmanın gayretiyle kendine mekan hazırlamaktadır ve oradaki bizim soydaşlarımızı, Türkmen kardeşlerimizi vurmaktadır, vurmaya devam etmektedir. İşte böyle bir ortamda yaşanan uçak meselesi Rusya'nın ülkemizde ilişkilerini getirdiği yer bakımında bir sebep değil sadece bahanedir. Rusya'nın içine girdiği tehlikeli mecra kendisi ve bölge ülkeleri ile birlikte tüm dünya için de çok büyük bir sorundur." şeklinde konuşmuştu.

CİHAN
13 Ocak 2016 13:53
DİĞER HABERLER