Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye-Suriye sınırının derhal kapatılması gerektiğini söyledi.
İtalya´nın başkenti Roma´da dün başlayan Akdeniz Diyalogları Forumu´nda (MED 2015) bir konuşma yapan Sergey Lavrov, IŞİD´le işbirliği yapanların durdurulması gerektiğini belirterek, Suriye´deki çatışmanın sona ermesi için askeri eylem ile siyasi sürecin birlikte yürütülmesi gerektiğini belirtti.
Lavrov, Türkiye-Suriye sınırının derhal kapanmasının, Rusya için artan ihtiyaçtan doğan acil bir önlem olduğunu, uluslararası toplumun da buna daha fazla ikna olduğunu dile getirdi.
Lavrov, "24 Kasım´da terörle mücadele eden Rus savaş uçağının düşürülmesinde olduğu gibi, terörden bahsetmek istemiyorsak, IŞİD´le verimli bir şekilde mücadele edilmek isteniyorsa, ikili oyunları ve her türlü aşırılık yanlılarına desteğe son vermeliyiz" diye konuştu.
"RUSYA, SURİYE´NİN BÖLÜNMESİNE KARŞI"
Askeri, finansal ve başka türlü yardımlar yapılan teröristlerin, Esad rejimini devirmek gibi bazı siyasal amaçlar için kullanıldıktan sonra oyun dışına atılabileceğini düşünenlerin yanıldığını dile getiren Lavrov, Afganistan´da da yaşandığı üzere, gerek gördüklerinde teröristlerin sponsorlarına karşı isyan ettiğini söyledi.
Lavrov, ABD öncülüğündeki koalisyonun, IŞİD teröristlerini zayıflatırken, aynı zamanda onunla mücadele eden temel güç olan Esad rejimine bağlı ordunun zayıflatmasını ise "şüpheli strateji" diye niteledi.
Bakan ayrıca Rusya´nın, Suriye´nin bölünmesine karşı olduğunu da ekledi.
"ŞAM´DAN NEDEN İZİN ALINMADIĞINI ANLAMIYORUM"
Rus diplomasisinin lideri, foruma katılmadan önce İtalyan mevkidaşı Paolo Gentiloni ile bir araya geldi. İkili daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Burada, IŞİD terör örgütünün Kuzey Kafkasya´ya yönelik planları olduğunu öne süren Lavrov, bu tehdidin ortadan kaldırılması gerektiğini de belirtti.
Rusya´nın, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona katılmaya sıcak bakmadığı yönündeki tavrını yineleyen Lavrov, bu koalisyonu, "potansiyel etkili bir partner" olarak gördüklerini kaydederek, "Bu koalisyonun etkili olabilmesi, BM Güvenlik Konseyi kararına dayanmasından geçer. Bu koalisyon kurulurken Irak´ın izni alındı. Ancak neden Şam´dan onay alınmadığını anlamıyorum" dedi.
Lavrov, önemli olanın koalisyondaki ülke sayısı değil, aynı zamanda onların müdahalelerindeki kalite olduğunu da ekleyerek, bu ülkelere karadaki operasyonel güçlere katılma çağrısı yaparak, "Sadece Beşar Esad´ınkilere değil, aynı zamanda Irak´taki ve Suriye´deki Kürt milisler ile terörizme karşı çıkan muhalefetinkine de" diye konuştu.
Lavrov, bunun gerçekleşmemesi durumunda ise, başarıya ulaşılamayacağını belirtirken, Türkiye´den IŞİD´e silah ve finans sağlandığı iddialarını yineleyerek, bu nedenle Türkiye-Suriye sınırının kapatılması gerektiğini söyledi.
"Terörizme karşı, 2. Dünya Savaşı´nda Nazizm´e karşı olduğu gibi bir koalisyon oluşturmamız lazım" diyen Lavrov, "O zaman, kapitalist batı ile Sovyetler Birliği arasında büyük farklılıklar vardı, ama bunları bir kenara bırakarak, ortak düşmana karşı birlikte mücadele vermiştik" dedi.
"TERÖRİST GRUPLARI TANIMLAMALIYIZ"
Terörist grupların tanımlanarak, buna ilişkin bir liste hazırlanması gerektiğini de dile getiren Lavrov, "Bu liste, gerek Suriye otoriteleri ve gerekse de muhalefet liderleriyle görüşmeye devam etmek için gerekli" dedi.
Rusya´nın, Suriye´deki terörist gruplara ilişkin istihbarat paylaşımını sürdüreceğini açıklayan Rus Bakan, koalisyon ülkelerinin, Esad´ın sahneden çıkmasının gerekliliğine yönelik açıklamalarını da, "Bu, gözlerini kapamak ve IŞİD´in eylemlerini teşvik etmek anlamına gelirken, koalisyondaki partnerlerimizin amaçlarını da anlaşılmaz kılıyor" dedi.
Lavrov, tüm hırsları ve jeopolitik gerekçeleri bir kenara bırakıp, ana hedefleri olan IŞİD´i imha etmek için birleşmenin lüzumuna dikkat çekti.
"LİBYA´DA IŞİD´İ BOMBALAMAYACAĞIZ"
Basın toplantısında, Rusya´nın Libya´da IŞİD´e karşı hava saldırıları düzenleyip düzenlemeyeceğine ilişkin bir soruya ise Lavrov, böyle bir projeleri olmadığını, Libya hükümetinden böyle bir talep almadıkları karşılığını verirken, "Zaten Libya´da bunu isteyebilecek bir hükümet de yok" ifadelerini kullandı.
"DİPLOMASİ, IŞİD´DEN DAHA HIZLI OLMALI"
İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ise diplomasinin, IŞİD´in büyümesinden daha güçlü olduğunu hızlı bir şekilde ortaya koyması gerektiğini dile getirdi.
DHA