Rusya ekonomide 'Hollanda hastalığını' yenmeye başladı

Rusya ekonomide 'Hollanda hastalığını' yenmeye başladı
MOSKOVA (CİHAN)- Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya'nın ekonomide 'Hollanda hastalığı' olarak tanımlanan tek bir sektöre bağımlı yapıdan kurtulmaya başladığını söyledi. Petrol ve doğalgaz gelirlerine bağımlı ekonomik yapı nedeni ile Rusya ekonomisinin çeşitlenmesinde başarılı olunamadı.

Petrol endüstrisine yönelik yatırımların azalmaya başladığını ifade eden Siluanov, "Para petrol dışı sektörlere yatırıma yöneldi. Tarım sektörü ciddi yatırım alıyor. İthal ikame çalışmalarında başarı var." dedi.

Bunun çok doğru bir adım olduğunu ve krizle mücadele eylem planı çerçevesinde desteklediklerini kaydeden Bakan, "2015 bütçe yatırım planlamasında 246 milyar ruble (4,2 milyar dolar) kesinti yapıldı. Bu doğrudan ekonomik büyümeyi etkileyen alanlar değil." bilgisini verdi.

Hollanda hastalığı bir alanda hızlı kaynak oluşumu nedeni ile ekonominin diğer alanlarının o sektöre yönlemesi ve toplam büyümenin küçülmesi sorununa deniyor. 1960'lı yıllarda doğalgazın bulunmasının ardından Hollanda benzer bir sorunla karşı karşıya gelmişti.

Siluanov'a göre krizle mücadele tedbirlerinin uygulanması durumunda 2015'de istikrar sağlanabilir ve ülkeye nakit girişi hızlanabilir. Mevcut yılda yatırım açısından risk görmediklerini kaydeden Bakan, "Düşük maliyetler nedeni ile Rusya cazip olmaya başladı. Dövizde istikrarın sağlanmasının ardından diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha olumlu." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Maliye Bakanlığı 2015 için Rusya'dan 70-90 milyar dolar nakit çıkışı bekliyor. Rusya Merkez Bankası'na göre nakit çıkışı yıl sonuna kadar 111 milyar doları bulacak.
CİHAN
27 Mart 2015 16:38
DİĞER HABERLER