Rusya halkının en büyük sorunu ekonomi

Rusya halkının en büyük sorunu ekonomi
MOSKOVA (CİHAN)- Ukrayna krizi, yaptırımlar, petrol fiyatlarının sert düşmesi nedeni ile zor günler yaşayan Rusya ekonomisinin 2015'de yüzde 3 küçülmesi bekleniyor. 2016 için iyimser tahminler yapılırken, vatandaşın en büyük sorunu ekonomi.

Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi'nin (VTsIOM) yaptığı çalışmaya göre halkın en büyük sorunu ekonomik sıkıntılar. Kasım 2014'de yüzde 8 olan ekonomik problem korkusu şimdi yüzde 21'e yükseldi.

Enflasyon rakamlarının artmasından endişe edenlerin oranı yüzde 17. Geçen ay enflasyon endişesi yüzde 24'le ilk sırada yer alıyordu. Rusların yüzde 13'ü dış ülkelerle ilişkilerde sorunlar yaşandığını düşünüyor.

Yaşam standartlarının ve maaşların düşmesi yüzde 11, işsizlik yüzde 8, sosyal politikaların gerilemesi yüzde 7, tarım ve sanayi sektöründe gerileme yüzde 7 ile vatandaşların endişe duyduğu konular arasında yer alıyor.

Rusların yüzde 5'ine göre sağlık sistemi, yolsuzluk, bürokratik engeller öncelikli sorun olarak görülürken, yüzde 4'e göre düşük eğitim kalitesi, konut ve emekli maaşları öncelikli problemler arasında.

Rublenin aşırı değer kaybı yüzde 2 ile öncelikli sorun olarak görülürken, göçmen sorunu, demokrasi ve insan hakları gibi konular sadece yüzde 1 için öncelikli problem olarak değerlendiriliyor. Rublenin aşırı değer kaybı Aralık 2014'de yüzde 7 tarafından sorun olarak görülmüştü.

VTsIOM Rusya'nın 132 ayrı yerleşim biriminde 21-22 Mart tarihlerinde 1600 kişi ile görüşerek gerçekleştirdi. CİHAN
31 Mart 2015 13:44
DİĞER HABERLER