Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden Kırım açıklaması

MOSKOVA (CİHAN)- Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Slovakya'da 4 Nisan 2015'de gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Kırım'la ilgili soruya verdiği yanıtı açıkladı.

Kırım Tatarları'nın statüsünün iyileştirilmesi, Kırım Tatar televizyonunun lisansının sonlandırılması, Türkiye'nin bölgeye ziyareti ile ilgili soruya Lavrov'un cevabı şu şekilde:

S.V.Lavrov: İlk önce, Kırım'da yaşayan tüm milletlerin rehabilitasyonu ile ilgili bir kanun kabul edildi. Bunların arasında Kırım Tatarları, Alman, Rum ve diğerleri yer aldı. Kırım Ukrayna'nın parçası iken böyle bir kanunun planlanması bile yapılmıyordu.

İkincisi, Kırım Ukrayna'nın parçası bulunduğu süre boyunca çözümlenemeyen sorunlardan olan sözde "toprak affı" kararını almış bulunuyoruz. Kırım yarımadasına dönen Kırım Tatarlarının hiç bir izin almadan toprak işgali ile inşaata başladıkları ve kendi hayat düzeni kurdıkları ile alakalı çözülmeyen bir sorun halindeydi. Şuanki hali ile bu sorun ortadan kaldırılmıştır.

Üçüncüsü olarak, Kırım Tatarları Kırım Cumhuriyeti'nin tüm yetkili makamlarında temsil edilmektedir. Kendi dillerinde konuşma, dili yaşatma, çocuklarını okutma ve anadilde tüm hizmetleri alma hakkına sahiptirler. Tarih boyunca ilk defa olarak Kırım Tatarca, Rusça ve Ukraynaca Kırım Cumhuriyeti'nin resmi dilleri olarak kanunlaştırılmıştır. Bunun dışında, Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından kabul edilen Rusya Federasyonu iki yeni bölgesi Kırım ve Sevastopol Şehrine yönelik Federal Özel Amaçlı Program kapsamında, Kırım Tatarları kültür ve yaşam desteği için özel ödenekler öngörülmüştür.

Basın yayın kuruluşlarının tescili meselesine gelince, bu bağlamda uyulması gerek belli kurallar ve mevzuat hükümleri mevcuttur. Bunlar yerine getiriliyorsa, tescil ile ilgili herhangi bir sorun çıkmıyor.

Türkiye temsilcilerinin Kırım Cumhuriyeti'ni ziyaret etme arzusundan bilgimiz mevcut. Bu konu, geçen yılın Aralık ayında yüz yüze gerçekleşen görüşmede de dahil olmak üzere Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin arasındaki istişarelerde ele alınmıştır. Söz konusu seyahate aktif bir destek vermiştik. Hoş gelirler sefa gelirler. Böyle bir ilgi gösterildiği takdirde buna hazırlıklıyız. İki ay öncesinde planlanan bu ziyarete oluşan tek engel, Türkiye'nin gayriresmi heyetinin Kırım'a girişlerini ısrarcı tutumla Ukrayna üzerinden yapmak istemeleri olmuştur. Malum sebeplerden dolayı, Kırım ziyaretinin düzenlenmesi ile ilgili tavassut müracaatı Rusya Federasyonu'na iletilmiş ise, makul ve mevcut kullanılan güzergahın kullanılması gerekir. Bu hususu Türk partnerlerimize ilettik. Eminim, kendilerinde samimi bir istek olup, kendi gözleri ile mevcut gidişata bakmak isterlerse, diğer bir çok siyasetçi gibi, Avrupalı siyasi parti temsilcileri ve Japonya eski Başbakanı Y.Khatoyama dahil olmak üzere, bunu gerçekleştirebilirler. Gizli saklı bir şey yok. Basın mensupları da buyursunlar, Kırım'da olup bitenleri hakkında, Kırım Tatar halkının da vaziyeti dahil olacak şekilde uzaktan bir izlenim oluşturmak yerine kendi göreceklerinden emin olmalarına davet ediyorum.
CİHAN
06 Nisan 2015 16:50
DİĞER HABERLER