Rusya, Türkiye'ye yönelik yaptırımları gevşetmeye hazırlanıyor

Suriye sınırında bir Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından Türkiye'yi hedef alan bir dizi ekonomik tedbir ve ambargo kararını uygulamaya başlayan Rusya, bu yaptırımlarını gevşetmeye hazırlanıyor. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, bazı şirketlerin yaptırımlardan muaf tutulması, bazı şirket ve iş alanlarında istisnalar ve muafiyetlerin belirlenmesi için bir kararname tasarısı hazırladı. Bu tür istisna ve muafiyetlerin özellikle tekstil, inşaat ve turizm gibi sektörler olması bekleniyor. Ayrıca aralarında Sberbank gibi büyük şirketlerin olduğu birçok Rus şirketin de yaptırımlardan muaf tutulmak için bakanlığa başvurduğu belirtiliyor.

Rusya, petrol fiyatlarının düşmesi ile birlikte ekonomide daralmaya girerken, 2016 bütçesinde de revizyonla kesinti yapmanın planlarını yapıyor. Petrol fiyatlarının düşüşü, rublenin değer kaybetmesi ile birlikte Türkiye'ye uygulanan yaptırımlar da Rus ekonomisini olumsuz etkiliyor. Bu yüzden önceki gün, bazı Rus şirketlerinin, Türkiye'ye yaptırımlardan muaf tutulmak için hükümete başvurdukları ortaya çıktı.

SBERBANK GİBİ BÜYÜK RUS ŞİRKETLERİ YAPTIRIM MUAFİYETİ İÇİN BAŞVURDU

Rusya'nın en büyük bankalarından olan Sberbank ve bazı büyük şirketlerin, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'na Türkiye'ye yönelik yaptırımlardan hariç tutulan şirketler listesine kendilerinin de dahil edilmesini istediği belirtildi. Maliye Bakanı Yardımcısı Aleksey Likhaçyov, dün, "Çok sayıda Rus şirketi yaptırımlardan hariç tutulmak için başvuruyor, buna Sberbank da dahil." açıklamasında bulundu.

Yaptırımların bir nebze gevşemesi anlamına gelecek bu adımın ardından bugün de iki sektörde yaptırımlar için istisnalar olabileceği açıklandı. Bunlardan biri tekstil sektörü olurken, ikincisi ise inşaat sektörü oldu.

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE 'BEYAZ LİSTE' OLUŞTURULUYOR

Rus İzvestiya Gazetesi'nde bugün yer alan habere göre Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye'den tekstil ithal eden firmalar için "beyaz liste" oluşturma kararı aldı. Rusya Federal Gümrük Servisi, 'beyaz liste'de yer alan şirketlerin getireceği Türk tekstil ürünlerinin ülkeye girişine izin verecek.

Bakanlık, izin verilecek firmaların belirlenmesi için Rusya Tekstil Hafif Sanayi Ürünleri Firmaları Birliği'ne (Soyuzlegprom) bir form gönderdi ve doldurulmasını talep etti. Oluşturulacak "beyaz listeye" sadece kumaş ve yarı işlenmiş tekstil ürünleri ithal eden firmalar dâhil olacak. Hazır giyim ithalatçılarının bu listeye alınması ise şu anda bakanlığın gündeminde yer almıyor.

Bakanlığın Soyuzlegprom'a gönderdiği mesajda, Türkiye'den gelen ürünlere bağımlı olan Rus şirketlerin listesini göz önünde bulundurularak böyle bir adım atıldığı açıklandı. Bu yüzden, ürünü satan ve ithal eden firmaların, bu firmaların adreslerinin, ürünün alıcılarının, ürün kodlarının ve adlarının Federal Gümrük Servisi'nin ilgili formunda belirtilmesi gerekiyor.

"Beyaz liste" ile ilgili açıklamalarda bulunan Soyuzlegprom Başkanı Andrey Razbrodin, Rus fabrikalarının şu anda Türk kumaşından tamamen vazgeçmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Türkiye'den tekstil ürünü ihracatıyla ilgili resmi bir yasağın bulunmadığına dikkat çeken Razbrodin, buna rağmen tekstil ürünleri satın alan ithalatçı firmaların Kasım ayından beri sınırda bekletildiğini söyledi. Razbrodin ayrıca durumun sistematik olduğunu, bu yüzden sorunu bu şekilde çözeceklerini belirtti.

İNŞAAT BAKANLIĞI DA YAPTIRIMLAR İÇİN MUAF ŞİRKETLER LİSTESİ HAZIRLIYOR

Muafiyet sağlanacak bir diğer sektörün ise inşaat sektörü olması bekleniyor. Rusya, 2018 yılında Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ülkede sıfırdan inşa edilen veya onarımdan geçen birçok statta Türk şirketleri çalışıyor. Bu sektörde yaşanacak bir duraklama ya da yavaşlamanın veya işlerin yarım kalmasının, Dünya Kupası için hazırlanan statları etkilemesinden dolayı da Rusya, bu sektörde bazı muafiyetler getirmeyi planlıyor.

Kommersant gazetesinde yine bugün yer alan bir habere göre, Türk müteahhitlere yönelik yaptırımlarının 2018 FIFA Dünya Kupası için hafifletilebileceği belirtildi. Haber göre bunun için Türk müteahhitlerin, Rus şirketlerle ortaklık kurması gerekecek ve bu ortaklıkta hisselerin büyük payı Rus şirketlere ait olacak. Haberde Rusya İnşaat Bakanlığı'nın, sözleşmesinin sonlandırılmasının projenin tamamlanmamasına neden olabilecek Türk inşaat şirketlerinin yaptırımların dışında tutulmasını öngören bir tasarı hazırladığı kaydedildi.

TURİZMDE DE BENZER BİR YUMUŞAMA OLMUŞTU

Geçtiğimiz günlerde de yaptırımlar konusunda turizm sektöründe benzer gelişmeler olmuştu. Türkiye'ye getirilen yaptırımlar kapsamında yönetimlerinde Türk vatandaşları olması nedeniyle Rusya'da devlet kayıtlarından çıkarılan yani çalışmaları durdurulan turizm şirketlerinin, belirli şartları yerine getirmeleri hâlinde faaliyetlerine geri dönebileceği belirtilmişti. Rusya Federal Turizm Ajansı'nın (Rosturizm) hukuk işlerinden sorumlu yöneticisi İzo Arahamiya, yönetimlerinde Türk vatandaşlarının bulunmadığını ispatlayan turizm şirketlerinin Rusya'da yeniden çalışmaya başlayabileceğini açıklamıştı. Arahamiya, bazı şirketlerin gerekli belgeleri sunduğunu, bu belgelerin incelenmesi ardından içlerinden bazılarının hafta sonuna kadar faaliyetlerine yeniden geri dönebileceğini söylemişti. Rosturizm, aralık sonunda yönetimlerinde Türk vatandaşları olan 19 tur operatörünün faaliyetlerini durdurmuştu. Bunlar arasında Pegas, Koral ve Anex gibi operatörler de bulunuyor.
CİHAN
15 Ocak 2016 15:35
DİĞER HABERLER