Suriye yönetiminin iki güçlü müttefiki Rusya ve İran'dan, Türkiye ile ABD'nin güvenli bölge anlaşması konusunda 'aşiret uyarısı' geldi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Moskova ziyaretinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ortak basın toplantısı düzenledi; iki bakan da bölgedeki aşiretlere saygı duyulması uyarısında bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile ABD’nin Suriye’de kurmayı planladığı güvenli bölgeye ilişkin değerlendirmesinde, Fırat’ın doğusunda yaşayan Arap aşiretleri konusunda uyarıda bulundu. ‘Kürt sorununun yeni ve ciddi bir bölgesel sorun haline dönüşmemesi için Rusya’nın mevcut sorunlara çözüm bulma çağrısı yaptığını’ söyleyen Lavrov, Türk-Amerikan müzakerelerinde alınacak tüm kararların geleneksel olarak Fırat’ın doğusundaki bölgelerde yaşayan Arap aşiretlerinin çıkarlarına saygı duymasını beklediklerini ifade etti.
Lavrov, Moskova’da bir araya geldiği İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’le ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Türkiye ile ABD arasındaki müzakereleri dikkatle takip ettiklerini de vurguladı. Rus bakan, “ABD ile Türkiye arasında Suriye sınırında güvenliğin sağlanması konusunda yapılan müzakereleri dikkatle takip ediyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmede bu müzakereler ve henüz çözüm bulunmayan sorunlar hakkında detaylı bilgi verdi” dedi. Lavrov, Suriye’nin kuzeydoğusunda yalnızca Suriye’nin egemenliğine saygı gösteren kararları destekleyeceklerini de vurguladı.
‘ABD’NİN VARLIĞI UZUN SÜRELİ AŞİRET ÇATIŞMALARINA YOL AÇAR’
Zarif ise ABD’nin kurulması planlanan güvenli bölgedeki varlığının bölgedeki gerilimi tırmandıracağını söyledi. Zarif şu ifadeleri kullandı: “ABD’nin Fırat’ın doğusundaki varlığı, çeşitli aşiretler arasındaki görüş ayrılıklarının artmasına ve uzun süreli aşiret çatışmalarına yol açar. Bu nedenle ABD’nin varlığının gayrı meşru, yıkıcı olduğunu ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini düşünüyoruz.”
‘TÜRKİYE’Yİ ANLIYORUZ AMA…’
Türkiye’nin sınırlarının ve halkının güvenliğini sağlama konusundaki kaygılarını anladıklarını da belirten Zarif, “Ancak bu kaygıları gidermenin en iyi yolu, Suriye hükümetiyle işbirliği yapmak, uluslararası hukuk kapsamında çalışmalar yapmak ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı göstermek” diye ekledi.