Koronavirüs salgını sonrası aktive edilme işlemi askıya alınan Rus hava savunma sistemi S-400’ler bir kez daha gündemde.
Rusya Askeri-Teknik İşbirliği Federal Servisi Başkanı Dmitry Shugayev’in, ikinci parti S-400’lerin teslimatı için Türkiye’nin son kararının beklendiği açıklaması yaparken, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Alexei Yerhov’dan ilginç bir benzetme geldi.
CNN Türk’e konuşan Yerhov, Türkiye S-400 füze sistemlerini bir depoda tutmaya ve etkinleştirmemeye karar verirse Rusya’nın hiçbir itirazı olmayacağını söylerken, “Bu sistemlerin sahibi Türkiye’dir. Tamamen ülkenin kararına bağlı bir durum. Duruma basit bir örnekle bakalım: ben bir aracın distribütörüyüm siz de benden araç almak istediniz. Satış yaptık. Sizden parayı aldım, aracı verdim. Araç sizin. İster plaja gidin, ister patates taşıyın, isterseniz üstüne makineli tüfek monte edin savaşa katılın, onu garajda saklamak sizin doğal hakkınız” ifadesini kullandı.
Rusya uzmanı Kerim Has da, Ahval Moskova’dan programında yaptığı değerlendirmede, “Görünen o ki Erdoğan hükümeti, ikinci parti S-400’leri de alacak. Ancak, koronavirüs bahanesiyle nisan ayında aktif edilmesi gereken ilk part S-400’lerin amiyane tabirle depoya kaldırılması gibi ikinci parti S-400’lerde alınıp koronavirüs aşısı bulunana kadar depoda bekletilecektir” görüşünü dile getirmişti.
Öte yandan Yerhov, Rusya’nın Libya’daki faaliyetlerine ilişkin de konuştu.ABD Afrika Komutanlığı, Rusya’nın Libya’ya gönderdiği savaş uçaklarının görüntülerini yayımlamış, birkaç gün sonra da Malta üzerinde sahte banknot haberleri gündeme gelmişti.
Libya’da Hafter güçlerine destek veren Wagner Grubu ile ilişkisi de sorgulanan Rusya’nın büyükelçisi, “Rusya Libya’da ne yapıyor?” sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Benim cevabım sorunuzdan kısa olacak. Sıraladığınız olaylara hayal ürünü diyebiliriz. Libya gibi hassas ve sancılı bölgesel sorunlar, çok sayıda propaganda, abartılı ve hatta gerçek dışı haberleri yanında getiriyor. Güya Malta’da sahte para yakalanmış, çok ciddi ızdırap çekmiş ülkenin finansal sistemini çökertmeye kadar giden farklı amaçlarla Rusya tarafından basılmış para meselesini bize karşı kullanıyorlar şimdi. Libya’nın Merkez Bankası’nın iki şubesi var. Biri Trablus, biri Bingazi’de. Her ikisi de resmi devlet kurumu. Bundan dolayı Rusya’nın sorumluluğu doğmaz. Para basımı sözleşmesi 2015’te yapıldı. Sözleşmenin öngördüğü taahhütleri yerine getirdik. O paranın siparişini veren kuruma parayı gönderdik. Provokatif eylemden bahsetmek doğru değil. Libya’nın tüm topraklarında Türkiye ve Rusya ateşkesin bir an evvel sağlanmasını destekliyoruz. Berlin Konferansı ve BM kararları çerçevesinde hem Rusya hem Türkiye olarak bir an önce siyasi görüşmelerin başlatılmasını fiilen destekliyoruz. Ortak bir çalışma için güzel bir zemin oluştuğunu düşünüyorum.”
Yerhov’un CNN Türk muhabirinin “Rusya neden CIA destekli Hafter’i destekliyor? Burada bir ironi var yorumları yapılıyor?” sorusuna ise yanıtı şöyle oldu:
“Hayat teferruatlı bir şeydir belki de bir ironi vardır. Bugün devrimcisiniz yarın terörist. Bunlar da yaşanmış geçmişte. Hayat akışının cilveleri oluyormuş demek. Hayatta ve siyasette ebedi diye birşey yok. Adını zikrettiğiniz siyasi liderle ilgili, altını çizerek söylüyorum siyasi liderle ilgili. Rusya sadece o siyasi liderle değil sürecin tüm taraflarıyla temasta. Mareşal Hafter’le irtibatımız var Sarraç’la da irtibatımız kesilmedi. Tobruk Meclis Başkanı Saleh’le irtibatımız var. Fakat tüm bu görüşmeleri devam ettirirken hedefimiz ızdırap çekmiş ülkede barışın sağlanmasıdır.”