Rusya'nın kültür başkentinde Türkçe Olimpiyat coşkusu

Rusya'nın kültür başkenti St. Petersburg'da bu yıl 11'incisi düzenlenen Tüm Rusya Türkçe Olimpiyatları'nda Moskova, Kazan, Yekaterinburg, Astrahan, Saratov gibi 11 farklı kentten gelen 500'den fazla öğrenci kıyasıya yarıştı. Türkçe becerilerini; şiir, şarkı, makale, resim, genel kültür ve çeviri yarışmalarında sergileyen öğrenciler, düzenlenen törende madalyalarını aldı.

St. Petersburg Devlet Üniversitesi Doğu Bilimleri Fakültesi, St. Petersburg Rus-Türk Kültür Merkezi ve Moskova Devlet Üniversitesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları'na, Rus milletvekilleri, bürokratlar ve akademisyenler başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı. Dom Maladojı'da (Gençlik Evi) gerçekleştirilen törene vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Yapılan açılış konuşmasının ardından, şiir ve şarkı alanında dereceye giren öğrenciler performanslarını sergiledi. Törende sahne alan Rus folklor grubu öğrencileri, Türkiye'nin farklı yörelerine ait danslarıyla katılımcıları coşturdu. Müzikholl ve gençlik grubundan oluşan Rus dans grubunun yerel halk dansı performansları seyircilerden alkış aldı.

OLİMPİYAT ÖĞRENCİLERİNDEN CANLI PERFORMANS

Şarkı alanında üçüncü olan grup, Süper Baba şarkısıyla seyircileri büyülerken, birinci olan Nadejda Marmentyeva "Aramızda Karlı Dağlar" adlı şarkıyla katılımcılara güzel anlar yaşattı.

"World Müzik" orkestrası "Yeni Bir Dünya" ve "Şehnaz Longa"yı başarıyla seslendirdi. Art Müzik grubu öğrencileri, törenin sonunda dereceye giren öğrencilerle birlikte "Yeni Bir Dünya" şarkısını söyledi.

Ödül töreninde Türkçe Olimpiyatına katkılarından dolayı sponsorlara teşekkür plaketleri takdim edildi.

RUSYA İKTİDAR PARTİSİNDEN TAM DESTEK

Yarışmada birinci olanlara ödülleri veren iktidar partisi Birleşik Rusya Milletvekili ve Kültür, Spor ve Gençlik Komisyonu Başkan Yardımcısı Marat Mansuroviç, günümüzde dünya ve Avrupa'nın zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Rusya ve Türkiye'nin böyle bir ortamda, dostluk ve komşuluk ilişkisi içinde, politik, toplumsal ve ekonomik alanlarda nasıl yeni yollar bulunacağını gösterdiğini kaydeden Mansuroviç, "Sizlere Rusya Federasyonu Duma'sı Türkiye Dostluk Grubu milletvekillerinden selam getirdim. İki ülke meclisinin ilişkileri geliştirdiğini birlikte görüyoruz. Bugünkü programın organizatörleri, katılımcıları ve kazananları da gözle görülür bir şekilde bu ilişkileri geliştirmeye devam ediyor. Çünkü, özellikle buradaki gençler, gelecekte iki ülke ilişkilerinin daha da ileri boyutlara taşınması için çalışmaya devam edecek. Ben buraya katılan ve bu Olimpiyatları düzenleyen herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

RUS GENÇLER TÜRKÇE ÖĞRENİYOR

Dünyaca ünlü Ermitaj Müzesi Müdürü ve aynı zamanda St. Petersburg Devlet Üniversitesi Doğu Bilimleri Fakültesi Dekanı Mihail Piotrovski törende yaptığı konuşmada, çok sayıda Rus gencin Türkçeyi öğrenip konuştuğunu görmenin kendisini oldukça mutlu ettiğini söyledi. Piotrovski, "İnsanların öğrenmesi gerektiğini düşündüğü yabancı dilin sadece İngilizce olmadığı yeni bir döneme girdiğimizi görüyoruz. St. Petersburg Devlet Üniversitesi Doğu Bilimleri Fakültesindeki Ortadoğu Bölümlerinde Arapça, Farsça ve Türkçe öğretiliyor. Yeni dönemde de İslam Bilimi alanında bu üç dil aktif olarak öğretilmeye devam edecek." dedi.
Törende Atatürk ödülü St. Petersburg Yasama Meclisi Başkanı Vyaçeslav Makarov'a verildi. Rusya'da ilk Türkçe gramer yazarı ve "Çağdaş Türk dilinin edebi Grameri" isimli kitabı TDK tarafından da basılan ünlü Türkolog Andrey Kononov adına verilen ödüle ise Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı sahibi Türkolog Viktor Guzev layık görüldü.

KATILIMCI ÇOK ÜST SEVİYEDE

Program sonunda Cihan Haber Ajansı'na, açıklamada bulunan St. Petersburg Devlet Üniversitesi Türk Filolojisi Bölüm Başkanı Nikolay Telitsin, olimpiyatın sona ermesinden üzüntü duyduğunu ifade etti. Telitsin, "Maalesef demek istiyorum çünkü biz, uzun bir süre bu program için hazırlandık. Gerek katılımcılar, gerek jüri olsun, Türk ve Rus tarafı olarak bir aile olduk. Çünkü biz, bu olimpiyatları tek bir amaç için gerçekleştirdik, o da Türk dilini ve Türk kültür mirasını öğretmek. Biz jüriyle de konuştuğumuzda, bu yıl gerçekleştirilen olimpiyatların katılımcı seviyesinin geçtiğimiz yıllara göre oldukça çok üst seviyede olduğunu gördük. Bu da, hem Türkçeyi öğrenmek isteyenlerin sayısının hem de Türkçeyi öğreten öğretmenlerin isteklerinin arttığını bize gösterdi. Diğer yandan, bu olimpiyatlarda emeği geçen başta organizatörler ve sponsorlara içten teşekkür etmek istiyorum." şeklinde duygularını dile getirdi.

RUS-TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ'NE TEŞEKKÜR

St. Petersburg Politeknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Sergey Pagodin, bu tarz bir programa ilk kez katıldığını söyledi. Sahnedeki atmosferden adeta büyülendiğini kaydeden Pagodin, "Bu kadar çok Rus gencin çok güzel bir şekilde Türkçe konuşması etkileyiciydi. Özellikle Rus gençlerin Türkçe şarkıları içtenlikle seslendirdiklerini ve Türkçeye aşkla bağlandıklarını görmek beni mutlu etti. Bugün gerçekleşen olimpiyat bize, Rusların Türklere ve Türklerin Ruslara yönelik ilişkilerinin olumlu yönde geliştiğini gösterdi. Diğer yandan, St. Petersburg'da Rus-Türk Kültür Merkezi gibi bir kurumun varlığı da ikili ilişkilerde önemli bir rol oynuyor. Kültür Merkezi'nde çalışan insanlar sahnede gördüğümüz güzel atmosferin oluşmasını sağladı. Hepsine teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yarışmada ödül alanlardan Marina Yagıdkina, ödülü almanın kendisi için sürpriz olduğunu ve bundan oldukça memnuniyet duyduğunu ifade etti. Yagıdkina, "Bu olimpiyat benim için çok önemliydi. Çünkü, bu sayede, yeni arkadaşlar ve dostlarla tanışma imkanı buldum." şeklinde konuştu.

Ural Federal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Doğu Bilimleri Bölümü Akademisyeni Nadejda Galyagbarova, yarışma sayesinde Rus öğrencilerin Türkiye'yi daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu söyledi. Olimpiyatların, öğrenciler için bir yandan Türkçelerini sınama, diğer yandan da kendilerini geliştirmek için motive olmalarını sağlama işlevi gördüğünü belirten Galyagbarova, "Ayrıca burada Türk arkadaşlarımıza da yapabileceklerimizi gösteriyoruz. Umarım bu şekilde devam eder." şeklinde konuştu.

YARIŞMA KÜLTÜRLERİN KAYNAŞMASINA VESİLE OLUYOR

Yarışmaya Başkurt Devlet Üniversitesinden katılan Marina Feodorovna, yarışmada ikinci olduğunu ve bu yüzden organizatörler başta olmak üzere jüri üyelerine teşekkür etti. Feodorovna, "Umarım bu tür organizasyonlar daha sık gerçekleştirilir. Çünkü, bizim iletişime, birbirimizi tanımamıza ve kültürlerimizi öğrenmemize ihtiyacımız var. Kültürler arasında kaynaşmaya vesile oluyor. Bu fırsatı bize tanıyan herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Olimpiyatlara Astrahan Devlet Üniversitesi'nden şarkı alanında katılan ve birinci olan Nadejda Marmentiva, yarışma sayesinde farklı insanlarla tanışma fırsatı bulduğunu söyledi. Ödül alan diğer bir yarışmacı Alina Medvedeva, Türkçeyi Saratov şehrinde öğrendiğini belirtti. Olimpiyatlara katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Medvedeva, benzer organizasyonların daha sık gerçekleşmesini istedi.

St. Petersburg Devlet Üniversitesi Doğu Bilimleri Fakültesinde gerçekleşen Türkçe Olimpiyatı elemelerinde yaklaşık 500 öğrenci derece alabilmek için kıyasıya yarıştı. Ödül töreni öncesinde katılımcılara Türk ve Rus bayraklarından oluşan rozetler dağıtılırken, "Türkçe Olimpiyatı" logolu çikolatalar ikram edildi. Ödül töreninin ardından düzenlenen resepsiyonda, Türk mutfağından çeşitli lezzetler katılımcılara ikram edildi.



CİHAN
27 Nisan 2015 16:25
DİĞER HABERLER